Runāsim atklāti, ikdienas ritmā bieži vien daudz ko darām automātiski, īpašu vērību nepievēršot dažādām sīkām, taču svarīgām detaļām. Šoreiz aicinām nedaudz apstāties un padomāt, nedaudz patrenējot arī savu prāta asumu. Pārbaudi sevi!

Dominējošās rokas maiņa

Vai kādreiz esi iedomājusies par to, cik veikli mums ir "iestrādātas" rokas un darbi rit visai raiti? Tās ir kā automātiskas kustības, pie kurām teju vairs pat nepiedomājam. Kā būtu ar lietu būtību sarežģīšanu?

Uzdevums! Savu dienu pavadi ačgārni – veicot visu ar nedominanto roku, proti, ja esi labroce, visus uzdevumus veic ar kreiso roku, bet ja esi kreile, vairāk dienas gaitā izmanto labo roku. Par šo likumu atceries visos ikdienas sīkumos, piemēram, tīrot zobus, ķemmējot matus vai pat ēdot un rakstot. Vai dienas otrajā pusē esi jau kaut nedaudz pieradusi pie interesantajām pārmaiņām?

Skaitīšana atpakaļgaitā


Lūk, prāta treniņš, kas noteikti liks sakoncentrēt visus spēkus. Šajā uzdevumā iesaistīti skaitļi, tomēr, lai uzdevums būtu vēl sarežģītāks, eksperti iesaka izmēģināt visai interesantu tehniku.

Uzdevums!

  • Sāc atskaiti atpakaļgaitā no 200, bet sauc tikai katru piekto skaitli (200, 195, 190 utt.)
  • Sāc atskaiti atpakaļgaitā no 150, bet sauc tikai katru septīto skaitli (150, 143, 136 utt.)
  • Sāc atskaiti atpakaļgaitā no 100, bet sauc tikai katru trešo skaitli (100, 97, 94 utt.)
Starp citu, ja kopumā ar skaitļiem tev nesokas tik raiti, bet ir reizes, kad kādas skaitļu virknes, piemēram, telefona numurs ir jāiegaumē, šeit meklē lielisku veidu, kā to izdarīt bez liekām raizēm.

Stāsts septiņos vārdos

Fotogrāfijas iegaumēšana

Foto: Shutterstock

Liels palīgs ikdienā var būt arī tava vizuālā atmiņa. Vai kādreiz nācies apmaldīties uz ielas? Vai kādām, kurš nevar atrast vajadzīgo, ir bijis pa telefonu detalizēti jāstāsta, kur kaut ko esi nolikusi? Šīs ir tikai dažas no situācijām, kur var noderēt labas vizuālās atmiņas prasmes.

Uzdevums! Minūtes laikā rūpīgi aplūko šo fotogrāfiju. Centies atminēties detaļas un piefiksēt prātā visu svarīgo. Kad laiks iztecējis, noslēp šo fotogrāfiju un centies uz lapiņas pierakstīt visu, ko nupat biji saskatījusi attēlā. Uzskaiti pēc iespējas vairāk lietu un detaļu. Pēc tam pamēģini otro reizi, bet pirms atkal aplūko bildi, patiešām centies sakoncentrēt spēkus, lai atcerētos pēc iespējas vairāk. Vai otrajā reizē tev veicās labāk?

Krāsu uzmanības treniņš

Foto: Shutterstock

Bieži vien nekoncentrējamies tik nopietni, cik vajadzētu, vien ar vieglu acu uzmetienu pieņemot lietas tādas, kādas tās uz pirmo mirkli šķiet. Lai no tā izvairītos, lūk, īsts treniņš, kas parādīs, cik uzmanīga esi patiesībā.

Uzdevums! Sameklē dažādu krāsu rakstāmpiederumus un lapiņu. Uz tās ačgārni un neatbilstoši saraksti krāsu nosaukumus, proti, vārdu "sarkans" uzraksti, piemēram, ar zaļu krāsu, "zils" ar oranžu utt., nevienā no variantiem saderīgi nesaliekot kopā vārdu ar krāsu. Tad sāc uzdevuma izpildi, respektīvi, ātrumā lasi sarakstītos vārdus. Vai ne vienu reizi nekļūdījies un vārda vietā nenosauci krāsu, ar ko tas vienkārši uzrakstīts?

Taustes attīstīšana un sevis pārbaude

Foto: Shutterstock

Tā kā, runājot par informāciju, nereti balstāmies uz redzes vai dzirdes atmiņu, jāteic, ka arī taustes maņas nevajadzētu nopelt. Šis uzdevums, kas iekļauj nelielu rotaļāšanos ar sīknaudu, patiesi var palīdzēt uztrenēt to, turklāt var būt lielisks veids, kā aizpildīt garo laiku un pārbaudīt pašai sevi.

Uzdevums! Piemēram, mašīnā kādā trauciņā saber sīknaudu. Kad esi apstājusies un kādu gaidi, brīvo laiku pavadi sataustot monētas un cenšoties pēc taustes atšķirt, kas ir kas. Monētas var sabērt arī kabatā un to pašu uzdevumu veikt, kaut dodoties pa ielu.

Ačgārnas dienas un vides veidošana

Foto: Shutterstock

Esot mums jau pazīstamajā vidē, bieži vien lietām tiešām nepiešķiram īpašu lielu vērību un daudz ko darām tā sauktajā "autopilotā", maz piedomājot pie savām darbībām. Tomēr tieši savas ikdienas un vides pamainīšana var radīt jaunas sajūtas un likt smadzenēm kustēties citos ātrumos.

Uzdevums! Pavadi savu dienu pilnīgi citādāk. Pirmkārt, skaidrs, ka ikvienai no mums ir iestrādājies kaut kāds ritms, piemēram, steidzīgajos darba dienu rītos. Pamēģini kaut ko pamainīt!

Ja parasti pie brokastu galda sēdies jau saposusies, izmaini ierasto lietu kārtību un šajā rītā dodies pie tā vēl pidžamā, turklāt bonuspunktu iegūsi tad, ja vēl apsēdīsies citā vietā. Tāpat, ja no rīta jāpagūst izvest ārā vēl savs četrkājainais mīlulis, ļaujies jaunam maršrutam abu pastaigai. Arī TV pārraides pamainīšana rīta stundā var piešķirt pavisam citu noskaņu un pat ļoti izmainīt kārtējo rītu.

Aizejot uz darbu, ja uz tava darbagalda ir fotogrāfijas, pulkstenis vai kalendārs, apgriez tos otrādi, arī šādas lietas var smadzenēm likt piepūlēties un fonā šķetināt šķietami jaunās figūras.

Kopumā ņemot, centies savu dienu, it kā darot vienu un to pašu, nedaudz pamainīt. Šādas nelielas pārmaiņas var patiesi "sapurināt" rutīnu un ielikt ikdienas ātrumu pavisam citā "robā".

Raksta tapšanā izmantota informācija no "Reader's Digest", "Business Insider", "Prevention" .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!