Foto: LETA

Arī šomēnes inflācijas dinamikā iztika bez īpašiem pārsteigumiem. Atbilstoši prognozēm bija gan inflācijas cipari, gan arī to veidojošie faktori (energoresursu cenu un tarifu sadārdzināšanās, sezonalitāte dārzeņu, augļu un apģērbu cenās).

Katra gada sākumā, atbilstoši mājsaimniecību izdevumu struktūrai iepriekšējā gadā, tiek pārskatīts arī preču un pakalpojumu īpatsvars iedzīvotāju tēriņos. Saskaņā ar aktuālāko informāciju, 2012. gada patēriņa groza struktūra nepiedzīvoja būtiskas izmaiņas. Inflācijas dinamika joprojām būs stipri atkarīga no salīdzinoši svārstīgajiem pasaules notikumiem pakļautajiem pārtikas un enerģijas resursiem, kuri veido gandrīz pusi no Latvijas patēriņa groza.

Tuvāko mēnešu ietvaros nav gaidāmi tik apjomīgi cenu līmeņa lēcieni kā janvārī (kas tradicionāli ir bijis augstas inflācijas mēnesis). Gada inflācijas līmenis, visticamāk, turpinās salīdzinoši strauji pazemināties, jo vajadzētu arī turpmāk sarukt degvielas un, it īpaši, pārtikas cenu izmaiņu pienesumam kopējā gada inflācijas ciparā. Sagaidāms, ka pavasarī gada inflācija varētu pakrist pat zem 1.5% līmeņa. Galvenie augšupvērstie riski šai prognozei – turpmāki saasinājumi Tuvajos Austrumos, pasaules ekonomikas uzplaukums vai vietējo tirgotāju uzcenojumu palielināšanās.
Gada vidējās inflācijas cipars, kurš ir svarīgs Māstrihtas kritēriju izpildē, 2012. gadā varētu būt zem 2% atzīmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!