Gana bieži ar mums notiek situācijas, kuras nevaram paredzēt un kontrolēt. Tāpat laiku pa laikam piedzīvojam kādu izgāšanos, ķibeli, aizkavēšanos un citus satricinājumus, kas izraisa dažādas emocijas, tostarp dusmas, pat agresiju. Taču šobrīd, kad koronavīrusa pandēmijas dēļ spējam kontrolēt vien ierobežotu skaitu norišu, aizkaitinājums ir viena no biežāk sastopamajām izjūtām, kurai ne vienmēr iespējams atrast pamatotu iemeslu.

Tomēr tas, ka paši nesaredzam pamatojumu savām emocijām, nenozīmē, ka tāda nav. Šoreiz kopā ar psihoterapeiti Ilvu Mežmaču runājam par to, kas ir agresijas un dusmu cēloņi, kāpēc šobrīd varam izjust lielāku aizkaitinājumu nekā iepriekš un kas ietekmē mūsu spēju tikt galā ar šo emociju izraisīto uzvedību.

Kaitina pat pašas aizmāršība

Portāla "Delfi" lasītāja Sandra atzīst, ka dusmu uzplūdus un agresiju šobrīd novēro biežāk nekā līdz šim. Tāpat šīs emocijas izpauž ne tikai apkārtējie, bet arī viņa pati. "Diemžēl jūtu, ka esmu kļuvusi viegli aizkaitināma par visu. Pirmkārt, telefona sarunās visvairāk cieš mana ģimene, jo jāpalīdz izskaidrot ar tehnoloģijām saistītas lietas, ko es būtu varējusi izskaidrot Lieldienu brīvdienās, ja drīkstētu ģimeni apciemot. Ļoti ātri "uzvelkos", kad sarunas biedram kaut kas nesanāk, – labi, ka mamma ir mierīga un neuzsprāgst pretī.

Esmu pamanījusi, ka kļūstu nikna par lēnāku interneta savienojumu. Skatoties seriālu vai filmu tiešsaistē, ja sāk griezties lādēšanas rimbulītis, uznāk dusmu vilnis. Esmu pat, restartējot "Wi-Fi" rūteri, tam iesitusi un triekusi pret galdu. Saprotu, ka varu to tikai salauzt, bet dusmas uznāk un nekā citādi nav apturamas. Vismaz ceļā uz veikalu un sabiedriskās vietās man tādas dusmu lēkmes neuznāk, bet esmu pamanījusi, ka pie stūres cilvēki biežāk signalizē un krata dūres, ja kāds traucē. Tomēr mani nedaudz sanikno muļķīgas situācijas arī publiskās vietās – biju aizmirsusi "Drogu" karti un, maksājot pie kases, sapratu, ka pāris precēm nebūs 40 procentu atlaides, un sadusmojos uz pārdevējām, ka viņas nevar novilkt savu karti. Muļķīgi, es zinu!"

Arī lasītāja Kristīne atklāj, ka kļuvusi vieglāk aizkaitināma, bet ne vienmēr dusmām spēj rast pamatotu iemeslu. "Esmu sākusi ļoti bieži strīdēties ar savu partneri. Protams, arī pirms distancēšanās ikdienā bija dažādi kašķi, taču tagad tikai atsevišķiem strīdiem iespējams atrast īstu pamatojumu. Mani var nokaitināt pat neveiksmīgi pateikta frāze vai drauga nespēja kaut ko paskaidrot, nemaz nerunājot par kaut ko, kas uzreiz neizdodas.

Šķiet, vairāk dusmojos pati uz sevi, jo šobrīd nav iespējams sevi izpaust tieši tāpat kā iepriekš. Taču no tā visvairāk cieš mani mīļie cilvēki – nedomāju, ka kādam patīk uzklausīt pārmetumus un izjust otra aizkaitinājumu ik dienu un vairākas reizes 24 stundu laikā. Lai arī viņi ir saprotoši, nedaudz baidos, ka šis aizkaitinājums ar laiku var ietekmēt attiecības gan ar partneri, gan citiem ģimenes locekļiem."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!