Foto: Shutterstock
Aprēķini rāda, ka pasaulē vairāk nekā puse no medikamentiem tiek izrakstīti, izsniegti vai pārdoti neatbilstoši vajadzībai un apmēram 50% pacientu medikamentus lieto nepareizi - diemžēl šī problēma pastāv arī Latvijā, šodien diskusijā par racionālu zāļu lietošanu uzsvēra veselības nozares eksperti.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes (PSKUS) Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Uga Dumpis norādīja uz nepilnībām antibiotiku lietošanā Latvijā. Viņš sacīja, ka 20% pacientu, kuriem ārstēšanās laikā slimnīcā izrakstītas antibiotikas, tās nozīmētas nepamatoti.

Satraucošas ir arī antibiotiku lietošanas tendences ambulatori. Latvija ambulatori biežāk antibiotikas lieto bērni un mazāk vecāka gada gājuma cilvēki, kas ir pretēji praksei citās Eiropas valstīs, norādīja Dumpis. Viņš arī piebilda, ka ārsti bērniem bieži izraksta antibiotikas angīnas un bronhīta gadījumā, kad to lietošana pamatā nav nepieciešama.

Speciālistus satrauc arī bezrecepšu zāļu lietošanas tendences. "Bezrecepšu zāļu patēriņš pieaug, kas liecina, ka pacientiem nav pieejama normāla primārā aprūpe," uzskata Latvijas Farmaceitu biedrības prezidenta asistents Valdis Pirsko. Viņš sacīja, ka iedzīvotāji ir nepietiekami informēti par pareizu zāļu lietošanu, kā arī viņiem trūkst drošas un uzticamas vietas, kur šo informāciju iegūt.

Papildinot Pirsko teikto, Pacientu Ombuda biroja vadītāja Dace Līkasne norādīja, ka iedzīvotājiem arī trūkst motivācijas būt līdzestīgiem zāļu lietošanas procesā un ir nepieciešama ciešāka komunikācija starp ārstu un pacientu.

Šādu komunikāciju varētu veicināt administratīvā sloga mazināšana ārstiem, piemetināja Latvijas Ārstu biedrības pārstāve.

Lai aicinātu iedzīvotājus aizdomāties par racionālu zāļu lietošanu un veicinātu kritisko domāšanu zāļu lietošanas procesā, diskusijas organizatori, biedrība "Veselības projekti Latvijai" tuvākajā laikā sāks sociālu kampaņu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja biedrības valdes priekšsēdētāja Ieva Kuļikovska, kampaņa izpaudīsies vizuāli - sabiedriskās vietās tiks izvietoti plakāti, uzsverot, cik daudz iedzīvotāju pasaulē zāles lieto nepareizi - par daudz, nepiemērotās devās vai nepiemērotu laika periodu.

Kā ziņots, šā gada pirmajā pusgadā kopējais zāļu apgrozījums, salīdzinot ar 2012.gada pirmo pusgadu, pieaudzis par 6%, sasniedzot 110,6 miljonus latu, liecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) apkopotā statistika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!