Foto: Shutterstock
Daudzas māmiņas, kuras neilgi pēc mazuļa piedzimšanas atsāk strādāt vai arī apvieno jau paaugušos atvašu audzināšanu ar karjeras veidošanu, nereti jūt vainas apziņu. Lavierējot starp abām ierakumu frontēm – ģimeni un darbu – rodas sajūta, ka laika nepietiek nevienai no tām, un, veicot pienākumus, tiek mazliet haltūrēts abās jomās.

Ja arī tevi tirda šie jautājumi, mums ir labas ziņas – Hārvarda Biznesa skolas pētnieki ir pierādījuši, ka strādājošu māmiņu bērni patiesībā izaug ne tikai par patstāvīgākiem, bet arī veiksmīgākiem un laimīgākiem cilvēkiem, vēstī Qz.com.

Pētījuma rezultāti liecina, ka strādājošu mammu meitas arī pašas vēlāk gūst profesionālus panākumus, ieņem augstākus amatus un pelna vairāk nekā sievietes, kuru mammas viņu bērnībā nav strādājušas. Tāpat pētījumā atklāts, ka mammas izvēle ne tikai audzināt bērnus, bet arī strādāt pozitīvi ietekmē arī dēlus – vīrieši, kuru mātes viņu bērnībā ir strādājušas, vairāk laika pavada ar ģimeni un palīdz mājas darbos, salīdzinot ar vīriešiem, kuru mātes savulaik nodevušās vien mājas solim.

Jāpiebilst, ka pētījuma vadītāji pauduši pārsteigumu par tā rezultātiem. Ja fakts, ka strādājošu mammu meitas arī pašas nākotnē tieksies pretim karjeras virsotnēm, bijis paredzams, tad tendence, ka tieši šīm sievietēm būs vairāk attīstīta līderu loma, kā arī tieksme ieņemt augstākus un atbildīgākus amatus, gan bijusi negaidīta.

Pētījumā aptaujāti dalībnieki no 24 valstīm, un tas ildzis 10 gadus. Analizējot tā dalībnieku ienākumu atšķirības un saistot tās ar pētījuma tēmu, secināts, ka, piemēram, Amerikā to sieviešu, kuru mātes viņu bērnībā apvienoja ģimenes dzīvi ar darbu savā profesijā, algas gada griezumā vidēji ir par 5000 dolāru (4500 eiro) lielākas nekā savulaik nestrādājušo māmiņu meitām.

Rezumējot pētījumā gūtos rezultātus, tā vadītāji apgalvo, ka mātes nodarbinātībai attiecīgi ir pozitīva, nevis negatīva ietekme uz bērnu – mātei dodoties uz darbu, atvase ātrāk saprot, ka dzīvē ir daudz iespēju darīt to, ko mēs katrs vēlamies, sevi pierādot dažādās jomās un nebaidoties tiekties pretim saviem mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!