Foto: Publicitātes attēli
Elektronisko pakalpojumu izmantošana, tostarp iepirkšanās tiešsaistē, ar katru gadu kļūst arvien populārāka. Tas liecina, ka iedzīvotāji uzticas digitālajiem risinājumiem un novērtē mūsdienu tehnoloģiju sniegtās iespējas iegādāties preces un pakalpojumus attālināti, neizejot no mājām, un saņemt tās sev ērtā laikā un vietā.

Vai atceraties, kad Latvijā tika uzstādīts pirmais bankomāts? Tas bija tieši pirms 25 gadiem, un tolaik šis notikums piedzīvoja lielu sabiedrības un mediju ievērību. Kopš 1995. gada pakāpeniski arī sākās pāreja uz bezskaidras naudas maksājumiem, kādus mēs tos pazīstam mūsdienās.

"SEB bankas" jaunākie dati liecina, ka karšu darījumu apjoms ik gadu pieaug par aptuveni 10–15%. Savukārt, piemēram, bezkontakta darījumu skaits, salīdzinot ar 2019. gada novembri, šobrīd ir pieaudzis par 30–35%. Kopumā Latvijā iespējas norēķināties ar bezkontakta kartēm un citiem bezskaidras naudas maksāšanas līdzekļiem ir plašas, un šīs iespējas pieaug arvien straujāk – tā ir laba ziņa klientiem, jo iepirkties un norēķināties var gan ātrāk, gan ērtāk.

Pieraduma spēks un tiešsaistes pirkumi

Pēdējo mēnešu laikā iepirkšanās paradumu maiņu īpaši veicinājusi Covid-19 pandēmija – cilvēki vairāk iepērkas internetā un vairāk norēķinās ar maksājumu kartēm, tostarp viedierīcēm, nevis skaidru naudu, lai iespējami mazinātu fiziskos kontaktus. Jaunākie Finanšu nozares asociācijas un "Mastercard" aptaujas dati informatīvās kampaņas #viedpircējs ietvaros parāda, ka iepirkšanās internetā kļūst par mūsu ikdienu. Vairāk nekā trešdaļa respondentu (39%) internetā iepērkas vismaz reizi mēnesī, un tikai 12% respondentu ir norādījuši, ka internetā neiepērkas vispār.

Tieši iespēja ātri un ērti salīdzināt cenas un piedāvājumus dažādos e-veikalos, kā arī laika ietaupījums ir vieni no galvenajiem tiešsaistes iepirkšanās ieguvumiem. Savukārt tas, ka nav iespējams apskatīt preci klātienē, un vēlme saņemt preci uzreiz kavē Latvijas pircējus izvēlēties tiešsaistes pirkumus. Esmu pārliecināts, ka tiešsaistes pirkumu piegādes servisa uzlabošana nākotnē varētu vēl vairāk veicināt iepirkšanos internetā. Mūsdienu pircējs vēlas saņemt savu pirkumu iespējami ātri, vēlams, uzreiz, tajā pašā dienā, taču, no otras puses, protams, tas ir arī jautājums par papildu izmaksām – vai esam gatavi maksāt vairāk par ātrāku piegādi un servisu.

Ieviešot savā ikdienā jaunus paradumus, ļoti bieži par vecajiem paradumiem aizmirstam, tāpēc, iespējams, daļa iedzīvotāju arī turpinās savā ikdienā vairāk izmantot karšu maksājumus, kā arī iepirkties internetā, un šāda tendence turpinās arvien pieaugt.

Veids, kā labāk plānot tēriņus

Iepirkšanās internetā un norēķini bezskaidrā naudā sniedz vairākas priekšrocības — ne tikai iespēju ietaupīt laiku un iepirkties jebkurā sev ērtā laikā un vietā, bet arī palīdz labāk plānot tēriņus un līdz ar to arī veiksmīgāk pārvaldīt savas finanses.

Iepērkoties internetā, ir mazāka iespējamība veikt impulsīvus pirkumus, kādi nereti gadās tradicionālos veikalos, — varam veltīt vairāk laika un uzmanības piedāvājuma izpētei un cenu salīdzināšanai, lai izvēlētos izdevīgāko un atbilstošāko.

Iepirkšanās internetā vai norēķini ar maksājumu karti var palīdzēt arī personīgā budžeta plānošanā. Iepērkoties veikalā uz vietas un norēķinoties ar skaidru naudu, mēs ne vienmēr paņemam pirkuma čeku, tāpēc nevaram precīzi uzskaitīt visus savus tēriņus, lai saprastu, kurā pozīcijā varbūt varam ietaupīt. Taču, veicot pirkumus tiešsaistē vai ar karti, visa informācija par darījumiem ir ērti pārskatāma internetbankā. Tas kombinācijā ar digitālajiem budžeta plānošanas rīkiem noteikti var palīdzēt savas finansiālās rocības pārzināšanā, lai vienuviet redzētu visus savus izdevumus un saprastu, kur tad īsti nauda paliek.

Jauniem ieradumiem – jaunas prasmes

Mainoties tehnoloģijām un mūsu dzīvē ienākot aizvien jauniem paradumiem, aktuāls ir jautājums par maksājumu drošību – tas šo 25 gadu laikā palicis nemainīgs.

Kopumā zināšanu līmenis par drošiem pirkumiem tiešsaistē Latvijas iedzīvotāju vidū ir salīdzināms ar Eiropas valstu vidējo. Tomēr jāatceras, ka mūsu finanšu un datu drošība primāri ir katra paša rokās un pirms pirkuma veikšanas rūpīgi jāizpēta tirgotājs, pie kura plānots veikt pirkumu. Mēs kā banka regulāri atgādinām saviem klientiem par drošības aspektiem, lai iepirkšanās internetā būtu droša. Runājot par drošu iepirkšanos ar maksājumu karti, pats galvenais ir pielāgot karšu drošības uzstādījumus tieši savām vajadzībām – pieslēgt un atslēgt iespēju iepirkties internetā, kā arī noteikt atbilstošus maksājumu limitus. Tas ļoti palīdz arī situācijās, ja kļūstat par garnadžu upuri.

Mainoties Latvijas iedzīvotāju iepirkšanās paradumiem, īpaši būtiski pievērst uzmanību drošības aspektiem, izglītot un informēt iedzīvotājus par to, kā droši iepirkties internetā. Tieši šobrīd Latvijā norisinās "Mastercard" un Finanšu nozares asociācijas informatīvā kampaņa #viedpircējs, kas sniedz praktisku informāciju par drošiem pirkumiem tiešsaistē.

Kādi būs norēķini pēc 25 gadiem?

Uz šo jautājumu precīzi atbildēt ir pagrūti, vienlaikus ir skaidrs, ka maksājumi arī nākotnē piedzīvos arvien jaunas inovācijas, kļūstot vēl dinamiskāki, neredzamāki un ērtāki, bet skaidras naudas apjomi turpinās samazināties.

Par pētījumu

"Mastercard" un Finanšu nozares asociācijas Latvijas iedzīvotāju pētījums veikts sadarbībā ar pētījumu centru SKDS 2020. gada maijā, aptaujājot 1005 respondentus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!