Foto: LETA

Valsts energokoncernu "Latvenergo" turpmāk vadīs pašreizējais Rīgas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas Siltums" vadītājs Āris Žīgurs, trešdien preses brīfingā informēja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce.

"Āris Žīgurs ir ļoti pieredzējis vadītājs, kas sekmīgi strādājis enerģētikas jomā Latvijas mērogā lielā uzņēmumā," žurnālistiem sacīja konkursa komisijas vadītājs Pūce. Viņš arī piebilda, ka Žīgurs, vairāk nekā 14 gadus vadot RS, ir spējis uzņēmumu attīstīt un saglabāt labu reputāciju. Lēmumu par Žīgura iecelšanu "Latvenergo" vadītāja amatā konkursa komisija pieņēmusi vienbalsīgi, sacīja Pūce.

Viņš pastāstīja, ka visiem četriem pēdējā konkursa kārtā izvirzītajiem kandidātiem bijuši interesanti redzējumi par uzņēmuma attīstības iespējām, tomēr nekonkretizējot, kādi tie bija un kas bija šie pretendenti.

EM valsts sekretārs norādīja, ka Žīguram jaunajā amatā vajadzēs rūpēties par TEC – 2 projekta attīstību, kā arī jānodrošina sekmīgāka klientu apkalpošana, piemēram, bojājumu novēršanā. Svarīgi esot arī domāt par Igaunijas un Lietuvas enerģētikas tirgus iekarošanu. Tāpat Žīguram būs jāizstrādā "Latvenergo" piecu gadu stratēģija, jo pašreizējā plānā ietvertā piecgade tūlīt noslēgsies.

Pagaidām nav skaidrs, kad Žīgurs stāsies jaunajā amatā – tas kļūšot zināms tuvākajā laikā.

Žīgura alga "Latvenergo" būšot tāda pat kā RS saņemtā – 2826 latu "uz papīra", informēja Pūce. Iepriekšējā "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja Kārļa Miķelsona vidējais atalgojums laikā no 2008. gada sākuma līdz 2009. gada novembrim, ieskaitot, bija 6202,48 lati, bet līdz ar ekonomisko krīzi pērn uzņēmums samazināja personāla izmaksas un pēc 1. maija "Latvenergo" vadītājs saņēma 2820 latus mēnesī.

Līdz piektdienai, kad pulksten 12 notiks "Latvenergo" akcionāru sapulce, jābūt skaidrībai arī par atlikušo vakanto uzņēmuma valdes locekļa amatu. Pūce pauda, ka patlaban uz šo vietu esot trīs spēcīgi kandidāti, un, lai izvēlētos, komisijai nepieciešams vēl viens sarunu raunds.

Patlaban uzņēmumu vada valdes loceklis Uldis Bariss, savukārt valdē bez viņa vēl ir Arnis Kurgs un Arnis Daugulis.

Pavisam "Latvenergo" vēlējās vadīt 19 pretendenti, no kuriem personāla atlases kompānija uz interviju Ekonomikas ministrijas izsludinātā konkursā aicināja četrus kandidātus. Mediji iepriekš vēstīja, ka bez Žīgura viņu vidū ir arī pašreizējais "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja vietas izpildītājs Uldis Bariss. Tāpat zināms, ka pretendentu vidū bija Saeimas deputāts Atis Slakteris (TP) un Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš. Nav gan zināms, vai Slakteri un Liepiņu aicināja uz intervijām.

Savukārt par a/s "Latvenergo" valdes locekļiem vēlējās kļūt 46 cilvēki.

Jau vēstīts, ka ilggadējais "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons un valdes loceklis Aigars Meļko jūlija beigās zaudēja amatus, jo Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) viņus aizturēja aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un kukuļņemšanu. Kopā ar viņiem aizturēja vēl sešus cilvēkus – a/s "Sadales tīkli" augstas amatpersonas un privātuzņēmējus. Pēc KNAB aplēsēm, lietā arī "atmazgāti" vismaz 1,13 miljoni eiro (aptuveni 775 000 latu).

Pašlaik Miķelsons un Meļko atbrīvoti no apcietinājuma pret drošības naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!