Foto: DELFI.lt

Lietuvas Centrālā bankas priekšsēdētājs Vitass Vasiļausks nodēvējis par murgiem bijušā bankas "Snoras" akcionāra Vladimira Antonova apgalvojumus intervijā portālam "Delfi.lv", ka lēmums par "Snoras" nacionalizāciju bijis politizēts.

Intervijā portālam "Delfi.lt" Vasiļausks sacīja, ka Antonova atmiņas par 2011.gada notikumiem, kas noveda pie bankas nacionalizācijas ir "vairāk murgi, nevis fakti".

Lietuvas centrālās bankas vadītājs pieļauj, ka Londonā dzīvojošais Antonovs, intervijā portālam "Delfi" vērtējot "Snoras" krahu, ir mēģinājis politizēt jautājumu par viņa izdošanu Lietuvai.

Antonovs intervijā portālam "Delfi" apgalvoja, ka 2011.gada vasarā, pirmās tikšanās laikā ar Lietuvas Centrālo banku saruna vairāk bija par "Snoras" piederošo mediju kompāniju "Lietuvos Rytos" – "ko mēs ar to taisāmies darīt, kāpēc mums vispār ir vajadzīga mediju kompānija. Tikšanās bija diezgan gara, bet sausais atlikums bija tāds, ka es pateicu: "Ja jums ir klusa vēlēšanās atņemt man "Snoras", darīsim to civilizēti. Es saprotu, kas ir regulators, kas ir valsts, galu galā es esmu krievs. Tad vienojamies."

Savukārt Lietuvas Centrālās bankas vadītājs, savukārt, uzsvēr, ka par to runāts nemaz neesot, un tieši "Snoras" pārstāvji visu laiku mēģinājuši ievirzīt sarunu par medijiem, bet regulatora atbilde bijusi viennozīmīga – "mūs tas neinteresē", tā ir tikai viena "Snoras" īpašumu grupa, līdzās citām – kredītportfelim, vērtspapīriem utt.

Vasiļausks intervijā "Delfi.lt" klāstīja, ka toreiz tikšanās laikā runāts par Centrālās bankas un "Snoras" komunikāciju, un Antonovs solījis iesniegt rakstiskus priekšlikumus par tālāko komunikāciju, lai kliedētu regulatora aizdomas par bankas stāvokli. Tāpat runāts par septiņiem potenciālajiem investoriem.

Antonovs solījis sniegt informāciju par šiem investoriem, kuri, pēc viņa vārdiem, interesējušies par "Snoras", viens no tiem esot bijis britu uzņēmums "Simon & Simon".

Tāpat apspriestas "Snoras" investīcijas Kaimanu salu fondos, par kuru pamatotību regulators šaubījies. Antonovs šīm bažām esot piekritis. Apspriesta vērtspapīru pārvešana uz Lietuvas depozitāriju.

Lietuvas Centrālās bankas vadītājs noliedz arī Antonova apgalvojumus, ka bankas darbības apturēšanas dienā viņš un bankas prezidents Raimonds Baraunauskis pēkšņi izsaukti uz regulatoru, lai gan bija zināms, ka viņi ir komandējumā.

Vasiļausks stāsta, ka tikšanos ar centrālo banku lūdzis pats Baranauskis. Šo tikšanos viņš saskaņojis pirms brīvdienām, ceturtdien – piektdien - 2011. gada 10. un 11.novembrī.

Vēlāk toreizējie "Snoras" vadītāji paziņojuši, ka devušies komandējumā. "Es to uzskatu par meliem", pauda Vasiļausks. Tikšanas bija plānota 15.novembrī, taču uz to neviens nav ieradies. Pēc tam regulators nolēmis apturēt "Snoras" darbību un iecelt pagaidu administratoru.

Lietuvas Centrālās Bankas lēmums apturēt "Latvijas Krājbankas" īpašnieka – "Snoras" darbību kļuva zināms 2011. gada novembra vidū, vēlā pēcpusdienā. Lai arī sākotnēji "Latvijas Krājbankas" vadība paziņoja, ka "Snoras" darbības apturēšana neskars "Latvijas Krājbanku", jau pēc dažām dienām nāca gaismā, ka gan "Snoras", gan "Latvijas Krājbankas" korespondējošajos kontos esošie līdzekļi ir ieķīlāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!