Foto: Shutterstock
Pēc darba intervijas cilvēka dabā ir savu prātu nodarbināt ar jautājumiem par to, cik labu iespaidu izdevies atstāt. Intervētājs teica, ka priecājas ar tevi iepazīties, bet ko tas īsti nozīmē? Vai šī frāze apstiprina, ka jaunais amats teju jau kabatā? Šī "spēlīte" var pamatīgi saputrot galvu, jo patiesībā ne vienmēr atvadas uz pozitīvas nots garantē uzvaru.

Lai arī cik labi intervija aizvadīta, totāls klusums vairāku nedēļu garumā pēc noteiktā termiņa beigām liecina tikai vienu – darba meklējumiem ir lemts turpināties. Kā portālam "Huffington Post" norādījuši eksperti, patiesībā to, cik labi noritējusi intervija, iespējams noteikti jau tās laikā. Par to vēstī vairākas pazīmes, un dažreiz tās ir pat ļoti uzkrītošas.

Piemēram, personāla atlases daļas vadītāja Bonija Dilbere teic, ka viņa skaidrā un gaišā tekstā mēdz kandidātu paslavēt, vienlaicīgi gan neapsolot, ka var jau sākt iekārtot savu darbagaldu. "Gribu, lai viņš zina, ka esam priecīgi par viņa pieteikšanos amatam, viss rit pēc plāna, un mēs labprāt gribētu zināt, ko varam darīt lietas labā, lai darbinieks būtu priecīgs strādāt pie mums!" viņa skaidro.

Taču reizēm signāli nav tik viegli uztverami, lai gan par mazāk daudzsološiem tos arī nenosauksi. Lūk, vairākas apslēptās pazīmes, kas liecina – tu esi viens no galvenajiem pretendentiem uz konkrēto amatu!

Saziņa "pa karstām pēdām"


Viena no skaidrākajām pazīmēm, kas vēsta par tevi kā vienu no labākajiem kandidātiem, ir nevilcināšanās tālākajā procesa virzības gaitā. "Ja personāla atlases daļas vadītājs vai cits intervijas vadītājs jau dienu vai divas pēc pēdējās tikšanās reizes plāno nākamos soļus, zini – viss iet uz labo pusi un viņi nevēlas tevi aizlaist," tā Dilbere.

Eksperte arī atminas situāciju no savas pieredzes, kad kāds potenciālais darbinieks intervijai pieteicies salīdzinoši vēlu. Viņa stāsta: "Zināju, ka komanda būs ļoti priecīga ar viņu sastrādāties, tāpēc saplānoju intervijas vienu pēc otras – tikai ar dažu dienu starpību. Pēc nedēļas piedāvājums jau bija galdā."

Neplānota iepazīšanās ar kolēģiem un darba vidi

Foto: Shutterstock


Ja personāla atlases daļas vadītājs vai tiešais priekšnieks savas aizņemtās darba dienas laikā speciāli izbrīvē brīvbrīdi, lai izrādītu darba telpas, iepazīstinātu ar vidi un kolēģiem, šo soli vari uztvert kā pozitīva rezultāta signālu. Vērts piebilst, ka laba zīme tā ir gadījumos, kad šī "ekskursija" nebija iepriekš plānota, teic Gabriela Vudija, personāla atlases speciāliste. "Ja zinu, ka tiks nopietni izvērtēta konkrētā kandidāta atbilstība, izvedu viņu "tūrē". Tās mērķis ir parādīt, kāda kultūra valda, kādas ērtības pieejamas, kā arī iepazīstināt ar potenciālajiem kolēģiem."

Savukārt Dilbere uzskata, ka aicinājums iepazīties ar komandas dalībniekiem vai citiem, ar kuriem ikdienā varētu nākties sastrādāties, ir labs veids, kā nodarbināt kandidātu, ļaujot justies piederīgākam uzņēmumam lēmuma pieņemšanas procesa laikā.

Interese par citām darba intervijām


Ja intervijas noslēgumā tiek vaicāts, vai darbu meklē intensīvi, proti, vai ieplānotas intervijas arī pie citur, šis ir skaidrs signāls, ka konkrētajam uzņēmumam vai iestādei ir interese par tevi kā potenciālo darbaspēku. "Mana pieredze liecina, ka šis jautājums ir pozitīva zīme, jo norāda uz intereses klātesamību," teic personāla atlases uzņēmuma vadītājs Robs Kansila. "Ja intereses nav, ir pilnībā vienalga, vai kandidāts iet vai neiet uz citām intervijām."

Ticams, ka uzņēmumi, kas būs ieinteresēti tālākai sadarbībai, gribēs zināt, vai viņiem ir "sāncenši". Vūdija norāda, ka šādos gadījumos kontakts starp darba devēju un ņēmēju neapstājas mirklī, kad aizveras kabineta durvis, proti, uzņēmuma pārstāvis turpinās turēt roku uz pulsa, apvaicājoties, vai nav pieņemts jau kāds cits darba piedāvājums, kā arī atklājot dažas detaļas par konkrētās vakances kandidātu atlasi.

Kad varēsiet sākt?

Foto: Shutterstock


Jautājums – "kad varētu sākt strādāt?" – ir viena no pazīmēm, ka intervētājs tevi jau var vizualizēt konkrētajā amatā. Karmena Rosa, īpašumu plānošanas juriste, skaidro: "Daži signāli visskaidrāk nolasāmi tieši uzdotajos jautājumos. Ja klients mani interesē, jautāšu daudz konkrētākas lietas – gan par potenciālās sadarbības pirmo dienu, gan arī profesionālajiem un personīgajiem mērķiem."

Savukārt Eimija Rīvsa, kura ar personālu atlasi nodarbojusies vairākas desmitgades, šim jautājumam pievieno algas aspektu. Ja izskan jautājums gan par to, cik ātri kandidāts var uzsākt darba gaitas, gan smalkjūtīgi aprunāts algas aspekts, ir pamatots iemesls uzskatīt, ka šis uzņēmums jau intervijas laikā saredz tevī lietderības potenciālu.

Koleģiālas sarunas


Personāla atlases daļas vadītāja Dženifera Tardija sacījusi – ja sarunas laikā pavīd tādas frāzes kā "Kad tu būsi amatā, tev vajadzēs darīt "to" un "to"" vai "Uzsākot pie mums darbu, parasti darbinieki…", tā var būt zīme, ka darba devējs jau vizualizē, kā šo amatu aizpildi. Tāpat pozitīvs signāls ir darba devēja vēlme ar tevi pārrunāt jautājumus par kādu konkrētu uzņēmuma projektu.

Rīvsa augstāk minēto papildina sakot, ka arī jautājumi par to, kā rīkotos konkrētā situācijā vai ko darītu, ja visi striķi pēkšņi plīstu, var norādīt uz darba devēja vēlmi kandidātu pārbaudīt. Un tas noteikti nav slikti – viņš grib redzēt, ko tu darītu, ja projekts tiktu uzticēts tieši tev!

Taču – nesaceries pāragri

Visā šajā stāstā ir viena ļoti svarīga nianse, kuru eksperti izceļ, – pat tad, ja intervijas laikā pavīdējušas gandrīz visas augstāk minētās pazīmes, ka tu esi viens no galvenajiem kandidātiem uz konkrēto pozīciju, nesaceries par ātru! Tās vien vēl negarantē, ka amats jau kabatā. Kamēr neesi saņēmis "melns uz balta" piedāvājumu vai apstiprinājumi, viss vēl var mainīties, piemēram, tu nekad nevari būt pārliecināts, ka pēc tevis neieradīsies kandidāts, kura prasmes un īpašības nebūs pozīcijai vēl atbilstošākas. Iespējams, pēc garākām diskusijām tiks nolemts darbinieku izvēlēt no uzņēmuma iekšienes vai beigu galā neparedzētas situācijas dēļ pieņemts lēmums atteikt pilnībā visiem kandidātiem.

Tieši tāpēc secinājums ir viens – lai gan dažas pazīmes pilnībā pamatoti var ļaut cerēt uz labāko, neviena no tām simtprocentīgi negarantē pozitīvu iznākumu.

Izvēloties darbavietu, ar vienkāršu sludinājumu vairs nepietiek – arvien lielāku uzmanību pievēršam kopīgām vērtībām, modernai darba videi, personīgajai izaugsmei un citiem faktoriem. Lai ļautu darba devējiem un darba ņēmējiem satikties, "Delfi" piedāvā platformu #darbavietas – ērtu, pārskatāmu un uzticamu vietni, kur iepazīt uzņēmumus un aktuālās vakances tajos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!