Foto: LETA
Privatizācijai būtu jānodod Latvijas telekomunikāciju uzņēmums "Lattelecom", "Latvijas Nacionālais metroloģijas centrs" un "Latvijas valsts mērnieks", atzina Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētāja Iveta Zalpētere.

"Manuprāt, vajadzētu privatizēt "Lattelecom", jo uzņēmumā nevar būt ilgstoši situācija, ka tu esi rindā uz privatizāciju. Tā nekad nav laba motivācijas cilvēkiem, ja tu nevari saprast, kurā mirklī tev var mainīties saimnieks," teica Zalpētere un pauda apbrīnu "Lattelecom" vadībai, kas šo motivāciju saviem darbiniekiem spēj atrast, un uzņēmums attīstās.

Viņa atgādināja, ka premjers ir izveidojis darba grupu valsts aktīvu inventarizācijai. "Domāju, ka šī darba grupa arī vienosies, kas ir tie uzņēmumi, kas jāpatur valsts īpašumā, kas ir tie, kam ir jāpārveido īpašuma forma, un kas ir tie, par kuru privatizāciju var diskutēt," norādīja PA vadītāja.

"Manuprāt, privatizācijai varētu atdot tādus uzņēmumus kā "Latvijas nacionālais metroloģijas centrs", "Latvijas valsts mērnieks". Es neredzu nevienu iemeslu, kādēļ šiem un līdzīgiem uzņēmumiem būtu jābūt valsts īpašumā, jo tie sniedz privātajam biznesam līdzvērtīgus pakalpojumus. Uzņēmumus, kas valstij nav stratēģiski svarīgi vai kas nenodrošina valstij būtiskas funkcijas, pareizāk ir atdot privātās rokās," atzina Zalpētere.
Viņa piebilda, ka ir jāsagaida darba grupas slēdziens un tad jau sekos nākamie Ministru kabineta lēmumi.

Jau vēstīts, ka Papildu saprašanās memorandā starp Latviju un Eiropas Savienību noteikts, ka Latvijai līdz 2010.gada beigām jāiesniedz starptautiskajiem aizdevējiem novērtējums par variantiem attiecībā uz daļas valsts un pašvaldību īpašumā esošu uzņēmumu un to filiāļu iespējamu pārstrukturēšanu, pārvēršanu par valsts aģentūrām vai privatizāciju saskaņā ar Latvijas Valsts pārvaldes likumā noteiktajiem kritērijiem. Arī Nodomu vēstulē Starptautiskajam Valūtas fondam valdība sola izvērtēt valsts uzņēmumu privatizācijas iespēju.

Neprivatizējamo uzņēmumu sarakstā iekļauti tādi uzņēmumi kā "Latvenergo", "Latvijas Pasts", "Starptautiskā lidosta "Rīga"", "Latvijas dzelzceļš", "Latvijas Gaisa satiksme" un "Latvijas valsts meži".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!