Foto: Publicitātes foto

Ģenerālprokuratūra sākusi kriminālprocesu saistībā ar vērienīgo vilcienu iepirkumu, portālu "Delfi" informēja prokuratūrā.

Ģenerālprokuratūrā izskatīts Satiksmes ministrijas (SM) pērnā gada decembra iesniegums par pārtraukto pasažieru vilcienu iepirkumu un konstatēts, ka AS "Pasažieru vilciens" valdes rīcībā, 2012.gada 3.oktobrī nosūtot Spānijas kapitālsabiedrībai CAF paziņojumu par pasažieru vilciena piegādes un uzturēšanas līgumu pārtraukšanu, ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga.

Vēlāk gan Šēnberga portālam "Delfi" precizēja, ka kriminālprocess sākts par vērienīgā vilcienu iepirkuma līguma noslēgšanu 2012.gada 2.aprīlī.

Prokuratūras preses pārstāve atzīmēja, ka iepriekš viņas pārstāvētās iestādes izplatītais preses paziņojums, kurā norādīts uz iespējamo PV valdes atbildību par iepirkuma līguma pārtraukšanu, netiks precizēts.

21.martā pieņemts lēmums par kriminālprocesa uzsākšanu, kurš pirmstiesas izmeklēšanai nodots Valsts policijai.

Kriminālprocess sākts pēc XXIV nodaļas - Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā.

Jau vēstīts, ka SM vērsās prokuratūrā, lūdzot izvērtēt pasažieru pārvadātāja pa dzelzceļu PV bijušās valdes darbību saistībā ar vērienīgo jaunu vilcienu iepirkumu.

PV akcionāru sapulce 2012.gada 15.oktobrī pieņēma lēmumu vērsties tiesībsargājošajās iestādēs.

Sapulcē pašreizējā PV valde norādīja uz iepriekšējās valdes atbildību, 2.aprīlī parakstot līgumu par vilcienu piegādi ar Spānijas kompāniju "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles" (CAF), lai gan tas neatbilda konkursa nolikuma prasībām, tādējādi apdraudot 100 miljonu latu Kohēzijas fonda finansējuma saņemšanu vilcienu iegādei.

Ziņots arī, ka PV plānoja iegādāties 34 elektrovilcienus un septiņus dīzeļvilcienus. Iepirkuma iegādes kopējās izmaksas tika plānotas 144 miljoni latu, no kuriem Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda finansējums būtu 100 miljoni latu, savukārt PV līdzfinansējums šā projekta realizācijai ‒ 44 miljoni latu. Konkursā par vilcienu piegādi uzvarēja CAF, taču ar to noslēgtajā līgumā bija jāveic grozījumi, lai nezaudētu ES līdzfinansējumu 100 miljonu latu apmērā jauno vilcienu iepirkumā. Vienošanās ar CAF par līguma izmaiņām netika panākta.

Valdība 12.martā slēgtā sēdē kārtējo reizi tā arī neizlēma vērienīgā vilcienu iepirkuma un tam paredzēto 100 miljonu latu nākotni, lēmumu atliekot vismaz līdz mēneša beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!