Foto: LETA

Lauksaimnieki ierosina neapstrādātai lauksaimniecībā izmantojamai zemei piemērot 10% nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi, lai veicinātu aizaugušo lauku sakopšanu, aģentūra BNS trešdien uzzināja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sēdē.

Biedrība "Latvijas Piena ražotāju asociācija" norādīja, ka, viņuprāt, nav taisnīgi, ka kadastrālās vērtības tiek celtas visiem, ja tā vietā varētu vairākkārtīgi paaugstināt NĪN likmi neapstrādātai lauksaimniecībā izmantojamai zemei.

Lauksaimnieki arī zemkopības ministrei Laimdotai Straujumai vaicāja, vai viņa atbalstītu NĪN likmes neapstrādātai zemei palielināšanu līdz 5–10%.

Straujuma atzina, ka teorētiski to varētu darīt, taču uzsvēra, ka šim plānam ir arī vairāki šķēršļi. "Īstenībā jau varētu paaugstināt līdz 10%, taču Latvijas Pašvaldību savienība norāda, ka ir daži zemju īpašnieki, kas ir labticīgi – veci cilvēki, kuriem ir zeme, kuriem nevar uzspiest 10% likmi. Protams, saprotu, ka ar 10% likmes piemērošanu varētu piespiest pārdot zemi vai iznomāt to. Taču pašlaik Ministru kabineta noteikumos ir noteikts, ka likme šādai zemei ir 3% un pašvaldības var brīvprātīgi palielināt likmi," sacīja Straujuma.

Vienlaikus daži lauksaimnieki, tostarp Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis, pauda bažas, ka daudzi neapstrādāto zemju īpašnieki līdz ar NĪN likmes paaugstināšanu līdz 10% pārdotu savus īpašumus ārzemju fondiem.

Lauksaimniecībā izmantojama zemes vienība uzskatāma par neapstrādātu, ja vismaz 70% no lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības līdz kārtējā gada 1.septembrim netiek izmantota lauksaimniecības produktu ražošanai vai audzēšanai, ieskaitot ražas novākšanu, dzīvnieku ganīšanu un turēšanu lauksaimniecības nolūkiem, vai minētā zemes platība netiek uzturēta labā lauksaimniecības un vides stāvoklī. Par šādām platībām noteikta paaugstināta NĪN likme 3% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!