Foto: stock.xchng
Nekustamo īpašumu attīstītājs "Pro Kapital Grupp" sāk akciju publisko piedāvājumu, informēja "Pro Kapital Grupp" investoru attiecību menedžere Iveta Vanaga.

"Pro Kapital Grupp" ("Pro Kapital") pirmdien publicēja publiskā piedāvājuma prospektu, kurā piedāvā akcijas publiski Igaunijā, Latvijā un Lietuvā un institucionālajiem investoriem citās valstīs, kā arī iesniedza pieteikumu par akciju iekļaušanu NASDAQ OMX Baltijas Oficiālajā sarakstā.

Piedāvājumā iekļauts līdz 37 miljoniem jaunemitēto akciju. "Akcijas cena sagaidāma robežās starp 1,9 eiro un 2,05 eiro (aptuveni attiecīgi 1,33 un 1,43 lati), tā tiks noteikta un paziņota pēc parakstīšanās reģistra ("book-building") noslēgšanas 10.septembrī vai ap šo laiku," pastāstīja Vanaga.

Pēc Vanagas teiktā, viens miljons papildu piešķīruma akciju var tikt emitētas gadījumā, ja parakstīšanās pārsniegs piedāvājumu. Pieņemot, ka tiks parakstītas visas piedāvātās akcijas, jaunās akcijas veidos 41,03% no kompānijas kopējā kapitāla.

"Pro Kapital" akcijas būs otras lielākās brīvā apgrozībā esošās akcijas ("free-float") Baltijā aiz "Tallink Grupp AS".

Pēc "Pro Kapital" valdes priekšsēdētāja Paolo Mikelozi teiktā, Baltijas valstu ekonomiskā izaugsme, kā arī "Pro Kapital" veiksmīgie projekti iepriekšējos gados rosina kompāniju turpināt nekustamo īpašumu projektu attīstību - "Peterburi rd." tirdzniecības centru un "Tondi" dzīvojamo kvartālu Tallinā un dzīvojamo kvartālu Tallinas ielā Rīgā. "Kaut arī kompānijas finanšu rādītāji pieļauj ievērojamu kredītlīdzekļu piesaistīšanu, šo trīs projektu attīstības pirmajiem posmiem nepieciešamas investīcijas virs 130 miljoniem eiro (aptuveni 91 miljons latu), tādēļ esam nolēmuši veikt akciju publisko piedāvājumu," teica "Pro Kapital" valdes priekšsēdētājs.

Ar akciju publisko piedāvājumu "Pro Kapital" plāno piesaistīt finansējumu 70,3-75,9 miljonu eiro (aptuveni 49-53 miljonu latu) apmērā, galvenokārt trīs jauno projektu attīstībai," skaidroja "Pro Kapital" valdes loceklis Allans Remmelkoors. Viņš norādīja, ka Baltijas valstu nekustamā īpašuma tirgus sāk atgūties pēc 2009. un 2010.gada krituma, un, tā kā "Pro Kapital "strādā ar ilgtermiņa attīstības projektiem, patlaban tirgus situācija ir piemērota to sākšanai.

Savukārt "Porta Finance" partneris un "Pro Kapital" finanšu konsultants Mikus Janvars norādīja, ka šis darījums būs lielākais publiskais piedāvājums Baltijā kopš 2007.gada. "Mēs esam pārliecināti par piedāvājuma sekmīgu norisi, redzot investoru pieaugošo interesi par investīciju iespējām, kas ir saistītas ar Baltijas ekonomiku sekmīgo atlabšanu. Tāpat uzskatām, ka šis piedāvājums kalpos par nozīmīgu signālu citām kompānijām, kas apsver akciju emisiju Baltijas reģionā," teica Janvars.

"Investējot šajās akcijās, investori parādīs savu ticību Baltijas valstu ekonomikas izaugsmei, jo "Pro Kapital" darbība ir atkarīga no daudziem makroekonomiskiem faktoriem, tostarp mazumtirdzniecības nozares izaugsmes, ienākumu pieauguma, patērētāju uzticības u.c. Pašlaik Baltijā nav daudz kompāniju, kas ļautu iegūt šāda veida ekspozīciju uz Baltijas makroekonomisko vidi. Baltijā ir vērojams šāda veida investīciju iespēju trūkums," pauda "LHV Bank" institucionālo tirgu vadītājs, piedāvājuma organizators un parakstīšanās reģistra turētājs Ivars Bergmanis.

Viņš piebilda, ka nākamo desmit dienu laikā būs daudzas tikšanās ar institucionālajiem investoriem Eiropā un ASV, pārdodot Baltijas ekonomikas atlabšanas veiksmes stāstu. "Tā kā iepriekšējo gadu laikā vairākas kompānijas ir pametušas Baltijas fondu biržas un līdz ar to samazinājušas tirgus likviditāti, sagaidām, ka institucionālie investori būs ieinteresēti šādās akcijās, kas saistītas ar Baltijas ekonomiku rādītājiem," teica Bergmanis.

Pēc Vanagas teiktā, publiskā piedāvājuma ietvaros Igaunijā, Latvijā un Lietuvā var parakstīties uz akcijām par cenu, kas ir vienāda ar cenu koridora augšējo robežu - 2,05 eiro (aptuveni 1,43 lati). "Ja akcijas cena tiks noteikta zemāka, tad no parakstītāju konta tiks noņemta attiecīgi zemāka summa. Publiskajam piedāvājumam nav noteikts minimālais vai maksimālais akciju piešķīrums. Parakstīties uz akcijām var pie jebkura prospektā minētā vērtspapīru kontu turētāja," skaidroja Vanaga.

Savukārt "NASDAQ OMX" Baltijas tirgus Biržu daļas vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne portālam "Delfi" uzsvēra, ka "Pro Kapital" sākotnējais publiskais piedāvājums liecina par vērtspapīru tirgus pieaugošo nozīmi uzņēmumu attīstībā un nākotnes izaugsmes finansēšanā. "Kapitāla piesaite un kotācija biržā pavērs ceļu turpmākai uzņēmuma izaugsmei, dodot pieeju jauniem finansējuma avotiem, un kāpinās uzņēmuma konkurētspēju. Lēmums piesaistīt kapitālu no investoriem liecina par uzņēmuma briedumu un gatavību ieiet jaunā attīstības pakāpē," sacīja Auziņa-Melalksne.

"Pro Kapital Grupp" akcijas tika tirgotas Tallinas Fondu biržā no 1998.gada līdz 2001.gadam. Akciju tirdzniecība tika pārtraukta, jo kompānija nepilnīgi ievēroja biržas informācijas atklāšanas prasības. "Pro Kapital" sākotnēji pārsūdzēja šo lēmumu, bet vēlāk prasību atsauca, jo fondu birža neiebilda pret akciju iekļaušanu biržā nākotnē ar nosacījumu, ka tiek izpildītas ar kotēšanu saistītās prasības. Akcionāriem netika radīti zaudējumi un neviena prasība pret kompāniju netika izvirzīta. Kopš tā laika kompānijai ir ievēlēta jauna padome un valde.

"Pro Kapital" ir viens no vadošajiem Igaunijas nekustamo īpašumu attīstītājiem, kas veic liela mēroga komerciālo un dzīvojamo nekustamo īpašumu projektu attīstību Igaunijas, Latvijas un Lietuvas galvaspilsētās.

Kopš tās dibināšanas 1994.gadā kompānija ir īstenojusi 20 attīstības projektus. Sabiedrība nodarbina 142 cilvēkus Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Vācijā. 2011.gadā sabiedrības ieņēmumi bija aptuveni 17,5 miljoni eiro (aptuveni 12,25 miljoni latu) un neto peļņa - 50,1 miljoni eiro (aptuveni 35 miljoni latu).

Patlaban kompānijas īpašumu portfelī ir 11 objekti (galvenokārt dzīvojamie un mazumtirdzniecības objekti), ko neatkarīgais vērtētājs "Newsec" novērtējis uz 180 miljoniem eiro (aptuveni 126 miljoni latu).

Kompānijas lielākie akcionāri ir Ernesto Preatoni un ar viņu saistītās personas (34,5%), Vladimirs Maslovs (11,5%), Džuzepe Prevosti un ar viņu saistītās personas (8,4%). Pārējās akcijas pieder mazākiem akcionāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!