Foto: Shutterstock
Pārejot uz vienoto valūtu eiro, izsniegtie latu kredīti kļūs lētāki, norāda Latvijas Banka (LB).

Kredīta likmi veido mainīgā daļa un bankas pievienotā likme atkarībā no klienta stabilitātes. Eiro mainīgās likmes jeb EURIBOR vienmēr ir bijušas zemākas nekā latu likmes RIGIBOR. RIGIBORA likmes pie pārejas tiks automātiski pārvērstas EURIBORĀ – tātad samazināsies, skaidro centrālā banka.

Turklāt latu likmes ekonomikas nestabilitātes brīžos uzkāpj debesīs, un latu kredītņēmēja ikmēneša maksājums ir brīžiem pieaudzis pat trīs, četras reizes, no pusotra simta latu līdz pieciem simtiem. Lai gan avīzēs mēdz rakstīt, ka eiro draud briesmas, eiro likmes ir nelielas un stabilas visus gadus.

Uz eiro plānots pāriet pēc Latvijas Bankas kursa 0.702804 lati par eiro
Nevienā no piecām jaunajām ES dalībvalstīm, kas jau ieviesušas eiro, tai skaitā Igaunijā, pārejas kurss ieviešanas brīdī nav mainīts. Latvijas tautsaimniecībai lata piesaistes kurss eiro ir bijis izdevīgs, ko atzīst arī uzņēmēji un iedzīvotāji, un to nav plānots mainīt. Tātad par katru latu cilvēks saņems 1,42 eiro.

Latvijas Banka arī ir pārliecināta, ka eiro ieviešanas dēļ cenas neaugs. Nevienā no piecām jaunajām ES dalībvalstīm, kur eiro ieviests, nav noticis kaut cik nozīmīgs cenu kāpums. Uz eiro pārejas rēķina cenas neaug vairāk par 0,2-0,3%, kas sedz ieviešanas tehniskās izmaksas. Tas ir nieks salīdz ar globālu naftas vai pārtikas cenu kāpumu, kas cenām Igaunijā pēc eiro lika kāpt uz 4-5%. Piemēram, mēnesi ilgstošs lietus vai sausums Krievijas tīrumos, izraisot pārtikas cenu pieaugumu pasaules tirgos, rada vairākkārt lielāku mūsu iepirkumu groza sadārdzināšanos, nekā vienotas valūtas ieviešana, norāda LB.

Ņemot vērā plānoto pārejas kursu – par 1 latu 1,42 eiro – cenas skaitļos būs lielākas, bet tieši tikpat reižu pieaugs arī algas, pensijas, pabalsti un citi iedzīvotāju ienākumi.

Centrālā banka arī uzsver - eiro pāreja nav naudas reforma un pret eiro apmainīs visus latus. Pāreja uz eiro būs visu latu apmaiņa pēc Latvijas Bankas kursa, nevis kaut ko atņemoša naudas reforma. Vēsture rāda, ka Latvijā bijušas reformas, kad cilvēki zaudēja daļu iekrājumu: kara laiku naudas maiņas, 1961. gada naudas reforma, lielo naudaszīmju konfiscētāja Pavlova reforma astoņdesmito gadu beigās.

"Visi lati, kas cilvēkiem ir mājās vai bankā, tiks apmainīti, un neviens lats tā netiks zaudēts! Turklāt naudu Latvijas Bankā varēs apmainīt neierobežoti ilgu laiku – arī pēc desmit un vairāk gadiem" uzsver LB.

Latvija eiro plāno ieviest 2014.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!