Foto: Publicitātes foto

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati, kopējais ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās 2013.gada janvārī bija 1 184,3 miljoni latu – par 4,3% jeb 53,2 miljoniem latu mazāk nekā iepriekšējā mēnesī, bet par 6,9% jeb 76,1 miljoniem latu vairāk nekā 2012.gada janvārī.

Janvāra ārējās tirdzniecības apjomi piedzīvojuši nelielu kritumu salīdzinot ar 2012. gada decembri, kas skaidrojams ar sezonāliem faktoriem un vēsturiski zemu aktivitāti ārējā tirdzniecībā janvāra mēnešos.

Salīdzinājumā ar 2012.gada decembri, mazliet pasliktinājusies arī ārējās tirdzniecības bilance, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apjomā samazinoties par 0,1 procentpunktiem līdz 44,7%. Tomēr, ja salīdzina šo rādītāju ar janvāra datiem pērn, kad eksports veidoja 42,7% no ārējās tirdzniecības apgrozījuma, tad šogad sasniegts būtisks uzlabojums.

Patīkami, ka elektroierīču un elektroiekārtu eksportā, kas rada lielu pievienoto vērtību, salīdzinājumā ar 2012.gada janvāri, apjoms pieaudzis par 51,7%. Tāpat salīdzinoši augsta aktivitāte turpinājās graudaugu kultūru eksportā (pieaugums 5,6 reizes salīdzinājumā ar 2012.gada janvāri).

Janvārī lielāko īpatsvaru eksportā aizņēma koks, koka izstrādājumi un kokogles (16,8% no kopējā eksporta apjoma), kas ir neliels pieaugums 0,8% apmērā pret 2012.gada janvāri.
Patīkami, ka šī gada janvārī eksporta apjoms palielinājies par 11,7%, salīdzinājumā ar to pašu periodu pērn.

Importa struktūrā, savukārt, kā jau tas vērojams ziemas mēnešos, nozīmīgu lomu spēlēja minerālais kurināmais, nafta un tās pārstrādes produkti (20,3% no importa apjoma janvārī), kur pieaugums bijis 9,1% apmērā pret pagājušā gada janvāri. Tas galvenokārt saistīts ar dabas resursu cenu pieaugumu.

Pēc janvāra datiem grūti izdarīt tālejošus secinājumus par 2013.gada ārējās tirdzniecības prognozēm, taču svarīga būs Latvijas tirdzniecības partneru tautsaimniecību attīstība. Tā kā lielāko daļu Latvijas eksporta veido eksports uz Lietuvu, Igauniju un Vāciju, kur situācija ir salīdzinoši laba, pagaidām nav iemesla būtiski satraukties par eksporta pieauguma tempu strauju mazināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!