Foto: Shutterstock
Palielinoties pieprasījumam pēc kafijas Indonēzijā, Indijā un Ķīnā un ekstremālo laika apstākļu dēļ samazinoties kafijas pupiņu ražām, vēl līdz gada beigām kafija varētu sadārdzināties par 10%, biznesa portālam "Nozare.lv" prognozēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Viņa norādīja, ka patlaban pasaules tirgos kafijas cenas ir augstas, jo, palielinoties pieprasījumam tādos jaunos lielos tirgos kā Indonēzija, Indija un Ķīna, piedāvājumu ierobežo kafijas koku augšanai šīs sezonas sliktie laika apstākļi Brazīlijā un Kolumbijā.

"Piedāvājumu ierobežo ekstrēmi laika apstākļi. Turklāt liela ietekme ir spekulācijām biržā, jo pamatpreču - arī kafijas - tirgi vienmēr piesaista fondu interesi periodos ar zemām centrālo banku procentu likmēm," sacīja Gulbe.

Viņa atzina, ka patlaban kafijas cenas nedaudz samazinoties saistībā ar ASV dolāra vērtības kritumu pret Brazīlijas, Kolumbijas un Indonēzijas valūtām, tomēr tendence nebūs noturīga, jo kafijas patēriņš aizvien pieaugot.

"Kopumā grauzdētas kafijas mazumtirdzniecības cenas šogad būtiski pārsniedz iepriekšējā gada attiecīgā periodu līmeni. Amerikā cenas ir par 30% lielākas, Rietumeiropā cenu pieaugums nepārsniedz 10%, savukārt Skandināvijas valstīs kafija cenu palielinājums sasniedz 40%. Ņemot vērā, ka mēs ļoti daudz kafijas importējam no Skandināvijas, kafijas cenu pieaugums Latvijā līdz šim gada laikā jau bijis aptuveni 30%. " norādīja Gulbe.

LTVC izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. LTVC vāc, apkopo un sniedz Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem. Iegūtā informācija tiek izmantota lauksaimniecības produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtību noteikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!