Foto: Publicitātes foto
Pēc mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpuma pēdējo piecu mēnešu laikā, oktobrī aktivitāte ir strauji noplakusi. Mēneša laikā mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums ir krities par 2,9%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecība kritusies par 4,4%, bet pārtikas preču pārdošanas apjomi palikuši nemainīgi.

Neskatoties uz kritumu mēneša laikā, mazumtirdzniecības apjomi gada laikā ir par 4,9% augstāki. Joprojām samazinās tirgoto auto degvielas litru daudzums, kurus izslēdzot nepārtikas preču tirdzniecības aktivitāte turpina sist augstu vilni (+10,6%). Mēreni audzis pārtikas preču noiets (+2,6%).

Lai arī patērētāju noskaņojums oktobrī, salīdzinājumā ar septembri, ir nedaudz pasliktinājies, tik straujš kritums ir nedaudz negaidīts, taču likumsakarīgs. Iepriekšējos mēnešos piedzīvotais pieauguma temps nebija uzturams, bet varēja sagaidīt inerces saglabāšanos. Var pieņemt, ka nākamā gada un to raksturojošo perspektīvu apjaušana un pazīmes par pozitīvo tendenču bremzēšanos ir likusi sākt pieturēt tēriņus. Par šī pieņēmuma atbilstību gan varēs spriest tuvāko mēnešu laikā. Iespējams, ka tuvākajos mēnešos patērētāju noskaņojums varētu ieslīdēt lielākos mīnusos. Tomēr pieaugums mazumtirdzniecībā saglabāsies. Tas gan būs mērenāks salīdzinājumā ar iepriekšējiem mēnešiem. Savu ietekmi atstās arī ekscess banku sistēmā.

Atkāpe un grūti prognozējamu iznākumu uzrādīs tuvojošies svētku mēneši, kuros tēriņu apjomi varētu krietni pārsniegt pērnā gada rādītājus. Līdzšinējie siltie laikapstākļi un attiecīgi zemāki maksājumi par mājokli varētu sniegt nelielu, bet pozitīvu ietekmi. Arī tirgotājiem būs iespēja rīkot akcijas un piemērot atlaides, lai patērētājs būtu motivēts atvērt savu maku. Būtiski ir noturēt patēriņā stabilitāti, lai pēdējo mēnešu laikā vērojamais bums nepārvērstos pārmērīgā taupībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!