Foto: Ilva Barkāne
Kad bērns ir gatavs dārziņa gaitām? Kā izvēlēties labāko pirmskolu savai atvasei? Un kā tikt galā ar mammas nodevīgo vainas izjūtu, kad bērns jāatstāj bērnudārza audzinātājas uzraudzībā? Prieki un asaras, uztraukums un piedzīvojums, bet pāri visam – jauna un neaizmirstama pieredze visai turpmākajai dzīvei. Tā varētu raksturot bērna pirmos soļus bērnudārzā, kas, protams, arī mammai ir liels emocionāls izaicinājums.

Par šiem jautājumiem raidījumā "Māmiņu rīti ar Gundegu Rozi" runā pirmsskolas "CreaKids" vadītāja un Latvijas Privāto pirmskolu biedrības valdes priekšsēdētāja Daina Kājiņa.

Lūk, Dainas Kājiņas galvenās raidījumā paustās atziņas!

Kad mamma ir gatava, arī bērns ir gatavs

Mammas bieži vien pašas sev jautā – vai mans bērns jau ir gatavs dārziņa gaitām? Daina Kājiņa uzskata, ka mammai šai jautājumā vispirms jāsajūt sava attieksme – vai es pati esmu gatava laist bērnu dārziņā? Visbiežāk tieši mammas pašas gatavība šim solim iedrošina arī bērnu. Savukārt, ja mamma baidīsies, šaubīsies un uzrauksies par to, vai ir īstais laiks, arī bērnam būs grūtāk pieņemt pārmaiņas.

Uz bērnudārzu jāiet ar prieku

Atcerieties – bērnudārzs nav tikai vieta, kur varat atstāt savu mazo drošai pieskatīšanai. Tā ir arī vieta, kur bērns veido pirmās draudzības, mācās socializēties, apgūst galda kultūru, interesanti pavada laiku, attīsta jaunas iemaņas un gūst daudz prieka.

Svarīgi atrast īsto dārziņu

Labākā pirmsskolas reklāma ir mutvārdu ieteikumi – kad vecāki no personīgās pieredzes iesaka, ka, lūk, šis dārziņš patiešām ir labs. Taču jāņem vērā arī tas, ka ir svarīgi atrast savām interesēm un dzīvesveidam atbilstošāko bērnudārzu. Turklāt – kas derēs vienam, nederēs kādam citam, un otrādi.

Galvenais – runājiet!

Kā pierāda praktiskā pieredze, ikvienu sarežģījumu, kas piemeklē bērnus vai vecākus dārziņa gaitās, ir iespējams risināt, taču te svarīgi atcerēties, ka problēmu var atrisināt tikai ar veiksmīgu komunikāciju. Tāpēc – runājiet ar personālu, tiklīdz problēmsituācija ir radusies, negaidot, ka apstākļi sakārtosies paši no sevis.

Jāmeklē risinājums, nevis vainīgie

Nav noslēpums, ka arī bērnudārza vidē mēdz būt konfliktsituācijas – gan bērniem savā starpā, gan vecāku vidū, un tāpat nesaprašanās var būt komunikācijā ar dārziņa personālu. Un šādās situācijās zelta stratēģija, ko praktizēt visām pusēm, – risinājumu, nevis vainīgo meklēšana. Atceramies, ka vainīgo nav, ir tikai konkrēta situācija, kas konstruktīvi jāatrisina par labu visiem iesaistītajiem. Un – kas meklē risinājumus, parasti tos arī atrod!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!