Foto: LETA
Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati, kopējais ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās 2011. gada novembrī bija 1 200.7 milj. latu – par 4.2% jeb 52.7 milj. latu mazāk nekā iepriekšējā mēnesī un par 19.3% jeb 194.3 milj. latu vairāk nekā 2010. gada novembrī.

"Atbilstoši prognozētajam, novembrī preču eksporta vērtība mēneša griezumā samazinājās, taču kritums bija mērens, arī eksportam ļoti būtiskajā kokrūpniecības nozarē eksporta apjomi samazinājās tikai nedaudz, bet metālu un to izstrādājumu un pārtikas rūpniecības ražojumu eksports pat pieauga. Vienlaikus straujāk par eksportu samazinājās preču importa vērtība, tādējādi preču tirdzniecības bilance uzlabojās par aptuveni 25 miljoniem latu. Preču tirdzniecības bilances uzlabošanās netieši pozitīvi ietekmē arī ekonomikas apjomu, tādējādi jaunākā informācija par ārējo tirdzniecību ļauj domāt, ka arī ekonomika kopumā pagājušā gada beigās ceturkšņa griezumā joprojām turpināja augt.

Ziemas mēnešos Latvijas preču eksports acīmredzot turpinās slīdēt lejup no iepriekšējo mēnešu rekordaugstā līmeņa. Arī prognozes par iespējamo eiro zonas ekonomikas attīstību joprojām nav iepriecinošas. Vienlaikus tendences ASV un Āzijā ir mēreni pozitīvas, un tas ļauj mazliet optimistiskāk raudzīties uz eiro zonas un Baltijas jūras reģiona valstu eksportētāju izredzēm kopumā. Tādējādi Latvijai šogad eksportu varētu izdoties noturēt vismaz augstajā 2011. gada līmenī un arī ekonomika kopumā varētu izvairīties no krituma."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!