Foto: Publicitātes foto
Februārī patēriņa cenas pieauga par 0.1% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi; tas sakrīt ar mūsu prognozi. Kā gaidīts, galvenie cenu kāpuma virzītāji bija pārtika (galvenokārt augļi un dārzeņi) un degviela.

Jāsaka gan, ka pārtikas preču cenu kāpums bija sezonāls – ja salīdzina 2012.gada februāra cenas ar iepriekšējo gadu, tad pārtika ir tikai par 2.6% dārgāka. Gada inflācija pārtikas precēm pakāpeniski bremzējas no 2011.gada maija, sekojot pasaules izejvielu cenu dinamikai. Lai arī pasaules cenu indekss pārtikai joprojām ir zem 2011.gada sākuma līmeņa, Latvijas pārtikas cenas protams nosaka arī reģionālie un iekšējie faktori (darbaspēka izmaksas, konkurence, utt.).

Kopumā Latvijas patēriņa cenu kāpums 2012.gada februārī ir bijis 3.4% gada laikā (janvārī 3.6%). Tātad, kā gaidīts, inflācija pakāpeniski iet mazumā. Visstraujāk augošās cenas gada griezumā ir novērojamas mājokļa pakalpojumiem (9.8%, galvenokārt komunālajiem pakalpojumiem) un transportam (6%, galvenokārt degvielai). Savukārt pārtikas cenu kāpuma nozīme kopējā inflācijas indeksā turpina mazināties.

Pašlaik vislielākais risks šī gada inflācijas prognozēm ir pasaules naftas cenas. Ja ģeopolitiskais saspīlējums Tuvajos Austrumos saasināsies, naftas cenas var vēl pieaugt un vēl diezgan ilgu laiku būtu augstā līmenī. Tas atspoguļotos ne tikai augstākās degvielas cenās, bet ar nelielu laika nobīdi, iespējams, arī pārtikas cenās un komunālajos tarifos. Pašreizējā bāzes scenārija ietvaros gaidāms, ka, tuvojoties vasarai, situācija pakāpeniski stabilizēsies. Līdz ar to arī Latvijā patēriņa cenu kāpums turpinās palēnināties. Swedbank prognoze 2012.gadam pagaidām nemainās – sagaidām aptuveni 2.4% vidējo inflāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!