Foto: LETA
Pēc Lietuvas Bankas lēmuma likvidēt nacionalizēto "Snoras" banku Latvijā jāgatavojas "Latvijas Krājbankas" ("Krājbankas") likvidācijai, atzina Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (V).

Reirs pauda viedokli, ka Lietuvas Bankas lēmums Latvijai nebūs ļoti liels pārsteigums, jo plāns "B", ka jāgatavojas "Krājbankas" likvidācijai, bija jau no paša sākuma un tas arī līdz šim bija sabiedrībā visapspriestākais. Tas nozīmē, ka noguldītājiem tagad likumā noteiktajā kārtībā izmaksās pienākošos naudu - līdz 70 000 latu katram.

Politiķis norādīja, ka Latvija viena pati nevar glābt "Krājbanku" jau tā ievērojamās budžeta konsolidācijas dēļ. Iemaksājot bankas pamatkapitālā trūkstošos 100 miljonus latu, būtu jāveic valsts budžeta konsolidācija par šādu pašu summu, kas neesot iespējams.

Tagad īstenosies scenārijs "B" un "Krājbanka" tiks likvidēta. Tālākās darbības no valsts iestāžu puses būs kompensāciju izmaksāšana noguldītājiem un darbs pie bankas aktīvu atgūšanas, kas proporcionāli tiks izmaksāti noguldītājiem, skaidroja komisijas priekšsēdētājs.

Reirs norādīja, ka bankas akcionāri esot pēdējie rindas galā uz līdzekļu atgūšanu. "Akcionāri nekā nedabūs, bet par pārējiem - noguldītājiem - būs jācīnās," teica Reirs. Politiķis atzina, ka aktuālākās problēmas būs uzņēmumiem un pašvaldībām, kas bankā turējuši savus līdzekļus, tomēr pie šī jautājuma tiekot strādāts un Valsts kase atsevišķām pašvaldībām piešķīrusi kredītlīnijas.

Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) Lietuvas Bankas lēmumu likvidēt nacionalizēto "Snoras" banku pagaidām nekomentē. Premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke pieļāva, ka valdības vadītājs ir informēts par šo situāciju un ar plašāku vērtējumu varētu nākt klajā piektdien no rīta.

Ar finanšu ministru Andri Vilku (V), kurš patlaban atrodas Polijā, nav izdevies sazināties.

Jau ziņots, ka Dombrovskis ceturtdien aicināja Lietuvas pusi nekavējoties lemt par finanšu sektora stabilizāciju saistībā ar "Snoras" bankas problēmām, bet Vilks iepriekš Lietuvu mudināja pieņemt atbildīgu lēmumu un, glābjot "Snoras", vienlaicīgi atjaunojot arī "Latvijas Krājbankas" darbību.

Kā ziņots, Lietuvas Bankas valde ceturtdien vēlu vakarā nolēma likvidēt nacionalizēto "Snoras" banku un vērsties attiecīgās iestādēs, lai pret to tiktu vērsta bankrota lieta.

"Atklājām to, ko nedomājām atklāt," medijiem sacījis Lietuvas Bankas priekšsēdētājs Vits Vasiļausks. Bankas īpašumi no gandrīz astoņiem miljardiem litu (1,6 miljardiem latu) esot samazinājušies līdz 3,4 miljardiem litu (693,6 miljoniem latu). Esot pazuduši noguldījumi par 600 miljoniem litu (122,4 miljoni latu) ārvalstu bankās, investīcijas Kaimanu salu fondos - par 550 miljonu litu (112,2 miljoniem latu). "To vienkārši nav," teicis Vasiļausks.

"Nav cita veida, kā risināt problēmu, - ["Snoras"] banka jālikvidē," sacījis Lietuvas Bankas vadītājs. Viņš piebildis, ka, nacionalizējot banku, vēl cerēts, ka to varēs restrukturizēt.

Kā ziņots, Latvijas amatpersonas iepriekš apgalvoja, ka augstā līmenī risina sarunas ar Lietuvu, lai tā glābtu "Snoras" banku un arī tās meitasuzņēmumu AS "Latvijas Krājbanka".

Tikmēr Lielbritānijā saskaņā ar Lietuvas izdoto Eiropas aresta orderi aizturēti "Snoras" bijušie vadītāji Vladimirs Antonovs un Raimonds Baranausks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!