Foto: Shutterstock
Attiecību sākumā viss liekas aizraujošs – jebkurš partnera pateiktais vārds liekas tik mīļš, stāsts bezgala interesants, bet joks – smieklīgs. Diemžēl šīs sajūtas nav mūžīgas – darbs, pienākumi, vēlāk arī bērni – rada nebeidzamas rutīnas sajūtu un satraukums, ko izraisīja attiecības, ar laiku vairs nav tāds, kā iepriekš. Un tu ne tikai esi iestrēdzis šajā bezgala garlaicīgajā rutīnā, bet arī nezini, kā no tās izkļūt.

Sarkanais karogs, kuru nedrīkst ignorēt

"Kad Sandra pirmo reizi satika Jāni, viņa sajuta milzīgu satraukumu. Neatkarīgi no tā, cik stundas abi pavadīja kopā, viņa ar prieku klausījās viņa idejās, interesēs un nākotnes plānos. Pat viņa mīļākās krāsas uzzināšana likās saviļņojoša. Nedēļas nogalēs viņi apceļoja vietējās pilsētas, kopīgi sapņoja par nākotni un katru nedēļu apmeklēja jaunu restorānu. Sandra jutās tik laimīga, kā nekad agrāk. Tomēr pēc gada kopā būšanas, pāris vairs tik bieži nedevās kopīgos piedzīvojumos, arī Sandras patīkamais satraukums par jaunajām attiecībām bija apslāpēts, un viņai palika garlaicīgi." Lūk, šāds ir īsais ieskats gandrīz visās attiecībās – no sākuma pāris viens otru iepazīst, nododas kopīgām aktivitātēm, līdz attiecības ieslīgst nebeidzamā rutīnas varā.

Garlaicību pārņemtās attiecības nevajadzētu ignorēt – tas ir sarkanais karogs, kas vēsta, ka tām nepieciešams vērst papildu uzmanību, skaidro Gerijs Levandovskis, psiholoģijas profesors Monmutas Universitātē. Pirmais solis – noteikt problēmas avotu. Kad kāda pētījuma ietvaros pētnieki jautāja pāriem, kas nesen ir precējušies vai labu laiku satiekas, par to, kas viņu attiecībās izraisa garlaicību, viņi norādīja dažnedažādus iemeslus. Lai gan bija arī daudz konkrētu iemeslu, piemēram, partnera nesatikšana vai rutīnas iestāšanās, pētnieki identificēja divas galvenās tēmas: novitātes un stimulācijas trūkumu. Tātad, lai attiecības neapdzistu, ir nepieciešams tās atsvaidzināt ar kādu jaunu aktivitāti vai pavērsienu, taču, lai to izdarītu, kādam abiem cilvēkiem ir jābūt šī procesa rosinātājiem.

Protams, ir jāsaprot, ka jebkuras attiecības var piemeklēt posms, kad tās šķiet "iestrēgušas" vienās un tajās pašās sliedēs. Un tas ir normāli. Garlaicība attiecībās ir pavisam normāls process – cilvēki laika gaitā pieradina sevi pie visa jaunā, tādēļ arī attiecības, kas sākotnēji bija uztraukuma un jaunu emociju pārpildītas, ar laiku kļūst pierastas un laika gaitā pat garlaicīgas.

Randiņi, kopīgi plāni un nebijušas aktivitātes

Foto: Shutterstock

Pāri visnotaļ labi zina, ka garlaicība ir slikta un pavisam skaidra zīme par to, ka attiecības nepieciešams no jauna "uzfrišināt". Bet – kā? Balstoties uz jau iepriekšminēto pētījumu, pāru un laulāto labākās stratēģijas bijušas šādas: savstarpējas sarunas, jaunu lietu izmēģināšana, satikšanās ar kopīgajiem draugiem.

Seksoloģe un psihoterapeite Kristī Overstrīta portālam "Men's Health" teic, ka attiecību atsvaidzināšana ir tikpat vienkārša kā ikdienas rutīnas mainīšana. "Neļaujiet iestigt stingrajā rutīnā, kas rada vienmulības sajūtu," viņa saka. "Pusdienu randiņa vietā atvēliet tam veselu dienu! Brīvdienās izslēdziet viedierīces un izklaidējaties mājās. Nedēļas nogaļu aktivitātes vai atvaļinājumus plānojiet kopā – sarunas un plānošana vien radīs sajūsmu un prieku."

Ja attiecībās arvien virmo vienveidība un garlaicība, iespējams, ka palīdzēs kaut kas aktīvāks. Seksoloģe teic, ka labs paņēmiens, kā atdzīvināt attiecības, ir dodoties aktivitātēs svaigā gaisā – kaut vai kopīgā pastaigā. Tādejādi ar otru pusīti iespējams no sirds izrunāties, uzlabojot savstarpējo komunikāciju, turklāt aktīvas atpūtas laikā izdalās enforfīni (vielas, ko izstrādā ķermenis), kas liks jums abiem justies arī fiziski labāk. "Bieži vien šādas aktivitātes uzlabo arī fizisko intimitāti," piebilst seksoloģe, citiem vārdiem sakot – iespējams, ka arī jūsu seksuālā dzīvē būs labāka.

Metaties izaicinājumos, kas jums abiem ir pilnīgi jauni un nebijuši. Kā norāda Toronto Universitātes pētniece Mariāna Bokarova, visvairāk palīdzēs tādi izaicinājumi, kuru sasniegšana prasa kopīgi izvirzītu mērķi, piemēram, maratona noskriešana. Varat pamēģināt aktivitātes, kas iepriekš likušās pilnīgi "trakas" un jums nepiemērotas, piemēram, deju nodarbību apmeklēšana.

Varbūt vaina ir tevī?

Ja romantiskie randiņi, mešanās nebijušās aktivitātēs un sarunas nepalīdz problēmu atrisināt, ir nepieciešams atbildēt uz diviem svarīgiem jautājumiem. Vai tu šo cilvēku mīli? Un – vai tu vēlies pielikt visas pūles, lai attiecības atkal uzplauktu? Ja vēlies par tām cīnīties, iespējams, ka jāsāk ar sevi pašu. Pajautā sev, kādēļ tev attiecības šķiet garlaicīgas? Kas ir mainījies? Visticamāk, ka pie vainas ir tava pašsajūta, situācija darbā vai stress. Cilvēkiem patīk sabotēt citus, noveļot visu vainu uz viņiem, kamēr problēma ir patiesībā ir viņos pašos. Ir veselīgi apzināties, ka ir jomas, kurās sevi uzlabot vai pilnveidot, lai tādejādi palīdzētu arī attiecībām ar otru pusīti. "Abi partneri ir atbildīgi par sevis pilnveidošanu, lai radītu veselīgas attiecības," uzsver Overstrīda.

Klīniskā psiholoģe Binita Amina portālam "Elite Daily" atgādina, ka attiecības jāsalīdzina ar dārzu – lai tās zaļotu un plauktu, par tām ir patstāvīgi jārūpējas. Atgādini sev par to, kādēļ tu mīli un cieni partneri, nevis koncentrējies uz to, kādēļ viņš vairs nav pietiekoši labs. Tieši tāpat psiholoģe atgādina, ka jābūt piesardzīgam ar "otrpus žogam zāle ir zaļāka" sindromu – jebkuras attiecības nesīs izaicinājumus, un jaunu attiecību uzsākšana, kas sākuma posmā liksies viegla, aizraujoša un pavisam vienkārša, vēlāk tāpat novedīs pie kāda veida izaicinājumiem un satricinājumiem. Salīdzināšana "kā būtu, ja būtu" ir galvenais prieka zaglis, norāda psiholoģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!