Foto: LETA

Šveices uzņēmums "Stadler Bussnang AG" ("Stadler") šonedēļ pārsūdzējis Administratīvās rajona tiesas lēmumu neapturēt 429,24 miljonus latu vērto jaunu vilcienu iepirkumu, portālu "Delfi" informēja "Stadler".


"Stadler" uzskata, ka tiesa nav ņēmusi vērā vairākus būtiskus apstākļus, kas liedza uz līdzvērtīgiem pamatiem AS "Pasažieru vilciens" (PV) izsludinātajā vilcienu iepirkuma konkursā startēt vairākiem pretendentiem. "Stadler" norāda, ka tiesa vispār nav vērtējusi konkursā uzvarējušās Spānijas kompānijas CAF piedāvājumu, "lai gan par to tika iesniegta sūdzība".  

"Stadler" ir vīlies, ka tiesa nav vispār vērtējusi CAF piedāvājuma atbilstību iepirkuma tehniskajai specifikācijai. "Līdz ar to šaubas par CAF piedāvājumu un tā atbilstību noteikumiem nav zudušas," uzskata "Stadler", norādot, ka CAF piedāvājums pilnībā neatbilst dažādiem tehniskajiem kritērijiem un AS "Pasažieru vilciens" šāds piedāvājums būtu jānoraida.

"Stadler" pauž aizdomas, ka  CAF finansiālais piedāvājums ir neizdevīgs PV un Latvijas nodokļu maksātājiem, jo paredz pārsteidzoši augstās uzturēšanas izmaksas, ja tās salīdzina ar citiem starptautiskajiem aprēķiniem un standartiem.

"Stadler" arī ir neizpratnē, kādēļ tiesa neizvērtēja "Stadler" sūdzību par PV atteikumu uzņēmumam pagarināt piedāvājuma iesniegšanas termiņu. Tiesa norādīja, ka "Stadler" nespēja PV adekvāti paskaidrot, kādēļ tai nepieciešams termiņa pagarinājums piedāvājuma iesniegšanai. "Stadler gan norāda, ka tiesa nepārbaudīja, vai cits kandidāts, kuru lūgumu par termiņa pagarināšanu PV apmierināja, spēja PV adekvāti paskaidrot, kādēļ tas ir vajadzīgs.

"Stadler" uzskata, ka PV ir pienākums pret visiem kandidātiem izturēties vienlīdzīgi un PV nebija tiesību prasīt detalizētus pierādījumus no "Stadler", kādēļ nepieciešams termiņa pagarinājums, ja tādas pašas prasības nebija citam kandidātam.

Jau ziņots, ka administratīvā rajona tiesa pagājušajā nedēļā noraidījusi Šveices uzņēmuma "StadlerBussnang AG" ("Stadler") lūgumu apturēt Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmumu atļaut 429,24 miljonus latu vērto jaunu vilcienu iepirkumu.  Noraidot "Stadler" lūgumu apturēt IUB lēmuma darbību līdz brīdim, kamēr tiesā nebūs pēc būtības izskatīta Šveices uzņēmuma sūdzība par biroja lēmuma pamatotību, tiesa atzinusi IUB lēmumu atļaut slēgt līgumu ar CAF par "pirmsšķietami tiesisku".

  Valdība iepriekš nolēma atļaut AS "Pasažieru vilciens" slēgt līgumu par jaunu vilcienu piegādi ar Spānijas izņēmumu "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles SA" (CAF) pie diviem nosacījumiem. Proti, ja tiesa neapturēs IUB lēmumu atļaut PV slēgt līgumu ar CAF, kā arī, ja līgums atbildīs konkursa nolikuma prasībām - tiks ievēroti galvenie finanšu nosacījumi attiecībā uz avansu un izmaksu indeksāciju.

PV valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds žurnālistiem skaidroja, ka iepriekšējā līguma versijā bija plānots lielāks avansa apjoms, bet jaunajā, ar valdību saskaņotajā, avanss būs mazāks. Tāpat jaunajā līgumā paredzēta retāka indeksācija nekā iepriekš plānots. Šādas izmaiņas nepieciešamas, lai novērstu risku sūdzību iesniegšanai Eiropas Komisijā un Eiropas Savienības līdzfinansējuma zaudēšanu, par ko valdībā iepriekš bija bažas.

PV konkursā par 34 jaunu elektrovilcienu un septiņu jaunu dīzeļvilcienu iegādi otrajā kārtā pieteikumu iesniedza tikai viens pretendents ‒ CAF, kas arī izvēlēts par konkursa uzvarētāju. Kopējā līguma vērtība ir 610,76 miljoni eiro (429,24 miljonus latu), tostarp ir samaksa par vilcieniem un maksa par vilcienu uzturēšanu. Daļu no projekta izmaksām segs Kohēzijas fonda atbalsts.

Septembra sākumā  "Stadler" iesniedza saudzību IUB saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem pasažieru pārvadātāja pa dzelzceļu PV jauno elektrisko un dīzeļvilcienu piegādes konkursā. Pēc pusotru mēnesi ilgas sūdzības izskatīšanas IUB nolēma atļaut PV slēgt līgumu ar CAF. Taču "Stadler" Administratīvajā rajona tiesā pārsūdzēja IUB lēmumu, prasot to apturēt.

PV iecerētais vilcienu iepirkums tiek uzskatīts par grandiozāko Latvijas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!