Foto: Shutterstock
Ne viens vien cilvēks, kurš ir laulībā, jūtas vainīgs par savu pašapmierināšanos, tomēr masturbācija var būt arī veselīga pašam cilvēkam un viņa attiecībām. Lūk, kādēļ.

Varbūt kādam masturbācija un laulība var šķist dīvains savienojums, taču intīmā sevis iepriecināšana var būt veselīga seksuālās dzīves sastāvdaļa (nemaz nerunājot par to, ka tādējādi var justies lieliski), vēstī portāls "Psych Central" rakstā, ko medicīniski pārskatījusi seksoloģe un ģimenes terapeite Dženifera Litnere.

Pieskārieni sev ir iespēja izpētīt, kas tevi uzbudina un sagādā prieku, baudu, un, to izstāstot vai ierādot partnerim, jūsu kopējā labsajūta var vairoties.

Es jūtos vainīga, ja masturbēju – esmu taču precējusies!

Tomēr ir cilvēki, kas jūtas vainīgi, ja ir precējušies un masturbē, vai jūtas neērti par to.
Vēsturiski bijusi masturbēšanas stigma, cilvēki par to kaunināti, un pavisam šāds uzskats nekur nav pazudis.

"Mūsu sabiedrībā mēdz skatīties uz pašapmierināšanos arī kā uz kaut ko kaunpilnu vai netīru," saka dr. Džuliana Hausere, psihoterapeite un seksuālā izglītotāja Kentuki, "tāpēc laulībā var tikt ievērots princips "nejautā un nestāsti"."

Tomēr masturbēšanai ir savi ieguvumi.

Ieguvumi no pašapmierināšanās

Saskaņā ar 2007. gadā veiktu pētījumu, masturbēšana ir ne tikai veselīga, bet var palīdzēt piedzīvot baudpilnu seksu.

Nelielā 2015. gada pētījumā precējušās sievietes, kuras masturbē, piedzīvoja vairāk orgasmu un seksuālo labsajūtu, stiprināja pašapziņu, un kopumā viņām bija lielāka apmierinātība ar laulību un seksu.

Pašapmierināšanās var:

  • palīdzēt atrast labākos veidus, kā sasniegt orgasmu;
  • stiprināt libido neatkarīgi no tā, vai masturbē vienatnē vai kopā ar partneri.

Masturbācija laulībā var palīdzēt arī tajos brīžos, kad partneris nevar būt ar tevi vai viņam nav noskaņojuma seksuālām aktivitātēm.

Plus laba komunikācija par seksu un labsajūtu bieži ir veiksmīgu partnerattiecību atslēga. Zinot, kā tieši tu vēlies, lai tev pieskaras un tevi kairina, tu vari to izstāstīt partnerim.

Vai man jāsaka savam dzīvesbiedram, ka es masturbēju?

Hausere ļoti iesaka laulībā atklāti runāt par pašapmierināšanos – gan par masturbāciju vienatnē, gan vēlmi to piedzīvot divatā. "Es iedrošinu savus klientus piedzīvot solo seksu, vienlaikus ir ļoti svarīgi, lai pāris atklāti apspriestos par pašapmierināšanos," saka Hausere.

Lūk, daži viņas padomi, kā par to var runāt ar partneri:

  • apzinies, kas tev vajadzīgs un ko tu vēlies;
  • dod savam partnerim iespēju apzināt savas jūtas;
  • skaidri nosakiet, kam intīmajā dzīvē piekrītat un kam ne;
  • noskaidrojiet jūsu atšķirības, nevis to, kuram ir taisnība un kuram ne.

Hausere iesaka laiku pa laikam pārskatīt savas un otra vajadzības un gaidas, to, vai tās tiek piepildītas vai kaut kas ir jāpielāgo.

Lai pārliecinātos, ka saprotaties intīmajos jautājumos, varat izmantot, piemēram, šādus jautājumus:

  • Vai tu vēlies pašapmierināties vienatnē tā, lai es tevi netraucēju?
  • Cik daudz laika tu vēlies veltīt masturbācijai un kur?
  • Vai tev ir pieņemami skatīties pornogrāfiskas filmas?
  • Kādas seksuālās fantāzijas tev patīk?
  • Vai tu vēlies ar mani pārrunāt detaļas?

Vai masturbācijai var būt negatīva ietekme uz laulību?

Jā, masturbācijai var būt arī negatīva ietekme uz laulību. Ir svarīga atklāta un godīga komunikācija pārī. Jābūt uzticīgiem tam, par ko esat vienojušies. "Tu vēlies, lai pašapmierināšanās būtu veids, kā iepazīt savu ķermeni un to, kas tam liek justies labi, vai vilšanās avots, ka partneris nespēj apmierināt tevi tik labi kā tu pats?" Hausere saka, atgādinot par komunikācijas svarīgumu.

Lai tas neaizvieto seksu


Masturbācija ir veselīgs veids, kā izpētīt, kas ķermenī sagādā baudu, taču tā neaizstāj seksuālo tuvību ar partneri.

Lai gan masturbācija laulībā var būt veselīga seksuālā aktivitāte, pastāv atšķirība starp ieradumu un atkarību.

Atkarība no masturbācijas diagnožu klasifikācijā "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th edition" netiek skatīta kā mentālās veselības problēma, bet tiek iedalīta pie seksuāli kompulsīvās uzvedības.

Ja masturbācija kļūst pārmērīga, tā laika gaitā var samazināt seksuālo apmierinātību un traucēt partnerattiecībām un citām dzīves jomām.

Vai labāk, ja es nefantazēju?


Lai gan seksuālās fantāzijas ir izplatītas, īpaši vīriešu vidū, kuriem svarīgi vizuālie kairinātāji, lai rastos uzbudinājums, ikviens, sieviete vai vīrietis, var masturbēt bez fantazēšanas.

"Abi dzimumi mēs izmantot fantāzijas, bet tāpat daudzi izmanto dažādus apzinātības paņēmienus, lai sajustu savas maņas un sajūtas nevis tikai izmantotu fantāzijas kā stimulu pieaugošam uzbudinājumam," saka Hausere.

Kāds 2018. gada pētījums gan liecina, ka fantazēšana par savu partneri var palielināt uzbudinājumu un uzlabot pāra attiecības.

Var būt dažādi iemesli, kādēļ cilvēki masturbē – mazina stresu, palielina enerģiju u.tml. Veselīga masturbācija var palīdzēt izzināt savu ķermeni un to, kas tam sagādā baudu, prieku. Un tas var arī ieviest vairāk kaisles un jutekliskuma partnerattiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!