Foto: AP/Scanpix

2014.gadā lielākie zaudējumi bijuši Ventspils koka logu un durvju ražotāja SIA "Arbo" īpašniecei Evai Martinsonei, liecina žurnālista Lato Lapsas, SIA "Lursoft" un žurnāla "Kapitāls" pētījums.

Martinsone pagājušā gada lielāko zaudētāju saraksta galvgalī iekļuvusi ar 10,91 miljonu eiro lieliem zaudējumiem.

Pētījuma autori norāda, ka zaudējumus Martinsonei nesusi "Arbo", kas, kā liecina SIA "Firmas.lv" informācija, pagājušo gadu noslēdza ar 12 011 460 eiro zaudējumiem. Tiesa, pagājušā gada februārī tika pasludināts "Arbo" maksātnespējas process.

Pagājušā gada lielāko zaudējumu otrajā vietā ierindojies nekustamo īpašumu kompānijas SIA "ARDC" īpašnieks Sergejs Jermakovs ar 4 851 864 eiro zaudējumiem, bet trešajā vietā ir kokapstrādes uzņēmuma SIA "Tezei-S" īpašniece Marina Zenkina ar 4 429 616 eiro, kura iepriekšējos gados iekļuva arī Latvijas miljonāru sarakstā.

Zaudētāju saraksta ceturtajā vietā ir SIA "Ekobūvniecība" īpašnieks Jevgenijs Vasiļjevs ar 3 949 372 eiro, bet piektajā - metālapstrādes un tirdzniecības uzņēmuma SIA "Aluminium Production" īpašnieks Aleksejs Gailišs ar 3 551 870 eiro.

Pagājušā gada lielāko zaudētāju saraksta 31.vietā ar 1 360 353 eiro ierindojusies mecenāte Ināra Tetereva, kurai zaudējumus sarūpējusi SIA "Harmony In.". Saraksta 37.vietā ar 1 184 161 eiro lieliem zaudējumiem ierindots Anrijs Lembergs, kuram zaudējumus sarūpējis uzņēmums SIA "LSF Holdings", bet 39.vietā ar 1 151 184 eiro zaudējumiem ierindojies SIA "Jaunpagasts plus" īpašnieks Donāts Vaitaitis.

Starp pagājušā gada lielākajiem zaudētājiem 41.vietā atrodams arī viens no iepriekšējo gadu lielākajiem pelnītājiem Kirovs Lipmans, kuram pērn 1 121 314 eiro lielus zaudējumus sagādāja AS "Grindeks" zaudējumi.

Savukārt zaudētāju saraksta 52.vietā ierindots pasaulslavenais tenisists Ernests Gulbis, kuram pieder 9,99% akciju uzņēmumā AS "SWH Grupa".

Saraksta 59.vietā ierindota Kristiāna Lībane-Šķēle ar 697 863 eiro lieliem zaudējumiem, kurai pilnībā pieder SIA "Dzirnavu nams 68" un SIA "Jūras priedes", bet 96.vietā ar 484 589 eiro lieliem zaudējumiem ierindojusies ekspremjera Andra Šķēles meita Madara Šķēle-Dupate.

Pētījuma autori sarakstu veidojuši, balstoties uz "Lursoft" datubāzē apkopotajiem Uzņēmumu reģistrā iesniegtajiem kompāniju gada pārskatiem.

Šis saraksts parāda nevis uzņēmēju kā fizisko personu ciestos zaudējumus no viņu īpašumā esošajām kapitāldaļām, bet 2014.gada peļņas un zaudējumu (tos summējot) daļu proporcionāli viņu īpašumā esošo kapitāldaļu daudzumam atbilstoši uzņēmumu dalībnieku un akcionāru reģistriem šāgada sākumā.

Savukārt attiecībā uz akciju sabiedrībām, kurām Latvijas likumdošana neprasa publiskot akcionāru sarakstus, tāpat kā lielāko peļņas daļu sarakstā, ņemta vērā publiski pieejamā informācija, kuras apjoms dažādām akciju sabiedrībām ir būtiski atšķirīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!