Foto: LETA

Pieprasot nodrošināt "Nordea" bankas Latvijas filiāles ("Nordea") pilnvarotā pārstāvja brīvu piekļuvi AS "Putnu fabrika Ķekava" ("Ķekava") kustamajai mantai vienas diennakts laikā, banka rīkojas klaji prettiesiski, nepamatoti traucējot ražotāja darbību, šovakar paziņojusi "Ķekava".


Uzņēmums skaidro, ka šodien saņēmis nodrošinātā kreditora "Nordea" vēstuli, ar kuru banka informē, ka radušās saistību neizpildes prasības. Banka pieprasa nodrošināt bankas pilnvarotā pārstāvja brīvu piekļuvi uzņēmuma kustamajai mantai līdz 2013.gada 8.februārim.

"Ķekava" uzskata šādu bankas rīcību par klaji prettiesisku, jo uzņēmums atrodas tiesiskās aizsardzības procesā (TAP) un bankas pēkšņai prasībai nav juridiska pamata. "TAP pasākumu plāns ir obligāts ne tikai "Ķekavai", bet arī visiem tās kreditoriem. Nodrošinātais kreditors "Nordea" bankas Latvijas filiāle nav tiesīga realizēt savas tiesības attiecībā uz ieķīlāto mantu līdz TAP izbeigšanai," teikts ražotāja paziņojumā.

Ņemot vērā līdzšinējo sadarbību ar "Nordea", ražotājs uzskata par iespējamu nodrošināt bankas pilnvarotā pārstāvja piekļuvi uzņēmuma kustamai mantai, kas ieķīlāta par labu bankai, abpusēji vienojoties par laiku, lai netiktu traucēta uzņēmuma operatīvā darbība, norēķinu veikšana un TAP tālākā īstenošana.

"Izveidojusies situācija vērtējama kā uzņēmuma reputāciju graujoša, jo rada papildu spriedzi un nepamatotus jautājumus par uzņēmuma tālāko darbību. "Ķekava" uzskata, ka uzņēmuma darbība tiek nesamērīgi un nepamatoti traucēta, un cer, ka sadarbības partneri pieņems konstruktīvus lēmumus, kas neapgrūtinās uzņēmuma darbu," norādīts paziņojumā.

Tajā minēts, ka bankas vēstulē norādītais arguments, uz kuru tiek balstīta izvirzītā prasība, ir bankas rīcībā esošā informācija par izmaiņām "Ķekavas" akcionāru sastāvā. "Ķekava" norāda, ka saskaņā ar Komerclikumu tā nevar ietekmēt akcionāru sastāva izmaiņas. Akcionārs ir tiesīgs patstāvīgi pieņemt lēmumu par sev piederošo akciju atsavināšanu, un šāds lēmums nav jāsaskaņo ar akcionāra reģistra turētāju/vedēju jeb šajā gadījumā ar "Ķekavu" vai tās nodrošināto kreditoru - "Nordea".

Paziņojumā teikts, ka pērnā gada rādītāji uzņēmumu padara pievilcīgu citiem investoriem un nozares spēlētājiem. Kā ziņots, pēc provizoriskajiem 2012.gada finansiālajiem datiem, iepriekšējā gadā sasniegts 22,9 miljonu latu apgrozījums, kas ir otrs augstākais apgrozījuma rādītājs visā uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē. 2012.gadā bruto rentabilitāte bijusi turpat divas reizes augstāka.

"Ķekava" piebilst, ka bankas pieteiktās saistību neizpildes tiesības un plānotais mantas uzraudzības process neietekmē TAP izpildes gaitu un uzņēmuma operatīvo darbu. Kompānijas valde arī apstiprina, ka uzņēmums darbojas atbilstoši Rīgas rajona tiesas 2012.gada 20.janvāra lēmumam un pilda uzņemtās saistības, lai nodrošinātu ne tikai bankas, bet arī citu kreditoru intereses.

Tiesa, 15.februārī Rīgas rajona tiesa izskatīšot kārtējo administratora Olafa Švanka virzīto "Ķekavas" maksātnespējas procesa pieteikumu. "Jāatzīmē, ka administrators atkārtoti īsteno darbības, kas vērstas uz uzņēmuma maksātnespējas iniciēšanu un uzņēmuma mākslīgu pārņemšanu," paziņojumā min uzņēmums. Iepriekš uzņēmums bija ziņojis, ka "Ķekava" ir panākusi izlīgumu ar Švanku, kuru, apšaubot viņa godaprātu, uzņēmums iepriekš lūdza tiesu atcelt, un turpinās racionāls darbs pie TAP īstenošanas.

Kā ziņots, "Ķekava" 31.janvārī ir sagatavojusi un kreditoriem izsūtījusi grozījumus esošajā TAP, kas ir spēkā no 2012.gada 20.janvāra. Grozījumi paredz TAP pagarināt uz diviem gadiem, kā arī veikt korekcijas līdzšinējā maksājumu grafikā, kā iemeslu minot izejvielu sadārdzināšanos.

Rīgas rajona tiesa pērn 20.janvārī apmierināja "Ķekavas" pieteikumu un noteica uzņēmumam tiesisko aizsardzību.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Ķekavas" zaudējumi 2011.gadā palielinājušies par gandrīz 70% un bijuši 4,01 miljons latu salīdzinājumā ar 2,36 miljonu latu zaudējumiem 2010.gadā. "Ķekavas" apgrozījums 2011.gadā bijis 20,04 miljoni latu, kas ir 0,15% pieaugums salīdzinājumā ar 20 miljonu latu apgrozījumu 2010.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!