Foto: Publicitātes foto
"S&P 500" indekss paguva pakāpties līdz 4743 punktiem novembrī, pirms tas nolēma "atvilkt elpu". Pagaidām grūti teikt, vai redzēsim ierasto nelielo kritumu un ātri atsāksim kustību 4900 - 5000 līmeņu virzībā, vai arī mūs sagaidīs ilgstoša un ilgi gaidītā korekcija. Jāteic, ka tirgus uzvedība pēdējās rudens dienās un decembra sākumā drīzāk liecina par otro scenāriju. Iepriekš zemos līmeņos esošais volatilitātes indekss pakāpās virs 27 punktiem, kas liecina, ka krasi ir mainījies arī tirgus dalībnieku noskaņojums.

Eiropā Vācijas DAX mēneša laikā samazinājās par nedaudz vairāk nekā 2.5%. Tika sasniegts jauns visu laiku augstākais rādītājs (16 293 punkti), pēc kā mēs novērojām strauju kustību lejup. Vissmagāk cieta "Lufthansa", "Airbus" un tūroperators "Tui", kamēr farmācijas un piegādes nozares, kā arī attālināto pakalpojumu uzņēmumi jutās daudz labāk un pat uzrādīja izaugsmi.

Kurš vainīgs?

Vispārējam satraukumam bija divi galvenie iemesli. Pirmkārt, varas iestāžu reakcija uz jauno koronavīrusa celmu. Proti, ASV un Eiropas valdību pārstāvjus nepārliecināja farmācijas kompāniju solījumi ātri modificēt vakcīnu. Otrkārt, FED vadītāja Dž. Pauela liecība Senātā, kurā viņš atkārtoja apņemšanos samazināt obligāciju iegādes apjomus, kas, visticamāk, notiks ātrāk, nekā iepriekš tika gaidīts. Turklāt Pauels (beidzot) ir noraizējies par inflāciju un tagad mēģina atrast tai labāku definīciju nekā "pārejoša". ASV obligāciju ienesīgums norāda uz to, ka tirgus gaida procentu likmju kāpumu par 25 līdz 50 bāzes punktiem tuvāko sešu līdz divpadsmit mēnešu laikā, kas savukārt var radīt zināmu spiedienu uz akciju tirgu. Šis īstermiņa obligāciju ienesīguma pieaugums arī padara dolāru pievilcīgāku.

Eiro krīt; dārgmetāli parāda vājumu

Eirodolāra cenas dinamika liecināja par eiro vājumu jau oktobrī, tāpēc novembra kritums nebija pārsteidzošs lai gan EUR/USD pāris cieta diezgan smagus zaudējumus, kas nebija redzēti jau labu laiku. Tirgus jau vairāk nekā gadu "izmantoja" 1.1600 apgabalu kā svarīgu atbalsta punktu, taču, kad tas beidzot padevās, kritums bija straujš un tagad noteikti ļauj uzskatīt EUR/USD 1.1000 līmeni par ļoti iespējamu mērķi tuvākajā nākotnē. Ja mēs redzēsim ātru EUR/USD "atlēcienu" virzienā uz 1.1400 līdz 1.1450 punktiem, mēs sagaidām, ka spekulanti izmantos šo iespēju, lai atkal pārdotu eiro. No otras puses, tiešs kritums līdz EUR/USD 1.1000 varētu būt laba iespēja pirkt vienoto valūtu.

Dārgmetālu tirgus turpina stagnāciju. Pagājušajā mēnesī sudrabs sasniedza XAG/USD 25.50 līmeni, bet tad atkal sāka kristies. Arī zelts rada lielas bažas. Visa loģika un runas par inflāciju un dārgmetāliem maz ietekmē to cenu. Zelta mēģinājumi uzsākt jaunu kāpumu cieta neveiksmi. Jo ilgāks laiks paiet, jo lielāka iespējamība ir kustībai pretējā virzienā, tāpēc metālam ir jāatgūst XAU/USD 1850 līmenis un tas ir jāizdara ātri.

Obligāciju tirgus

Arī fiksētā ienākuma tirgos bilde pēdējā laikā ir kļuvusi neskaidrāka. Pirms mēneša visi bija pārliecināti, ka FRS (Federālā rezervju sistēma) beigs obligāciju atpirkšanu 2022. gada vidū un sāks paaugstināt procentu likmes. Tomēr jaunākie dati par ekonomikas izaugsmes palēnināšanos un pastāvīgi augsto inflāciju rada bažas FRS. Nešķiet, ka inflācija ir "pārejoša", kā Pauels ilgu laiku mēģināja visus pārliecināt, bet, no otras puses, ekonomiskā aktivitāte atkal palēninās, ko ietekmē piegāžu ķēdes problēmas un patērētāju noskaņojums. Novembris ir izrādījies reti labs mēnesis valsts obligāciju investoriem, neitrāls korporatīvo obligāciju indeksiem un "sarkans" augsta ienesīguma instrumentiem.

Inflācija smagi skar Eiropu un ASV

Eirozonā inflācija novembrī pieauga līdz rekordaugstam līmenim. Patēriņa cenu pieaugums novembrī sasniedza 4.9%, kas ir augstākais līmenis pēdējo 25 gadu laikā. Enerģijas cenas pieauga par 27%, salīdzinot ar cenām pirms gada, arī pakalpojumu sfērā inflācija bija virs 2% atzīmes. Vācijas patēriņa cenu indekss novembrī pieauga līdz 6.0%, kas bija augstākais rādītājs kopš 1997. gada, salīdzinot ar 4.6% oktobrī. Francijā inflācija novembrī pieauga līdz 3.4%, kas ir augstākais līmenis pēdējo 13 gadu laikā.

Eirozonas ražošanas apjomi novembrī uzrādīja nelielu pieaugumu. Pieprasījums joprojām ir liels, taču situācija piegādes ķēdēs turpina pasliktināties. Vācijas "Ifo" pētnieciskā institūta aptauja liecina, ka 74.4% uzņēmumu sūdzas par problēmām ar izejmateriālu un izejvielu iegādi, kas ir par 4 procentu punktiem vairāk nekā oktobrī.

ASV sākotnējie pieprasījumi pēc bezdarbnieka pabalstiem ir samazinājušies līdz zemākajam līmenim kopš 1969. gada novembra. ASV darba tirgum kļūstot "šaurākam", bezdarbnieku skaits novembra vidū saruka līdz zemākajam rādītājam kopš 2020. gada marta. Inflācija ir radījusi negatīvu spiedienu uz ASV patērētājiem, viņu pārliecībai samazinoties līdz deviņu mēnešu zemākajam līmenim novembrī. Pateicības dienas nedēļas nogale ir gada lielākais iepirkšanās piedzīvojums, taču šogad ASV pircēji devās uz veikaliem par 3.5% mazāk kā pērn, liecina Nacionālās mazumtirdzniecības federācijas dati. Kopējais tiešsaistes pircēju skaits samazinājies par 12.1% līdz 127.8 miljoniem, savukārt veikalu apmeklētāju skaits pieauga par 13.7% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kad pandēmija lika pircējiem palikt mājās.

Bet ja nu tomēr?

Ja korekcija patiešām ir sākusies, tad "S&P 500" indekss var "pārbaudīt" 4450 līmeņus un, ja tas neapstāsies tur, tad mēs varēsim arī ieraudzīt 4150 punktu reģionu. Tomēr ilgtermiņa tendence joprojām ir augšupejoša, tāpēc kritumi uzskatāmi par iespēju veikt ilgtermiņa pirkumus par izdevīgākām cenām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!