Foto: stock.xchng
Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments šodien noraidīja Igaunijas "Viasat" un SIA "TV3 Latvia" sūdzības par spriedumu, ar kuru kā tiesisks atzīts abām kompānijām noteiktais Konkurences padomes (KP) sods par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu "TV3" kanāla izplatīšanas tirgū Latvijas teritorijā.

KP ar 2009.gada 18.jūnija lēmumu kompānijai "Viasat" piemēroja naudassodu - 47 400 latus, bet "TV3 Latvia" tika piemērots 40 000 latu sods. Administratīvā apgabaltiesa 2010.gada 17.decembrī noraidīja "Viasat" un "TV3 Latvia" sūdzības, tādējādi atzīstot KP lēmumu par pamatotu. Kompānijas šo spriedumu apstrīdēja Senātā.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, AT Senāts šodien apstrīdēto Administratīvās apgabaltiesas spriedumu atstāja negrozītu, bet "Viasat" un "TV3 Latvia" kasācijas sūdzības noraidīja. Senāta spriedums nav pārsūdzams.

Kā ziņots, lietu pret "Viasat" un "TV3 Latvia" KP ierosināja pēc "Lattelecom" iesnieguma.

KP vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Inita Kabanova iepriekš informēja, ka "TV3" kanālu vairumtirdzniecības līmenī (citiem maksas televīzijas operatoriem) ir tiesīga izplatīt gan SIA "TV3 Latvia", gan "Viasat", kas ir savstarpēji saistītas komercsabiedrības un kopīgi īsteno stratēģiju attiecībā uz "TV3" kanāla izplatīšanu. Abu komercsabiedrību pārkāpums izpaudies kā kanāla "TV3" sasaistīšana ar citiem "Viasat" piedāvātajiem kanāliem. "TV3 Latvia" kopīgi ar "Viasat" "TV3" kanāla retranslēšanas licences saviem sadarbības partneriem piedāvāja iegādāties tikai komplektā ar kanāliem "3+", "TV6" un "Viasat Sport Baltic".

Savukārt "Viasat" "TV3" kanāla retranslēšanas licenci vienam no saviem sadarbības partneriem - SIA "Lattelecom" - piedāvāja iegādāties tikai "Viasat Gold" pakas ietvaros, liedzot no "Viasat Gold" pakā ietvertajiem kanāliem veidot savas programmu pakas.

"TV3" par unikālu un līdz ar to ar citu kanālu neaizstājamu padara gan translēšanas valoda - tas ir viens no diviem nespecializētu tēmu komerctelevīzijas kanāliem latviešu valodā - un saturs, piemēram, ekskluzīvie līgumi par vairāku Latvijā populāru sporta veidu čempionātu pārraidi, gan nacionālā apraide, kas savukārt ir būtiski skatītājiem - maksas televīziju operatoru klientiem.

"Viasat AS" un SIA "TV3 Latvia" kā vienīgie "TV3" kanāla retranslēšanas licenču izplatītāji atrodas dominējošā stāvoklī "TV3" kanāla izplatīšanas tirgū Latvijas teritorijā, tādējādi uz šīm komercsabiedrībām attiecas dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizliegums, kas nozīmē arī aizliegumu sasaistīt dažādus pakalpojumus, šajā gadījumā - padarīt "TV3" kanāla retranslēšanas licences iegādi atkarīgu no tā, vai klienti iegādāsies arī citu kanālu vai kanālu paku licences, konstatēja KP.

Lai nodrošinātu konstatēto pārkāpumu izbeigšanu, kā arī novērstu šo pārkāpumu turpmāku atkārtošanos, KP uzlika "Viasat AS" un "TV3 Latvia" tiesiskos pienākumus, uzdodot nodrošināt iespēju iegūt licences tiesības "TV3" kanāla retranslācijai maksas televīzijas operatoru elektronisko sakaru tīklos, vienlaikus nesasaistot "TV3" kanālu ar citiem specializētu tēmu vai nespecializētu tēmu kanāliem, un par iespēju iegūt licences tiesības uz "TV3" kanāla retranslāciju atsaistītā veidā informēt savus sadarbības partnerus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!