Foto: LETA
Kosmētiskas izmaiņas darbaspēka nodokļos un cīņā ar "ēnu ekonomiku" Latvijā būtiskas, pozitīvas pārmaiņas nedos; nepieciešams sprādziens, trešdien, tiekoties ar finanšu ministru Andri Vilku (V), uzsvēris Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

"Lai cīnītos ar "ēnu ekonomiku", kuras īpatsvars pēc Rīgas Ekonomikas augstskolas pētnieku aplēsēm Latvijā sasniedz 38% no iekšzemes kopprodukta, ir nepieciešami radikāli pasākumi. Apzinoties iespējamos riskus, uzņēmēji tomēr uzskata, ka Latvijā jāiet uz krasu darbaspēka nodokļu samazināšanu, vienlaikus pārskatot arī tā dēvētos "pātagas" instrumentus nodokļu nemaksātājiem," LTRK pozīciju sarunās ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem atstāsta Endziņš.

"Ja tiks būtiski samazināti darbaspēka nodokļi, bet nodokļu nomaksas kontrole un sodu piemērošana paliks šā brīža līmenī, vēlamais efekts, visdrīzākais, sasniegts netiks un radīsies "robs" valsts budžetā. Vienlaicīgi ar nodokļu samazināšanu, jāpanāk vienošanās ar sabiedrību un uzņēmējiem, ka darbošanās "ēnu ekonomikā", tai skaitā "aplokšņu" algu saņemšana, kļūst kaunpilna, sabiedriski nosodāma un ir pielīdzināma zagšanai," uzsver Endziņš.

Tāpat tikšanās laikā ar finanšu ministru Vilku LTRK pārstāvji pauda aicinājumu valdības līmenī apstiprināt Nodokļu politikas stratēģiju 2011-2014.gadam, lai nodrošinātu nodokļu likmju paredzamību vidējā termiņā.

Pārrunāti arī citi priekšlikumi uzņēmējdarbības vides uzlabošanai, kas izriet no LTRK izstrādātā "Uzņēmēju plāna 2012" - PVN priekšapmaksas atcelšanu importētajām izejvielām ražojošiem uzņēmumiem un kapitāla pieauguma nodokļa no dividendēm aprēķināšanu un samaksu dividenžu izmaksas brīdī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!