Foto: AFI

Publiski izskanot dažādiem piedāvājumiem par izmaiņām termiņuzturēšanās atļauju (TUA) izsniegšanas kārtībā pret investīcijām nekustamajā īpašumā, Biedrība „Būvniecības attīstības stratēģiskā partnerība” (BASP) aicina valsts amatpersonas racionāli izvērtēt TUA programmas stiprās puses un trūkumus, lai pieņemtu pārdomātus un tālredzīgus lēmumus. Nepārdomāti risinājumi jau tuvākajā laikā var atņemt darbavietas daudziem tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju.

Atbalstot valdības centienus saglabāt stabilitāti un nodrošināt 2014. gada budžeta pieņemšanu, BASP uzskata, ka kvotu ieviešanai uzturēšanās atļauju izsniegšanai radīs problēmas gan būvindustrijai, jo deformēs būvniecības un nekustamo īpašumu tirgu, gan visu nozaru investoriem, jo bieža investīciju noteikumu maiņa ir nestabilitātes signāls, portāls "Delfi" uzzināja asociācijā.

Būvniecības nozare ir visvairāk cietusi valsts ekonomiskās un finansiālās krīzes apstākļos, bet tikai nesen sākusi atkopties. Tālab TUA programmai bijusi pozitīva loma būvindustrijas tirgus atdzīvināšanā.

BASP uzsver, ka nozīmīgākais ieguvums ir ievērojams skaits darbavietu galvenokārt būvindustrijā, jo tieši no šīs nozares daudzi profesionāli speciālisti pēdējos gados emigrējuši uz ārzemēm.

Tāpat, pateicoties investīciju plūsmai, Rīgā tiek renovēti kultūrvēsturiskie objekti, kuru atjaunošanā iepriekš neviens nav gribējis vai spējis ieguldīt," stāsta BASP valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs.

„Diemžēl jau šobrīd pienāk signāli par plānotu būvobjektu attīstības apturēšanu neskaidrību dēļ, kas saistītas ar termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu. Tas nozīmē - zaudētas darbavietas, papildu slogs valsts sociālajam budžetam un perspektīvā - Latvijas iedzīvotāju turpmāka emigrācija darba meklējumos Eiropā. Valdis Birkavs uzsver, ka patreizējā TUA programma nodrošina optimālu risinājumu, kuru var pilnveidot, bet nedrīkst sagraut," uzsver Birkavs.

Viņa vērtējumā, ne visi iespējamie TUA pilnveidošanas mehānismi ir apspriesti. Sabiedrība jau tagad izvirza dažādus uzmanības vērtus priekšlikumus (piem. liela apjoma kancelejas nodevas ieviešanu, ievērojami palielinātu investīciju apjomu ārpus kvotām u.c.). Diskusijās tiek uzsvērts, ka kvotu sistēma radīs priekšnoteikumus lielas naudas spiedienam, tātad korupcijai.

BASP uzskata, ka TUA programmas uzlabošanu var veikt tikai pēc rūpīgiem aprēķiniem un padziļinātas publiskās apspriešanas. Datiem par līdzšinējo īpašnieku tiešo un netiešo ieguldījumu apjomiem jābūt publiski pieejamiem.

Turklāt valdībai pirms lēmuma pieņemšanas jādara zināms plašai publikai lēmuma ietekmes finansiālais apjoms uz budžetu. Tikai tad, kad šis lēmums būs labi argumentēts un pārdomāts, tas nodrošinās stabilitāti un investīciju pieplūdumu ilgākā periodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!