Foto: Publicitātes attēli

Apstrādes rūpniecības izlaides apjomu pieaugums par 0.3% bija nepietiekams, lai kompensētu kritumu ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē (-6.2%) un elektroenerģijas un gāzes apgādē (-1.1%). Rezultātā oktobrī, salīdzinot ar septembri, rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 0.3%.

Gada laikā rūpniecības produkcijas izlaide uzrāda kāpumu 3.1% apmērā. Nedaudz labāk klājies apstrādes rūpniecībai, kas gada laikā ir augusi par 5.3%, kamēr samazinājums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē (-9.8%) un elektroenerģijas un gāzes apgādē (-2.8%).

Apstrādes rūpniecības produkcijas pieaugumu galvenokārt ietekmēja metālu ražošanas, pārtikas produktu ražošanas un farmaceitisko preparātu ražošanas nozares. Samazinājums bija vērojams iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā (-10.3%), mehānismu un darba mašīnu ražošanā (-7.1%) un gatavo metālizstrādājumu ražošanā (-3.2%).

Šā gada desmit mēnešos, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, apstrādes rūpniecības apjomi ir par 9.4% lielāki. Lai arī atlikuši divi mēneši (atbilstoši statistikas publicēšanai), tomēr viss norāda uz to, ka šis gads nozarei būs bijis ļoti veiksmīgs. Lūkojoties tuvākā perspektīvā, kas ietver arī nākamo gadu, situācija pasaulē saglabāsies saspringta un dažādos pasaules reģionos atšķirīga.

Neskatoties uz joprojām augsto aktivitāti iekšzemes patēriņā, rūpniecības attīstībā ir jūtama pasaules, jo īpaši Eiropas ekonomiku nestabilitātes ietekme, kā dēļ nozares izaugsme ieiet mērenākā fāzē.

Atšķirīgas tendences starp nozarēm saglabāsies. Tas lielā mērā izrietēs no segmentiem un tirgiem, kuros uzņēmēji darbojas. Tikmēr rūpnieciskā aktivitāte daudzviet Eiropā turpinās samazināties. Vāja tā saglabāsies arī Japānā. Mērena atgūšanās sagaidāma Ķīnā un ASV. Tādēļ nāksies turpināt vētīt iespējas, kas sola izaugsmi un peļņu, darboties pie produktivitātes kāpināšanas un uzturēt konkurētspēju.

Mainās arī konjunktūra pasaulē, piemēram, mazinās Āzijas priekšrocības, bet daudzas attīstītās valstis joprojām cīnās par konkurētspējas atgūšanu. Tas paver jaunas iespējas mūsu ražotājiem. Ar atbalsta pasākumiem, izaugsme 6% apmērā varētu saglabāties arī nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!