Foto: LETA

Realizējot vairāku lielu un miljonus nesošu uzņēmumu pārņemšanu, pie iespaidīgiem īpašumiem un kapitāla ticis viens no Rīgas vicemēra Andra Amerika (GKR) līdzgaitniekiem un partijas "Gods kalpot Rīgai" valdes loceklis, kordiriģents Aleksandrs Brandavs, kurš līdz šim bijis pazīstams kā e-talona sistēmas apsaimniekotājs, pirmdien vēstī laikraksts "Diena".

Laikraksts raksta, ka Brandavs "pirms mēneša klusi pārņēmis kontroli pār AS "Rīgas vagonbūves rūpnīca" (RVR) līdzšinējiem īpašniekiem Valērijam un Ērikam Igauņiem un Aivaram Ločmelim piederējušo "Felix" holdingu un tā vērtīgajiem aktīviem, tostarp iespaidīgo īpašumu Mežaparkā, Visbijas prospektā 5". Savukārt pirms tam caur citu uzņēmumu Brandavs kļuvis par Smuku muižas Brocēnu novadā īpašnieku. Vicemēram par šiem darījumiem neesot ne jausmas, norāda "Diena".

Brandavs laikrakstam apgalvojis, ka "Felix" holdinga aktīvus viņš pārņēmis kopumā par aptuveni 97 000 eiro, pakāpeniski iegūstot sākotnēji 13,5%, pēc tam 71,1% un visbeidzot septembrī – 100% kompānijas kapitāldaļu. Maksājumi esot veikti no viņa privātā bankas konta.

Caur 33,69% SIA "East West Industrial Group" Brandavs ieguvis daļas arī brāļiem Igauņiem un Ločmelim piederējušajā RVR. Uzņēmums iepriekš cīnījies par jauno pasažieru vilcienu piegādi, bet patlaban kopā ar diviem citiem uzņēmumiem piedalās 22 miljonus eiro vērtajā līgumā par dīzeļvilcienu vagonu modernizāciju pēc VAS "Pasažieru vilciens pasūtījuma". Brandavs laikrakstam apgalvojis, ka "daļas rūpnīcā ieguvis apmaiņā pret Krievijas investora piesaisti un veicot materiālo ieguldījumu, kuru savukārt finansējusi ABLV banka". Taču ieguldījuma vērtību Brandavs neatklāj, pamatojot to ar komercnoslēpumu.

Laikraksts norāda, ka holdinga iegūšanā personiskas papildsaistības Brandavs neesot uzņēmies. Taču politiķis "Dienai" attecies atklāt kopējo kredītsaistību apmēru, kā arī nav komentējis, kā plānojis tās segt. Savukārt "Lursoft" un Zemesgrāmatā pieejamie dati ļaujot spriest, ka šīs saistības ir mērāmas miljonos, raksta "Diena".

GKR valdes loceklis apgalvojis, ka aizdevis iepriekšējiem holdinga īpašniekiem 12 000 eiro. Viņi naudu neesot atdevuši, tāpēc Brandavs pārņēmis akcijas. Tās kalpojušas par garantiju aizdevumam. Viņa amatpersonas deklarācijā par 2014. gadu tiešām norādīti trīs aizdevumi kopumā par 12 000 eiro, bet deklarācijā par 2013. gadu Brandavs norādījis aizdevumus 273 444 eiro apmērā, raksta diena. Savukārt pats politiķis laikrakstam skaidrojis: "Jūs ziniet, Latvijā biznesu taisa ne vairāk kā 5–10 cilvēki. Mēs visi viens otru zinām."

Brandavs arī noliedz Amerika iesaisti un intereses šajā darījumā. To laikrakstam norāda arī Amerika preses sekretārs Mareks Gailītis.

Caur "Felix" holdingu Brandavs ieguvis kapitāldaļas kopumā vēl 12 kompānijās, septiņās no tām saskaņā ar "Lursoft" datiem viņam pieder akciju vairākums. Pēc apgrozījuma vērtīgākā no tām varētu būt "Alpha shipping company", kas pērn strādājusi ar 3,2 miljonu eiro apgrozījumu, raksta laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!