Foto: LETA
Ja valsts kā vienu no prioritātēm noteikusi cīņu pret ēnu ekonomiku, tad par nodokļu paaugstināšanu ir jāaizmirst, sacīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Politikas nodaļas vadītājs Jānis Butkevičs.

Viņš atsaucās uz Rīgas Ekonomikas augstskolas veikto pētījumu, kas atklāj, ka 70% uzņēmēju nav apmierināti ar esošo nodokļu sistēmu un liela daļa uzskata, ka jau pašlaik nodokļi ir pārāk augsti. Pētījumā arī atzīts, ka neapmierinātība ar nodokļu sistēmu ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ uzņēmēji izvēlas nemaksāt nodokļus. Uzņēmēji arī uzskata, ka nav caurredzams no nodokļiem iekasēto līdzekļu tālāks izlietojums valstī.

"Jebkāda uzņēmējiem piemērojamu nodokļu paaugstināšana rada risku, ka neapmierināto skaits pieaugs un attiecīgi palielināsies ēnu ekonomikas īpatsvars. Ja valsts ir deklarējusi cīņu pret ēnu ekonomiku kā vienu no galvenajām prioritātēm, ir jāaizmirst par nodokļu paaugstināšanu," uzsvēra Butkevičs.

Pēc viņa teiktā, valdībai būtu jāiet pretējā virzienā, nodokļus samazinot. Mazāki darbaspēka nodokļi samazinās aplokšņu algu īpatsvaru, savukārt, ieviešot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) reverso maksāšanas kārtību pakalpojumiem, tiks būtiski samazināta PVN karuseļu shēma.

Jau vēstīts, ka valdība 22.februārī slēgtā sēdē vienojās par šā gada budžeta konsolidācijas pasākumiem 50 miljonu latu apmērā. Lielāko konsolidācijas summu nodrošinās nodokļu celšana.

No šā gada 1.jūlija plānots atcelt samazināto PVN likmi dabasgāzei, kā arī atteikties no akcīzes nodokļa atvieglojuma dabasgāzei, kas tiek izmantota elektroenerģijas ražošanai. No jūlija tiks palielināts izložu un azartspēļu nodoklis, kā arī akcīzes nodokļa likme degvielai, stiprajam alkoholam un cigaretēm.

Saeima pērn 20.decembrī ārkārtas sēdē pieņēma 2011.gada valsts budžetu, kurā nodrošināta konsolidācija 290,7 miljonu latu apmērā. Starptautiskie aizdevēji pēc tam paziņoja, ka ar šo apmēru nepietiek un Latvijai 2011.gadā budžetā jānodrošina papildu fiskālā konsolidācija 50 miljonu latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!