Foto: Publicitātes foto
Saskaņā ar "Coface" prognozēm šovasar pasaules ekonomika varētu piedzīvot izaugsmi, ko ietekmēs veiksmīgie vakcinācijas rezultāti, potenciāli ļaujot darboties arvien lielākam skaitam nozaru. Kopumā "Coface" ir pārskatījis globālās izaugsmes prognozi, palielinot to 2021. gadam par puspunktu (+5,1%). Tas noticis, pateicoties straujākai izaugsmei ASV, kas pozitīvi ietekmēs arī Baltijas valstis. Tomēr vietējiem uzņēmumiem būtu jāvēro "slēptās" maksātnespējas Vācijā, ņemot vērā ievērojamās tirdzniecības saites ar šo valsti un tās uzņēmumu lomu dažādās piegāžu ķēdēs.

ASV ir liela ietekme uz pasaules ekonomiku kopumā, ņemot vērā tās ekonomikas politiku un spēju regulēt valsts ekonomiskos rādītājus. Pašlaik ASV atlabšana ir paātrinājusies, salīdzinot ar Eiropu. Izaugsmes atšķirības ir par labu ASV, jo tā gan 2020., gan 2021. gadā ieviesa mazākus mobilitātes ierobežojumus nekā eirozona. Savukārt straujāks vakcinācijas process ļauj tās ekonomikai atveseļoties ātrāk. Vēl jo vairāk - lielāks fiskālais atbalsts ļaus ASV ekonomikai jau šogad atgriezties pirmskrīzes IKP līmenī kāds tas bija 2019. gadā, turpretim eirozonai būs jāgaida līdz 2022. gadam. ASV mājsaimniecību patēriņa paātrināšanās jau šobrīd atbalsta ekonomisko aktivitāti, un paredzams, ka tā turpinās pieaugt. Tas vienlaikus veicinās spēcīgus importa apjomus, rezultējoties ASV tirdzniecības deficīta pieaugumā.

Baltijas valstu vidū ASV ir nozīmīgs Igaunijas eksporta tirgus. Tas ir ceturtais lielākais Igaunijas eksporta galamērķis, uz kuru tiek sūtīti 7,9% no kopējā eksporta apjoma. Ievērojamu daļu no šī eksporta veido sakaru iekārtas, un ASV ekonomikas atveseļošanās atbalstīs Igauniju. Kopumā ASV atveseļošanās ir īpaši izdevīga lielākajiem tās tirdzniecības partneriem. Taču arī Latvijas uzņēmumu klātbūtne globālajās piegādes ķēdēs un eksports tiešajiem ASV tirdzniecības partneriem varētu sniegt ieguvumus šīs Baltijas valsts ekonomikai. Vienlaikus jāsaka, ka tieši Vācija un Lielbritānija ir tās valstis, kuras netieši ietekmēs Latvijas ekonomiku.

Neraugoties uz 2020. gada krīzi, kas izraisīja recesiju lielākajai daļai pasaules valstu ekonomiku, uzņēmumu maksātnespēju gadījumu skaits ir ievērojami samazinājies. Tas ir saistīts ar milzīgo atbalstu, kas ieviests, lai mazinātu pandēmijas negatīvo ietekmi uz ekonomikām un uzņēmumiem. Vācijā maksātnespēju skaits 2020. gadā samazinājās par 16%. Tomēr "Coface" prognozē, ka uzņēmumu maksātnespējas šajā valstī sāks pieaugt, kad tiks atcelti atbalsta pasākumi.

Būs uzņēmumi, kas bez valdības atbalsta nespēs izdzīvot pat ekonomiskā paātrinājuma apstākļos. Neskaidra atbalsta instrumentu izbeigšanas procesa dēļ nav iespējams precīzi noteikt, kad maksātnespēju skaits pieaugs. Tomēr jāpieņem, ka šī gada pēdējā ceturksnī un nākamajā gadā palielināsies uzņēmumu bankrotu skaits. To apstiprina jau šobrīd Vācijā pieaugošais uzņēmumu bankrotu skaits, kas īpaši palielinājās šī gada pirmā ceturkšņa beigās. Arī Vācijas uzņēmumu maksātnespēju saistību apjoms jau pagājušajā gadā ir ievērojami pieaudzis - par 65%, salīdzinot ar 2019. gadu. Tā rezultātā cietuši maksātnespējīgo uzņēmumu darījumu partneri.

Pamatojoties uz detalizētiem uzņēmumu finanšu datiem, jāpieņem, ka vislielākais maksātnespēju pieaugums būs tūrismā, kam sekos transporta un rūpnieciskās pārstrādes nozares.

Šis aspekts ir īpaši svarīgs Baltijas valstu eksportētājiem, ņemot vērā ievērojamās tirdzniecības saites un klātbūtni uzņēmumu piegāžu ķēdēs. Arī Baltijā mēs sagaidām uzņēmumu maksātnespēju gadījumu skaita pieaugumu. Šajā ziņā vissvarīgākais būs pakāpenisks atbalsta pasākumu atcelšanas process, kā arī ekonomikas atveseļošanās temps un struktūra. Arī darījumu partneru maksātnespējas tādā nozīmīgā eksporta virzienā kā Vācija būs joprojām vērojamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!