Foto: Shutterstock
Katrā mazuļa vecumposmā var parādīties citādas problēmas – te mazais neēd, kā nākas, te pārāk daudz raud, novērojami vēdera aizcietējumi, neprasme vienam aizmigt un daudz citu. Šoreiz aplūkosim Lielbritānijā dzīvojošās bērnu aprūpes māsas, kura šajā arodā strādā jau 20 gadu, Džīnas Fordas vispārīgus zelta likumus jeb būtiskus ieteikumus par to, kā izvairīties no iespējamām problēmām bērna pirmā dzīves gada laikā.

Nomodā pat divas stundas

Pirmajās dienās Forda iesaka ļaut mazulim palikt nomodā pat divas stundas. Tas nenozīmē, ka viņam jāatrodas nomodā divas stundas. Ja mazulis vakaros un pēc nakts barošanas reizēm mēdz labi iemigt, bet dienā spēj palikt nomodā tikai aptuveni stundu, acīmredzot, viņam ir nepieciešams vairāk miega. Taču, ja bērns nespēj iemigt vakaros un pēc barošanas nakts vidū, un tu esi izslēgusi varbūtību, ka viņš ir izsalcis, būtu ieteicams pakāpeniski par pāris minūtēm dienā palielināt mazuļa nomodā pavadīto laiku, līdz viņš spēj palikt nomodā ilgāk un naktīs guļ labāk.

Ar vienu krūti barot vismaz 25 minūtes

Forda iesaka mazuli barot ar vienu krūti vismaz 25 minūtes. Tas nenozīmē, ka viņam no vienas krūts obligāti jāēd 25 minūtes. Daži zīdaiņi ir labi ēdāji un visu pienu no krūts var izzīst daudz ātrāk. Ja mazulis pieņemas svarā un labi iemieg gan dienā, gan naktī, nav jāuztraucas par to, cik daudz laika viņš pavada pie krūts. Taču, ja mazulis starp barošanas reizēm ir nemierīgs un iemieg ar grūtībām, iespējams, viņš nav kārtīgi paēdis.

Pamēģini bērnam iedot krūti tieši pirms gulētiešanas. Ja pēc tam viņš viegli iemieg, tu vari būt pārliecināta, ka bērns nespēja iemigt tieši izsalkuma dēļ. Šādā gadījumā bērnu aprūpes māsa iesaka pameklēt zīdīšanas konsultanti, lai pārliecinātos, vai mazulis pareizi satver krūti. Kad esi droša, ka krūts tiek satverta pareizi, seko līdzi, vai zīdainis arī norij pienu vai tikai zīž krūti. Mazi zīdainīši, kuri ilgu laiku pavada vienkārši zīžļājot krūti, nevis ēdot pienu, ātri nogurst un atlaiž krūtsgalu, tā arī kārtīgi nepaēduši.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaundzimušais raud, tātad – izsalcis

Ja pirmajās dienās pēc piedzimšanas mazulis raud, tev vienmēr ir jāpieņem, ka viņš ir izsalcis un tāpēc jāpabaro. Atceries, kad tiek runāts par barošanu ik pēc trim stundām, šīs trīs stundas tiek aprēķinātas no vienas barošanas reizes sākuma līdz nākamās sākumam. Tas nozīmē: starp barošanas reizēm ir tikai divu stundu starplaiks. Arī tādā gadījumā, ja bērniņš patiešām ir izsalcis, pirms režīmā norādītā barošanas laika, viņš vienmēr ir jāpabaro. Taču, ja mazulis prasa ēst krietni agrāk, nekā tas pienāktos atbilstoši viņa vecumam, tev jāmēģina saprast, kādēļ tā notiek.

Ja bērnu baro ar krūti, parasti iemesls ir piena veidošanās nepietiekamā daudzumā vai tas, ka mazulis neapēd pietiekami daudz piena. Ja mazuli baro ar piena maisījumu, un viņš nespēj izturēt trīs stundas līdz nākamajai barošanas reizei, konsultējies ar ģimenes ārstu, lai saprastu, vai katrā barošanas reizē mazulis saņem pietiekami lielu piena maisījuma porciju.

Krasi nemaini dienas režīmu

Nepārej pie nākamā dienas režīma posma, kamēr bērns nespēj palikt nomodā ilgāk un nespēj izturēt ilgāku laiku starp ēdienreizēm. Atkarībā no tava mazuļa individuālajām vajadzībām, tu, iespējams, ievērosi, ka viņš dzīvo it kā pēc diviem dienas režīmiem, piemēram, mazuļa gulēšanas ritms būs atbilstošs vienam dienas režīmam, bet ēšanas – otram, bet tas nekas.

Atceries: dienas režīma mērķis ir ilgtermiņā izveidot veselīgus gulēšanas un ēšanas ieradumus. Tiklīdz mazulis būs fizioloģiski un psiholoģiski tam nobriedis, viņš spēs netraucēti nogulēt līdz rītam. Necenties piespiest mazuli nogulēt visu nakti, pārāk ātri atsakoties no nakts barošanas reizēm vai krasi samazinot to skaitu.

Ieradumu veidošanās

Lai izvairītos no pārāk agras mošanās rītos, jau no pirmajām dienām raugies, lai tad, kad bērns naktī pamostas, viņš apēstu pietiekami daudz piena, tas ļautu viņam nogulēt līdz pulksten 7. Arī tādā gadījumā, ja mazulis atmostas ap pulksten 5/6, tev nevajadzētu censties nogaidīt ilgāku laiku, vērojot, vai viņš atkal iemigs. Zīdainim, kurš pieradīs no pulksten 5 līdz 17 ilgāku laiku pavadīt nomodā, visticamāk, ilgtermiņā izveidosies ieradums pārāk agri mosties, bet mazulim, kurš tiks ātri pabarots un atkal varēs iemigt, tāda ieraduma nebūs.

Foto: Shutterstock

Kā palīdz dalītā ēdienreize

Nedrīkstētu saīsināt laiku, kuru mazulis pavada nomodā pēdējā vēlajā ēdienreizē, līdz brīdim, kad viņš regulāri spēj netraucēti nogulēt gandrīz līdz pulksten 7. Ja zīdainis trīs mēnešu vecumā nespēj netraucēti nogulēt līdz pulksten 7, būtu vērts pēdējo vēlo ēdienreizi sadalīt divās daļās un panākt, lai pa vidu bērns ilgāk būtu nomodā. Pēc pieredzes Forda saka: dalītā ēdienreize gandrīz vienmēr ir palīdzējusi pavisam maziem zīdaiņiem netraucēti nogulēt ilgāku posmu naktī, bet vecākiem mazuļiem, kuri mēdza pamosties ap pulksten 5, nogulēt gandrīz līdz pulksten 7. Dalītās ēdienreizes panākumi būs nodrošināti, ja bērnu vakarā pamodināsi ne vēlāk par pulksten 21.45 un rūpēsies, lai viņš paliktu nomodā ieteicamo laiku.

Par mazuli pēc pusgada vecuma sasniegšanas jeb 'cīrulīšiem'

Bērns, kurš ir vecāks par sešiem mēnešiem un kurš ir atteicies no pēdējās vēlās ēdienreizes, bet rītos mostas posmā no pulksten 5 līdz 6 un 10-15 minūšu laikā nespēj pats atkal iemigt, būtu jāpabaro pat tādā gadījumā, ja viņš nav izsalcis. Pēc pieredzes Forda iesaka: ja mazuli pabaro, tiklīdz viņš atmostas, tas ir visātrākais paņēmiens, kā izvairīties no problēmām, kas ilgtermiņā varētu rasties saistībā ar pārāk agru mošanos no rītiem. Pēc piebarošanas uzsākšanas, agras celšanās iemesls rītos parasti ir pārāk ilga gulēšana dienā.

Ir grūti panākt, lai mazam "cīrulītim" saīsinātos gulēšanas ilgums dienā, tādēļ mazuli vajadzētu pabarot rīta agrumā. Atšķirībā no māneklīša došanas vai samīļošanas, šāda rīcība ļaus viņam atkal iemigt. Vēlāk, kad mazulis posmā no pulksten 5 līdz 7 jau gulēs labāk, rīta miedziņu pulksten 9 pakāpeniski pārcel uz pulksten 9.30 un tā ilgumu samazini līdz 30 minūtēm. Tādējādi tu pusdienmiegu varēsi pārcelt uz pulksten 12.30 un atteikties no gulēšanas reizes pēcpusdienā.

Foto: Shutterstock

Kad samazināsies mazuļa miega daudzums dienas laikā, iespējams, tu ievērosi, ka bērns pavisam viegli spēs netraucēti nogulēt gandrīz līdz pulksten 7 un pēcāk atteiksies no agrās rīta barošanas.

Taču, ja bērns vismaz divas nedēļas ir nogulējis gandrīz līdz pulksten 7 un tu ievēro, ka viņš aizvien vēl ir jābaro ap pulksten 5/6, tad vari sākt samazināt piena porciju, kuru dod bērnam. Kad sasniegsi posmu, kad mazulis pats spēj atkal iemigt, apēdot tikai nelielu porciju piena, tad vari atteikties no šīs barošanas reizes un ļaut iemācīties mazulim rīta agrumā iemigt patstāvīgi.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Džīnas Fordas grāmatas "Apmierināta mazuļa dienas ritms" (izd. Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!