Foto: Shutterstock

Tuvojas 1. septembris, kad skolas gaitas sāks daudzi jo daudzi pirmklasnieki, bet arī otro un trešo skolēniem nereti nākas palikt pagarinātās dienas grupā. Tiesa, ir bērni, kuri labprāt paliek ilgāk skolā, bet ir bērni, kuriem tas var pat kaitēt.

Kā portālam "Parents" norāda ģimenes psiholoģe, psihoterapeite Zoja Bogdanova, ir vecāki, kuri priecājas, ka savu nekomunikablo un pārlieku kautrīgo bērnu varēs nodot pagarinātās dienas grupā, domājot, ka tādējādi bērns ātrāk adaptēsies jaunajā kolektīvā un socializēsies. Tomēr šāda pieeja nederēs visiem un visos gadījumos.

Vienam bērnam pagarinātās dienas grupa nāks par labu, bet citam, pilnīgi iespējams, nopietni kaitēs. Pieņemt pareizo lēmumu palīdzēs vien tas, cik precīzi pratīsi novērtēt sava bērna personību, vai arī palūgsi to paveikt kādam speciālistam.

Ja pirmklasnieks ir ierāvies sevī un kautrīgs, necenšas izcelties, kontaktēties ar vienaudžiem, dzīvo it kā savā pasaulē un salīdzinoši ilgu laiku spēj atrasties vienatnē, tad, iespējams, viņam nav nepieciešama pagarinātās dienas grupa, bet gan vizīte pie psihologa.

Šāds bērns jebkurā kolektīvā jutīsies nekomfortabli, bet pagarinātās dienas grupa viņam radīs papildu psiholoģiskas dabas grūtības (un pat traumu).

Ja bērns ir agresīvs, uzvedas izaicinoši vai neparedzami, ja viņš ir ļoti emocionāls (te raud, te smejas, te apskauj, te kaujas), demonstrē pārmērīgu ietiepību un pašpārliecinātību, tad diezin vai jauna vide viņam sniegs kādu labumu. Šādiem bērniem parasti vajadzīgs pavisam neliels sabiedroto pulciņš, un viņi ar to arī ir apmierināti.

Foto: Shutterstock

Pagarinātās dienas grupa skolā ir piemērota izeja tad, ja tavs bērns ir aktīvs un komunikabls, viņam ir daudz interešu, viņš pēc dabas ir līderis, bet dažādu iemeslu dēļ tu nespēj viņam velrīt pietiekami daudz uzmanības pēc mācībām. Ja bērns prot klausīties un sarunāties, atklāti izteikt savas domas, paskaidrot savu rīcību, ja viņš prot iegūt jaunus draugus un jokot, tu vari mierīgi viņu nodot pagarinātajā grupā, pirms tam gan ar bērnu pārrunājot šo situāciju un saņemot viņa piekrišanu, norāda psiholoģe. Pārējos gadījumos labāk izsvērt visus par un pret, aiziet uz konsultāciju pie psihologa, saprast, kādas ir tava bērna pašreizējās, reālās vajadzības, un tikai tad pieņemt lēmumu.

Pagarinātās dienas grupas plusi

  • Noteikts dienas režīms. Tu vari būt mierīgs: bērnu pabaros, palīdzēs izpildīt mājasdarbus, izvedīs pastaigā;
  • Organizētas brīvā laika aktivitātes. Mūsdienās pagarinātajās grupās ir pieejamas gan datorklases, gan moderns sporta inventārs, projektors, lai skatītos klasē kādas izglītojošas filmas vai televīzijas pārraides. Dažreiz bērni šajās grupās papildus apgūst svešvalodas vai strādā ar logopēdu, ja, protams, tas bērnam ir nepieciešams;
Foto: Shutterstock

Pagarinātās dienas grupas mīnusi

  • Ir maz personiskās telpas. Bērns – tā ir atsevišķa personība, kurai dažreiz nepieciešams pabūt tikai pašam ar sevi (sevi ieskaut mīļākajās rotaļlietās, pasapņot, bet varbūt arī paraudāt). Šādā grupā tas tiek liegts;
  • Dažiem bērniem pagarinātās dienas grupā ir sarežģīti izpildīt mājasdarbus: troksnis traucē koncentrēties, un viņi darbu izpilda vai nu ar kļūdām vai ķēpājumiem;
  • Vecāku uzmanības trūkums un vienveidīga vide var negatīvi ietekmēt bērnu, padarot viņu pārlieku agresīvu un uzbudinātu;
  • Pagarinātās dienas grupa ir variants, no kura ir vērts atteikties, ja tā negatīvi ietekmē bērna psiholoģisko stāvokli. Visticamāk, ka pats viņš tev nevarēs paskaidrot, kur tieši ir problēma, bet pēc viņa noskaņojuma tev būs skaidrs, kas notiek. Piemēram, bērns sāk uzvesties ne tā, kā parasti – atnāk mājās no pagarinātās grupas un tūliņ dodas gulēt. Viņš var ieslēgties sevī vai arī izrādīt viņā sakrājušos agresiju. Ja tu dienu no dienas pamani, ka tavam bērnam krasi mainās garastāvoklis (te viņš raud, te dusmojas, te klusē), tātad, ir laiks rīkoties, iespējams, apstākļi pagarinātās dienas grupā tavam bērnam nav piemēroti.

Vēl līdz skolas sākumam ir laiks. Ja arī tu apsver domu bērnu pieteikt pagarinātās dienas grupā, jau tagad pievērs uzmanību bērna īpašībām, vai šis variants viņam derēs.

Šeit un šeit vari palasīt vecāku diskusijas par šo tematu "Cālis" forumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!