Foto: Shutterstock
Iespējams, ka nomodā vīrieši neizmērojami daudz vairāk laika nekā sievietes pavada, domājot par seksu, tomēr miegā erotiskie sapņi abu dzimumu pārstāvjiem rādās vienlīdz bieži, vismaz tā liecina pētījuma rezultāti, kas publicēti jūnija vidū.
Šo atklājumu pauž Kanādas zinātnieki, kas tādējādi atspēko iepriekšējos pētījumus, kuri liecināja, ka sievietēm rādās mazāk erotisko sapņu nekā vīriešiem. Taču tur arī līdzības beidzas, jo arī sapņu pasaulē fantāzijas pakļaujas dzimumu stereotipiem, kā vēsta pētījuma autori. Sievietes vairāk sapņo par kinozvaigznēm, slavenībām, politiķiem un rokzvaigznēm, kā arī bijušajiem un esošajiem mīļākajiem, savukārt vīrieši sapņos mēdz mīlēties ar vairākām partnerēm sabiedriskās vai nepazīstamās vietās.

Sievietēm, kas piedalījās pētījumā, sapņos divreiz biežāk nekā vīriešiem rādījās sapņu epizodes ar slavenībām, piemēram, slaveniem aktieriem un rokzvaigznēm. Vīrieši, turpretī, ziņoja, ka viņi sapņos redzējuši seksu ar vairākām partnerēm, un šādi sapņi viņiem bija biežāk nekā sievietēm. Reālās dzīves mīļākie, gan bijušie, gan esošie, sievietēm rādījās sapņos 20 procentos gadījumu, bet tikai 14 procentos vīriešu sapņu rādījās viņu mīļākās.

Vīriešu sapņos sievietes drošākas

Sapņu pasaulē vīrieši gandrīz nekad nedemonstrē savu ego un neizrāda iniciatīvu attiecībās ar sievieti. Gandrīz 90 procentos erotisko sapņu, kurus vīrieši pierakstīja pētījuma laikā un iesniedza zinātniekiem, sievietes esot spērušas pirmo soli.

"Vīrieši sapņoja, ka sievietes viņiem tuvojas," saka pētījuma autors Antonio Zadra, Monreālas universitātes asociētais psiholoģijas profesors. Šis modelis varētu atspoguļot slēptās vēlmes, kas ir pretējas sabiedrībā pastāvošajām normām attiecībā uz randiņiem, flirtu un iepazīšanos, minēja Zadra.

Visbeidzot, kas attiecas uz erotiskajiem sapņiem, kuros notiek seksuāla vilšanās, abu dzimumu pārstāvjiem ir atšķirīga pieredze. Sievietes aprakstīja sapņus, kur viņu seksuālās vēlmes netika realizētas kaut kāda apstākļa dēl vai arī mainoties notikumu gaitai, bet vīrieši biežāk ziņoja, ka viņu virtuālās partneres atteikušās iesaistīties noteiktās aktivitātēs vai arī kaut kāda iemesla dēļ nav izdevušies viņu seksuālie izlēcieni.

"Varbūt, ka viņu prasības bija pārāk nereālas pat sapņa apstākļos," teica profesors Zadra.

Pētījums balstās uz 109 sieviešu 64 vīriešu intervijām. Pētījuma dalībnieki bija pierakstījuši savus sapņus divu līdz četru nedēļu ilgā periodā. Brīvprātīgie pierakstīja ap 3500 sapņu, taču tikai astoņi procenti no tiem bija erotiskie sapņi. Kā minēts iepriekš, sievietēm bija apmēram tikpat daudz erotisko sapņu kā vīriešiem. Tas liecina par erotisko sapņu skaita pieaugumu kopš 1960. gadu seksuālās revolūcijas, kad tika ziņoti līdzīga pētījuma rezultāti, taču var liecināt arī par sieviešu vēlmi atklātāk izteikties par šo tēmu. Zadra norāda, ka iespējami arī abi varianti kopā.

Pētījuma rezultāti tika paziņoti ikgadējā miega zinātnieku konferencē "Sleep 2007" Mineapolisā, Minesotas štatā, ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!