Foto: Shutterstock
"Sitiens pa degunu ir tiešs un ātri sadzīst. Taču sitiens, kas trāpījis pa jūsu pašvērtību, pareizajā veidā un laikā, var izkropļot jūs līdz pat nāvei," teic psiholoģijas doktors Džeims Kārters. Izziniet neģēlīgu cilvēku izmantotas metodes, lai saprastu, kas ir kas šajā pasaulē, un iemācītos par sevi pastāvēt.

Ikvienam no mums tuvumā ir pa kādam cilvēkam, kurš cenšas apvainot, turklāt tik nevainīgi, ka līdz tam ir pat grūti aizrakties. Viņš nostāda pārējos tādā situācijā, it kā pakarot ar galvu uz leju, padarot mūs ievainojamus, apvainojot mūs egoismā un pārvēršot apvainotājos, neskatoties uz to, ka mēs paši šajā situācijā esam cietušie.

Neģēlīgi cilvēki rīkojas zagšus, taču šodien uzzināsim 10 veidus, kā viņi ar mums manipulē.

Viņi cenšas mūs padarīt par sevi nepārliecinātus

Neģēlīgi cilvēki cenšas mūsos atraisīt nepārliecību par sevi. Viņi var izraisīt dusmu lēkmi vai kaut ko, lai cilvēks "izietu no rāmjiem". Jums liekas, ka esat panākuši kaut kādu vienošanos un jums ir, par ko parunāt, kā pavadīt laiku, taču tad pēkšņi šādi cilvēki ar savu rīcību iznīcina uzticēšanos. Un jums nākas no jauna pārliecināt sevi par to, ka viss ir kārtībā.

Viņi uz mums projicē jūtas

Jūtu projekcija ir ļoti vienkārša. Ja, piemēram, jūs cilvēkam nepatīkat, viņš jūs apvainos tajā pats, padarot sevi par upuri. Jums nāksies taisnoties un rakties sevī, domājot: "Varbūt tiešām es pret viņu izturos neobjektīvi?"

Viņi ir izveicīgi manipulatori

Manipulācijā ar jums viņi vēlas iegūt varu, viņi cenšas tikt augstāk un padarīt jūs par mūžīgiem parādniekiem. Piemēram, priekšniecība var likt strādāt vairāk par normu un pie tam pārliecināt jūs, ka darbs ir svarīgāks par jūsu personisko laiku un, ja jūs esat jau agrāk strādājuši virsstundas, vadītājs pavērsīs situāciju tā, it kā tā būtu bijusi jūsu paša iniciatīva.

Viņi uzspiež viedokli

Neģēlīgi cilvēki pārliecinās jūs par to, ka jūs nepatīkat kolektīvam, šādi pasakot savas domas, bet pasniedzot tās kā apkārtējo spriedumu. Viņi vēlas pazemināt jūsu pašvērtību, tā vietā, lai sniegtu palīdzību situācijā, kad tas patiesi ir nepieciešams.

Viņi piepušķo patiesību

Neģēlīgi cilvēki vienmēr vispārina. Piemēram, ja tāds cilvēks atnācis mājās un tā nav satīrīta, viņi nosauks jūs par nekārtīgu, it kā jums vienmēr mājās būtu haoss.

Viņi sit zagšus

Viņi saka kaut ko tādā garā kā "Nevēlos tevi sarūgtināt", un tālāk seko visādas negācijas. Patiesībā viņi apzināt vēlas sarūgtināt, pārsist, iedvest savus uzskatus.

Viņi runā zemtekstos

Viņi var pajautāt "kā iet?", tik izsmejošā tonī, ka jūs viņu gribēsiet pasūtīt… Toties neģēlīgi cilvēki pavērsīs to sev par labu, stāstot apkārtējiem, kāds jūs esat riebeklis un ka jūs viņu "pasūtījāt", pēc tik vienkārša jautājuma.

Viņi pārtrauc pusvārdā

Viņi vienmēr pārtrauks jūs pusvārdā, neļaus izteikties un ievirzīs sarunu viņiem vajadzīgajā gultnē. Viņi ir egoisti un mīl klausīties tikai sevī.

Viņiem patīk apgriezt spārnus

Neģēlīgi cilvēki tēlo draudzību un atbalstu, taču vajadzīgajā momentā kritizēs jūs tā, ka jūs vairs nepriecāsieties, ka esat dalījušies savā bēdā.

Viņiem patīk uzstādīt ultimātus

Tiklīdz neģēlīgi cilvēki redz, ka jūs vairs nespēj kontrolēt, viņi uzreiz teiks: "Vai nu es vai paej pie tā psihologa". "Sēdi domā un gatavo zupas, nevis skraidi pa deju kursiem. Nav ko dupsi grozīt gar svešiem vīriešiem".

Ko darīt?

Izprotot neģēļu manipulācijas būtību, jūs varēsiet efektīvi cīnīties ar viņiem, bet vislabāk pēc iespējas vispār pārtraukt attiecības, ja situācija to ļauj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!