Foto: AFP/Scanpix
Šonedēļ tirgus joprojām koncentrēsies uz Eiropas parāda krīzes risināšanu. Politiķiem nav daudz laika, un, to apzinoties, Itālijas premjerministrs Mario Monti (Mario Monti) vienu dienu pirms termiņa – nāca klajā ar savu jauno plānu, kam dots nosaukums "Glābiet Itāliju".

Investori sagaidīja šo plānu ar īpašu uzmanību tāpēc, ka līdzšinējie valsts valdības pasākumi nebija spējīgi nomierināt finanšu tirgu, kura finansējums ir būtisks Itālijai.

Jaunais pretkrīzes plāns ir tendēts uz ekonomiskās izaugsmes stimulēšanu, samazinot darbaspēka izmaksas. Nevienam nav pārsteigums, ka tajā paredzēts paaugstināt nodokļus, samazināt pensijas un tēriņus – trīs gadu laikā tiek plānots ietaupīt 30 miljardus eiro. Izaugsmi paredzēts panākt, darba tirgū vairāk iesaistot sievietes un jauniešus, taču jāapzinās, ka šāds solis nesniegs tūlītējus rezultātus. Valdība paredz IKP kritumu par 0,5% nākamajā gadā un 0% pieaugumu 2013.gadā, taču glābšanas pasākumu mērķis ir nostabilizēt budžetu tieši līdz 2013.gadam.

Patlaban vēl netiek runāts par PVN paaugstināšanu, taču to tiek plānots veikt 2012.gada otrajā pusē, līdz ar to būs interesanti pavērot, kāda būs tirgu reakcija uz šo jauno glābšanas pasākumu plānu. Itālijas valdības obligāciju ienesīguma turpmāks samazinājums ir ļoti būtisks, lai izvairītos no vēl dziļākas krīzes tuvākajās nedēļās un mēnešos.

Eirozonas parāda krīzes atrisināšanā svarīgu lomu varētu spēlēt arī ES samits, kurš sāksies šajā piektdienā. Sagaidāms, ka šoreiz izskanēs jauni piedāvājumi, kā atrisināt krīzes situāciju, un jācer, ka tie arī tiks pieņemti. Pirmdien uz kārtējo apspriedi tiekas galvenie partneri Vācijas kanclere Angela Merkele (Angela Merkel) un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī (Nicolas Sarkozy). Jāpiebilst, ka Vācijas plāns ir vairāk tendēts uz Eiropas integrāciju. Jautājums ir tikai, vai to var pietiekami ātri īstenot, lai glābtu eiro, un vai izmaiņām piekritīs visas 27 ES dalībvalstis.

Savukārt ceturtdien ECB paredzēta tikšanās par monetāro politiku. Tajā ECB visdrīzāk samazinās refinansēšanas likmi par kārtējiem 25 punktiem, atgriežot likmes rādītāju atpakaļ uz 1,0%, kā arī paziņos par papildu likviditātes pasākumiem. Tomēr jādomā, ka vienu dienu pirms samita ECB diez vai apsolīs iegādāties vēl kādus itāļu vai spāņu parāda vērtspapīrus. Visdrīzāk papildus ECB aktivitātes tirgū sekos, ja samita laikā politiķi vienosies par ciešāku integrāciju. Tā vien šķiet, ka eiro glābšanā galveno lomu spēlēs ECB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!