Foto: Publicitātes foto
Ņemot vērā, ka ir grūti paredzēt precīzus fiskālos rādītājus, Latvijai savā politikā vajadzētu būt konservatīvākai, sacīja Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) Eiropas departamenta vecākā padomniece Anne Marija Gulde-Volfa.

Konservatīvāka politika Latvijai esot nepieciešama, lai ne tikai SVF, bet arī citiem starptautiskā aizdevuma programmas partneriem un Eiropas Savienības dalībvalstīm būtu pārliecība, ka Latvija tiešām strādā pie ekonomikas programmas, kas ir konsekventa ar ekonomikas un finanšu stabilizēšanu, un ar pārdomātu politiku liktu pamatus eiro ieviešanai.

Jautāta, kāpēc Latvijai šā gada budžetā jāveic papildu konsolidācijas pasākumi tieši 50 miljonu latu apmērā, Gulde-Volfa norādīja, ka šis skaitlis radies pēc esošā budžeta situācijas izvērtēšanas, lai Latvija virzītos uz pašas izvirzīto mērķi - eiro.

Tomēr arī starptautisko aizdevēju nosauktais skaitlis - 50 miljoni latu - esot jāuzlūko kā minimums, "ja gribat būt droši, ka 2012.gadā varēsiet samazināt budžeta deficītu zem 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP)".

"Šī ir valdības apņemšanās, un ticu, ka valdība šo apņemšanos pildīs," piebilda SVF pārstāve.

Lūgta komentēt, vai SVF skatījumā Latvijā situācija joprojām ir ļoti sarežģīta, viņa norādīja, tas esot jautājums par to, vai glāze ir pustukša vai līdz pusei pilna.

"Domāju, ka pašreiz varam teikt, ka glāze ir līdz pusei pilna: 2011.gadā sagaidāms ekonomikas pieaugums, samazinās bezdarbs. Tanī pat laikā ir nepieciešams zemāks fiskālais deficīts, lai valsts varētu turpināt savu ekonomisko stratēģiju, ielikt pamatus ilgtermiņa politikām un ieviest eiro, kā plānots," akcentēja Gulde-Volfa.

"Līdz šim veiktie konsolidācijas pasākumi jau virza valsti ceļā uz fiskālo stabilitāti. Tomēr joprojām ir aktuāli jautājumi par 2011.gada budžetu. Lai gan parlaments to jau apstiprinājis, būs nepieciešami papildu pasākumi, lai samazinātu budžeta deficītu saskaņā ar valsts eiro ieviešanas stratēģiju. Tas būs sarežģīti, bet, ja politiskā līmenī tiks pieņemti skaidri lēmumi, Latvijā situācija uzlabosies," sprieda SVF pārstāve.

Jau vēstīts, ka premjers Valdis Dombrovskis (V) pagājušajā nedēļā tikšanās laikā ar Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā biedriem SVF raksturoja kā neprognozējamu partneri sarunās par Latvijas budžetu.

Sākotnēji ticis runāts, ka 2011.gadā budžeta deficītam jābūt līdz 6% no IKP, taču starptautiskie aizdevēji mainījuši nospraustos mērķus deficīta apjomam līdz 5,4% no IKP un tad vēlreiz pazeminājuši.

"Diemžēl mūsu sarunu laikā ar SVF un Eiropas Komisiju mēs atklājām, ka seši nav seši. Seši nav pat 5,4. Pašlaik seši ir 5,4 mīnus 50 miljoni latu," sacīja Dombrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!