Ilggadējais Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs nolēmis atkāpties no amata, pastāstīja ostas valdes priekšsēdētāja Andra Amerika (GKR) padomnieks Mareks Gailītis.

Viņš norādīja, ka trešdien ostas valdes sēdē tika saņemts Loginova iesniegums ar lūgumu no šā gada 10.marta viņu atbrīvot no amata.

Rīgas brīvostas valde pieņēma iesniegumu un uzdeva ostas pārvaldei līdz nākamajai valdes sēdē 22.februārī izstrādāt kārtību, kādā tiks izraudzīts jaunais Rīgas brīvostas pārvaldnieks.

Plašāku komentāru par šāda Loginova lēmuma iemesliem Gailītis gan nesniedza. Ar Loginovu pagaidām nav izdevies sazināties.

Atbilstoši Rīgas brīvostas likumam ostas pārvaldnieku amatā ieceļ un no amata atbrīvo ostas valde pēc saskaņošanas ar satiksmes ministru. Ar satiksmes ministru Uldi Auguli (ZZS), kurš patlaban atrodas darba vizītē Baltkrievijā, pagaidām nav izdevies sazināties.

Loginovs Rīgas brīvostas pārvaldnieks ir kopš 1998.gada pavasara.

Loginova darbības laikā viņu vairākkārt mēģināts atcelt no amata, bet visi mēģinājumi bijuši neveiksmīgi.

Pret Loginovu tika ierosināta arī krimināllieta, apsūdzot viņu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, veicot nelikumīgus ziedojumus un nelikumīgu prēmiju izmaksu, kas radījis smagas sekas. Pirmajā instancē Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa janvāra sākumā gan viņu, gan lietā otru apsūdzēto - Rīgas brīvostas pārvaldnieka vietnieku Aigaru Pečaku - attaisnoja. Apsūdzētie savu vainu viņiem inkriminētajos noziegumos neatzina.

Loginova amatpersonas deklarācija liecina, ka 2015.gadā viņš par darbu ostā saņēmis 70 767 eiro, savukārt uzņēmumā SIA "Rīgas brīvostas flote" - 39 916 eiro.

Kopumā viņa atalgojums 2015.gadā bija 110 683 eiro, savukārt gadu iepriekš - 151 029 eiro. Kā ienākumus 2015.gadā ostas pārvaldnieks bija norādījis arī pensiju 39 083 eiro apmērā.

Tāpat deklarācija liecina, ka 2015.gada beigās viņam nebija parādsaistību. Skaidrā naudā viņš bija uzkrājis 47 500 eiro, bet bezskaidrā naudā "SEB bankā" uzkrājis 17 710 ASV dolārus (15 791 eiro) un 51 153 eiro, savukārt bankā BBVA - 87 898 eiro. Sniegti arī trīs aizdevumi 9250 eiro, 15 000 eiro un 17 000 eiro apmērā.

Ostas pārvaldniekam 2015.gada beigās piederēja piecas vieglās automašīnas - "Jeep Grand Cherokee", "Maybach", "MB G400 CDI", "BMW Mini Cooper" un "BMW X5", kā arī 1939.gada kuteris "Colin Arhe", kvadricikli "Bombardier Commander 1010XT" un "Kawasaki KVF 750D", kā arī 2011.gada motocikls "Harley Davidson Ultra Classic". Viņam piederēja arī pieci zemes gabali Mērsraga novadā, kopīpašumā viens zemes gabals ar ēkām, dzīvoklis Mērsraga novadā un Rīgā un lietošanā būve Jūrmalā.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Loginovs dzimis 1954.gada 23.martā Talsos. 1995.gadā 6.Saeimas vēlēšanās kandidējis no DPS saraksta. 2008.gadā viņš tika ievēlēts par AS ''Latvijas Dzelzceļš'' padomes priekšsēdētāju.

Žurnāls ''Klubs'' 2003.gadā Loginovu minējis Latvijas 300 miljonāru sarakstā, savukārt laikraksts ''Dienas Bizness'' 2008.gadā viņu minējis "Latvijas 1000 miljonāru" sarakstā.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atbilstoši savai kompetencei izvērtēs publiskoto informāciju par to, ka Loginovs pērn samaksājis apmēram 10 000 eiro par villu nomu Spānijā, bet savā amatpersonas deklarācijā šos darījumu nav uzrādījis. LTV raidījums "De facto" janvārī vēstīja, ka īpašums, kurā Loginovs mēdz atpūsties Kanāriju salās, nav uzrādīts viņa amatpersonas deklarācijā. Arī iepriekš tajā neesot atrodama virkne citu īpašumu, tostarp automašīna "Maybach", ko Loginovs it kā pirms pāris gadiem mantoja no sava tēva - zvejnieka.

Rīgas brīvosta pēc pārkrauto kravu apgrozījuma ir lielākā osta Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!