Foto: Publicitātes foto

Būvprojekta izmaiņu dēļ kavējas Ķīpsalas dzīvojamo māju "Riverstone Residence" kompleksa būvniecība, sacīja būvniecības uzņēmuma un nekustamo īpašumu attīstītāja " YIT Celtniecība" valdes priekšsēdētājs Andris Božē.

Viņš pastāstīja, ka projekta pirmajā kārtā Ķīpsalas 49 ir plānots būvēt vienu no sešām daudzdzīvokļu mājām, kur kopā plānoti 14 dzīvokļi, bet nākamajā kārtā Ķīpsalas ielā 41 plānoti vēl 40 dzīvokļi, taču šo ēku projektēšana un būvniecība nu ir aizkavējusies, jo saistībā ar izmaiņām tā saucamajā būvprojekta minimālajā sastāvā, Rīgas būvvalde likusi uzņēmumam to pārstrādāt.

Božē stāstīja, ka "YIT celtniecība" bija iesniegusi būvvaldē būvprojektu minimālā sastāvā, pēc kura izskatīšanas būvvalde izsniegusi būvatļauju ar projektēšanas un būvniecības nosacījumiem. Pēc projektēšanas sākšanas uzņēmums konstatējis, ka jaunbūvei nav nepieciešams tik liels pagrabs, tāpēc nolemts to samazināt. "Virs zemes nekas nemainās, tā māja kā izskatīsies cilvēkam no malas, tā arī izskatīsies, vienīgā izmaiņa būs tajā pagrabā, kuram būs mazāks apmērs. (..)

Mēs tagad aizejam uz būvvaldi un sakām, ka mums liekas, ka nevajag to pagrabu tik milzīgu būvēt, ka mēs viņu samazināsim. Būvvaldes atbildīgais cilvēks saka - nu labi, ejam pie juristiem. Juristi attaisa vaļā Būvniecības likumu, un saka - būvapjoma izmaiņas, sākam visu par jaunu. Pie tam būvvaldes juristi esot norādījuši Ekonomikas ministrijai uz nepieciešamību pēc elastīgāka regulējuma, taču tas nav sadzirdēts - rezultāts ir skaidri redzams! Pārslogotas būvvaldes un neparedzams projektu izstrādes termiņš," klāstīja Božē, piebilstot, ka patlaban tiekot strādāts pie jaunā būvprojekta izstrādes.

Šobrīd "YIT Celtniecībai" attīstībā ir daudzdzīvokļu māju projekta "Biķerziedi" 4.kārta Biķernieku ielā, Teikā, kur dzīvokļi jau patlaban ir gandrīz izpārdoti. Tāpat pārdošanā ir pabeigtie dzīvokļi "Domino" Stendes ielā, Šampēterī un "Midtown Apartments" Hospitāļu ielā 39.

Tostarp kompleksu "Priedes" Pupuķu ielā (bijušajā Gulbju ielā) plānots pabeigt nākamā gada pavasarī, bet māju Ķīpsalas ielā 49 - nākamā gada rudenī.

Kopumā "YIT Celtniecība" portfelī ir vairāk nekā 100 pabeigti dzīvokļi pārdošanai. Tostarp laika posmā no 2009. līdz 2015.gadam pārdoti vairāk nekā 400 dzīvokļi. "Mums ir matemātika tāda, ka tā saucamā dzīvokļu noliktava nedrīkst pārsniegt 200 dzīvokļus, kas ir gan gatavi, gan būvniecībā. Ja mums ir daudz dzīvokļu "noliktavā", mums vairs neļauj investēt jaunu būvniecībā, jo somi saka - pārdodiet gatavos, kas ir tīri loģiski. Ņemot vērā, ka pārdošana norit ar ātrumu septiņi līdz desmit dzīvokļi mēnesī, tad lai pārdotu 100 gatavus dzīvokļus, vajadzīgs apmēram gads, šie tempi nav pietiekami šobrīd," sacīja Božē.

2016.gadā plānots sākt darbu pie kompleksa "Biķerziedi" 5.kārtas būvniecības Biķernieku ielā 16a, Teikā, tāpat arī Tērbatas ielā 72 un "Riverstone Residence" 2.kārtas, Ķīpsalas ielā 41, un kompleksa "Priedes" 2.kārtas būvniecības.

Tāpat Božē informēja, ka "YIT Celtniecība" plāno iegādāties jaunus zemes gabalus Imantā (darījums jau ir procesā) un Purvciemā, kur darījums jau ir noticis un sākta plānošana.

"YIT celtniecība" pērn strādāja ar 8,998 miljonu eiro apgrozījumu un cieta 169,5 tūkstošu eiro zaudējumus, liecina datubāzē "Lursoft" publiskotā informācija.

Uzņēmums ir dibināts 1998.gadā. Tā pamatkapitāls ir 47,38 miljoni eiro, un tas pieder Somijas uzņēmumam "YIT Construction Ltd", kas ir lielākais Somijas celtniecības koncerns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!