Foto: LETA
Vienošanos, ko šodien plānots parakstīt starp aviosabiedrības "airBaltic" akcionāriem, var uzskatīt par izšķirošu - neskatoties uz visām pretrunām un grūtībām, uzņēmums dzīvos, tā ar preses sekretāres Natālijas Oļesikas starpniecību situāciju aviokompānijā komentēja Krievijas miljardieris un kompānijas kreditora "Latvijas Krājbankas" īpašnieks Vladimirs Antonovs.

Viņš atzīmē, ka abas puses esot ļoti atbildīgi izturējušās pret kompānijas glābšanu, un, neskatoties uz grūtībām, kas radās sarunu gaitā, robežu, pēc kuras atgriešanās vairs nav iespējama, neviens nepārkāpa. Tā rezultāts ir panāktā vienošanās.

Antonovs uzskata, ka tas ir ļoti svarīgi tādas nelielas valsts kā Latvija ekonomikai, jo "airBaltic" Latvijā ir valsts galvenā transporta artērija. "Ar šo kompāniju ekonomiskā ziņā ir saistīti daudzi biznesa un infrastruktūras segmenti. Turklāt nevajag aizmirst, ka aiz katras atlaišanas ir cilvēka liktenis, bet reizēm - pat veselas ģimenes liktenis. Ļoti priecājos, ka pusēm izdevās panākt vienošanos galvenajā jautājumā - kompānija turpinās darboties kā nacionālais pārvadātājs," komentē Antonovs.

Viņš norāda, ka "Latvijas Krājbankas" kā lielākā kreditora piedalīšanās pārrunās bijusi aktīva un notikusi katru dienu. "Vienmēr esam bijuši pārliecināti un izdarījuši visu, lai puses varētu vienoties."
Runājot par nākotni, viņš pauž viedokli, ka aviobiļetes uz "airBaltic" reisiem noteikti var pirkt. "Kā teicu arī iepriekš - "airBaltic" lidos," norāda Antonovs.

Jau ziņots, ka saskaņā ar satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) teikto orientējoši līdz šodienas plkst.15 uz līgumiem tiks salikti visi nepieciešamie paraksti saistībā ar "airBaltic" akcionāru vienošanos. Valdība šodien akceptējusi gala vienošanās redakciju. Panākot vienošanos, Latvijas valsts un "airBaltic" privātais akcionārs "Baltijas aviācijas sistēmas" palielinās kompānijas pamatkapitālu, ieguldot 153 miljonu eiro (107,1 miljonu latu).

Pēdējās dienās "airBaltic" akcionāru pārstāvji ilgstoši diskutēja, kā praktiski realizēt abu pušu vienošanos, jo tā paredzēs ne tikai vadības maiņu un finansējuma nodrošinājumu, bet arī detalizētu kompānijas turpmākās darbības un attīstības plānu.

"Air Baltic Corporation" ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un "Baltijas Aviācijas sistēmas" (47,2%). "Baltijas Aviācijas sistēmas" vienādās daļās pieder lidsabiedrības vadītājam Bertoltam Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!