Ir svarīgi seksa rotaļlietas izmantot droši, lai izvairītos no savainošanās, jo tādēļ var nākties saukt meklēt neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Nesens pētījums, kas publicēts žurnālā "Journal of Sex & Marital Therapy" liecina, cik bieži notiek traumēšanās no seksa rotaļlietām. Tajā balstās datos par traumām, kas iegūtas laikposmā no 2000. līdz 2019. gadam, izmantojot vibratoru vai dildo Amerikas Savienotajās valstīs, un kuras datētas Nacionālajā elektroniskajā traumu uzraudzības sistēmā.

Dati rāda, ka tika fiksētas 18547 traumas, lietojot vibratorus un 6468 – dildo. Tās ir aptuveni 1250 traumas, izmantojot šīs seksa rotaļlietas ASV. Turklāt ievainojumu skaits aizvien pieaug – no dažiem simtiem gadā ap 2000. gadiem līdz dažiem tūkstošiem 2019. gadā.

Ārsts, sociālais psihologs un seksa pētnieks no Džastins Lēmillers savā blogā, vairāk vēstot par pētījumu, min, ka biežāk gan ar vibratoriem, gan dildo traumējas vīrieši. Tāpat biežāk traumas novērojamas gados jaunākiem pieaugušajiem (visvairāk – ap divdesmit gadu vecumu).

Lielajā vairumā gadījumu nācies meklēt neatliekamo palīdzību, jo ierīce bija iesprūdusi anālajā atverē (71% ar vibratoriem un 84% ar dildo). Nākamā biežākā trauma – seksa rotaļlietas iesprūšana vagīna, attiecīgi 18% gadījumu ar vibratoru un 4% ar dildo.


Lai arī situāciju vienmēr varēja atrisināt un pacientiem palīdzēt, diezgan daudziem bija nepieciešama hospitalizācija, attiecīgi 35% gadījumos pēc savainošanās ar vibratoru un 48% – ar dildo.

"Šis pētījums liecina tikai par traumām ar vibratoru un dildo, neaptverot citas seksa rotaļlietas, ar kurām arī var savainoties. Piemēram, sadomazohistiskā aprīkoja lietošanu vai dzimumlocekļa gredzenu izmantošanu u.c. Tas norāda, ka cilvēkiem būtu vairāk jāizglītojas par pareizu seksa rotaļlietu lietošanu, kā arī intīmo veikalu pārdevējiem, seksa terapeitiem un konsultantiem būtu jāizstāsta par pienācīgām rūpēm, pirms izmantot seksa rotaļlietas," norāda speciālists.

Viņš visādi citādi ir par seksa rotaļlietu lietošanu. "Tam var būt pozitīvi efekti. Piemēram, tās ir vienkāršs veids, kā seksuālajās attiecībās ieviest ko jaunu vai uzturēt dzirkstelīti. Tāpēc seksuālo rotaļlietu izmantošana nereti ir seksuāli apmierinātu pāru arsenālā. Seksa rotaļlietas var arī palīdzēt izpētīt savu ķermeni un atklāt jaunus baudas avotus. Tās var palīdzēt īstenot savas fantāzijas vai palīdzēt gūt orgasmu. Seksuālās rotaļlietas var palīdzēt cilvēkiem tikt galā ar seksuālajām grūtībām. Piemēram, masturbācijas ierīces dažiem vīriešiem var palīdzēt uzlabot kontroli pār ejakulāciju," kā piemēru min Lēmillers.


Ņemot vērā to, ka visizplatītākais traumu veids ir seksa rotaļlietas iestrēgšana anālajā atverē vai vagīnā, pētījumā minēti arī ieteikumi, kā no šīm traumām izvairīties:

  • izvēlēties tādas ievietojamas seksa rotaļlietas, kam ir drošības gredzens vai pamatne, kas neļauj ierīcei iekļūt ķermeņa iekšpusē pilnībā;
  • ievērot piesardzību, lietojot ievietojamās rotaļlietas (vienatnē vai kopā ar partneri), nodrošinot, ka tās netiek ievietotas pilnībā līdz vietai, kur tās kļūst neizņemamas.


Seksa pētnieks mierina, ka traumas no seksa rotaļlietu izmantošanas nav tik izplatītas, ka vajadzētu baidīties no to lietošanas – pētījumi liecina, ka to izmantošana sniedz vairāk priekšrocību nekā risku.

  • Uzzini, kādas seksa rotaļlietas biežāk lieto Latvijā, rakstā šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!