Daudzi cilvēki vēršas pie psihoterapeita ar tādām sūdzībām kā "Es nesaprotu, kāpēc manam partnerim ir tik grūti atvērties un būt ievainojamam kopā ar mani" vai "Ko es varu darīt, lai mans partneris man vairāk uzticētos?" portālā "Psychology Today" raksta psihologs Marks Trāvers.

Šādi apgalvojumi var norādīt, ka tavs partneris attiecībās jūtas nedrošs.

Emocionālā drošība ir veselīgu attiecību pamats, tā veicina lielāku tuvību, spēcīgāku emocionālo labsajūtu un vēl labāku fizisko veselību.

Piemēram, viens pētījums, kas publicēts "Social Psychological and Personality Science", atklāj – ja cilvēks jūt, ka viņa partneris viņu novērtē, viņam, visticamāk, ir labāks miegs. Cits pētījums, kas publicēts žurnālā "Psychology and Aging", atklāj, ka neveselīgas attiecības var veicināt novecošanu.

Dažreiz tava partnera nedrošība var būt neapstrādātas emocionālās traumas dēļ. Tā var būt arī saistīta ar kādu tavu rīcību un tās ietekmi, ko tu, iespējams, neapzinies.

Pat ja tava partnera nedrošību neesi veicinājis tu pats, ir lietas, ko vari darīt, lai tavs partneris justos attiecībās drošāk. Piemēram, šādas.

Paturi savu spriedumu pie sevis


Kad beidzas attiecību medusmēneša posms, jūsu mīlestība vienam pret otru var tikt pārbaudīta veidos, kādi vēl nav bijuši. Kad jūsu attiecības attīstās, tās kļūst komfortablākas un katrs var vairāk atklāt savu neaizsargātību, vienlaikus jūs varat sākt ieraudzīt otrā trūkumus, ko neredzējāt agrāk.

Tu vari atklāt viņa nezināmās un, jā, arī nebaudāmās, personības daļas.

Piedzīvojot kādu sarežģītu situāciju, tā vietā, lai teiktu, piemēram, tādus noraidošus komentārus kā "Tev vajadzēja zināt, kā labāk rīkoties šajā situācijā", labāk izvēlies, tādus vārdus kā: "Es redzu, ka tu centies darīt iespējami labāko. Izaicinājumu risināšana patiešām var būt grūta, bet mēs varam to paveikt."

Esi atbildīgs

Tavā partnerī palīdzēt veidot drošības sajūtu var vienkārša otra rīcības pieņemšana un atzīšana. Pieņemšana ir viena no laimīgu attiecību atslēgām.

Var būt nogurdinoši atrasties blakus kādam, kurš ir pieradis izlikties, ka viss ir kārtībā, līdz viņš vairs nespēj tādu stāvokli noturēt. Ja otrs atkārtoti uzvedas nekonsekventi, tas var būt attiecību sabotāžas veids.

Lai attiecības neizjuktu, esi tajās atbildīgs. Centies būt uzticams, ievērojot savus vārdus un darbības. Nesaki to, ko īsti nedomā. Lai partneris justos drošāk, tev jārīkojas godīgi.

Piemēram, ja otram ir tendence pārmērīgi kaut ko mēģināt kompensēt pēc strīdiem, baidoties, ko tu par viņu domā, tev viņam jāpastāsta sava nostāja – ir normāli, ka ir nesaskaņas, un tas nenozīmē, ka tev pēkšņi vairs tavs partneris nepatīk.

Interesējies par sava partnera dzīvi un esi viņam pieejams. Tajā var palīdzēt regulāri randiņi un sarunas pirms gulētiešanas.

Reizēm iziešana no ierastā arī pierāda, ka tu pieliec pūles un esi uzticīgs attiecībām. Šie mazie soļi kopā veido ilgstošu uzticību starp jums abiem.

Sarunas par emocionālo drošību


Katrai domstarpībai un strīdam, kas jums rodas, ir iespēja pretī likt sarunu par emocionālās drošības radīšanu. Attiecības bieži kļūst stiprākas tad, kad ir strīdi vai tās draud pārtrūkt un kad pie tām piestrādā vairāk.

Ja mēģināsi apiet konfliktus, tu vari zaudēt iespēju iepazīt savu partneri dziļākā līmenī.

Izmanto laiku pēc strīda, lai partneris precīzi zinātu, kā tas lika tev justies. Runā par jomām, pie kurām varat strādāt, tā vietā, lai mēģinātu vainot kādu. Atvainojies, kad tas nepieciešams vai vismaz saki, ka jūties slikti, ja aizvainoji otra jūtas.

Vēro un padomā, kas otru padara skumju, stresainu, aizvainotu. Drošības sajūtu attiecības rada iespēja būt sadzirdētam un saprastam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!