Ceturtdien, atsaucoties uz AS "Ventbunkers" paziņojumu par gatavību investēt nacionālajā aviokompānijā "airBaltic", notikušas pirmās sarunas starp Ventspils tranzītbiznesa milzi un lidsabiedrības valdes priekšsēdētāju Martinu Gausu.

Puses vienojās izskatīt dažādus iespējamās sadarbības modeļus un detalizētāk iepazīties ar uzņēmuma operatīvās darbības rādītājiem, vēlāk atgriežoties pie iespējamās sadarbības sarunām un investīciju iespējām lidsabiedrības "airBaltic" attīstībā. Sarunu laikā konkrēta summa par investīciju iespējamo apjomu netika nosaukta, portālam "Delfi" sacīja "Ventbunkera" valdes loceklis Edgars Ciniņš.

Skaidrojot interesi par "airBaltic", Ciniņš norāda, ka šis ir pārdomāts uzņēmuma akcionāru lēmums, kas nav pieņemts vienas dienas laikā. Lai netiktu radīta lieka ažiotāža, par "Ventbunkers" lēmumu un iespējamām investīcijām "airBaltic" netika paziņots agrāk, taču to veicināja valdības krišana.

"Šobrīd, kad valda "politiskais juceklis", mēs esam nolēmuši izteikt savu piedāvājumu un sniegt draudzīgu atbalsta plecu, piedāvājot mūsu rīcībā esošus finanšu resursus, lai veicinātu Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" attīstības iespējas. Aviācijas nozare visā pasaulē tiek augsti novērtēta un arī mēs to redzam kā biznesa perspektīvu, taču tā nav mūsu pašmērķis un mēs neplānojam šajā nozarē iespraukties par katru cenu," uzsver Ciniņš.

"Mēs esam gatavi izvērtēt dažādus sadarbības variantus, tostarp investīcijas uzņēmumā "airBaltic", paralēli Vācijas investora ieguldījumam, ja vien tas nāks par labu Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" attīstībai un izaugsmes iespējām nākotnē," viņš turpina.

Šī gada rudenī "Ventbunkera" līdzīpašumā esošā AS "Latvijas Naftas tranzīts" (LNT) par 79,98 miljoniem eiro pārdeva "Vitol" grupai piederošai kompānijai "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" ("Euromin") 43,25% AS "Ventspils naftas" akciju.

Kā liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija, 2014.gadā LNT liekākais akcionārs ar 51% daļu bija AS "Ventbunkers". Vēl 17% piederēja uzņēmumam "Global Oil Services Limited", 16% - SIA "Skonto nafta", bet 11% - SIA "Ventrans Rīga".

Par ietekmi "Ventbunkerā", kas caur LNT bija otrs lielākais VN akcionārs, jau gadiem ilgst strīdi. Kompānijas līdzīpašnieki tieši un pastarpināti ir uzņēmēji Olafs Berķis, Oļegs Stepanovs, Igors Skoks, Genādijs Ševcovs un Lembergu ģimene, kuras aktīvu pārvaldību tiesa Aivara Lemberga krimināllietas ietvaros uzticējusi Šveices advokātam Rūdolfam Meroni, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!