Foto: Shutterstock
Mazuļa dienas grafiks, jo īpaši vasaras mēnešos, kad tik ilgi ir gaišs, mēdz būt neizdibināms. Te miedziņš piemeklē jau ap astoņiem vakarā, te vēl desmitos acis platas un no gulētiešanas ne miņas. Tomēr cik daudz diennaktī ir jāguļ mazulim vecumā no pusotra līdz divarpus gadiem, lai bērns būtu atpūties un miegā uzkrājis visus nepieciešamos spēkus?

Kā portālam "Bundoo" stāsta bērnu miega eksperte un terapeite Kima Vesta, bērnam sasniedzot 18 mēnešu jeb pusotra gada vecumu, jāguļ 11 stundas un 15 minūtes ilgs naktsmiers, bet pusdienlaika diendusai jābūt aptuveni 2 stundas un 15 minūtes garai. Tātad, kopā diennaktī tavam mazulim jāguļ 13,5 stundas.

Pēc tam, kad bērns sasniedzis divu gadu vecumu, diennaktī nogulēto stundu skaits krītas. Naktī tās vairs ir tikai 11 stundas, bet diendusai nepieciešamas vien 2 stundas. Nākamajā pusgadā pēc divu gadu dzimšanas dienas mazuļa miegs saruks vēl par stundu, naktsmierā pavadot 10,5 stundas, bet diendusā pusotru stundu.

Foto: Shutterstock

Kāpēc pilnvērtīgs miegs mazulim ir tik svarīgs? Galvenokārt tas saistīts ar izmaiņām attīstībā. Mazuļa dzīve nu ir piesātināta – runasspējas strauji aug, bet šajā vecumā bērns spēj saprast vairāk, nekā pateikt, kas var novest pie nemierīga miega, norāda Vesta. Mazuļiem ir dabiski pārbaudīt vecāku robežas, tāpēc gulētiešanas laiks, mazuļaprāt, var būt īsti piemērots brīdis tam. Pat ja vecākiem šķiet, ka visu dara pareizi, var būt periodi, kad noliec bērnu gulēt, bet pēc piecām minūtēm jau mazulis ir izkāpis no gultiņas un izlēmis paspēlēties.

Tāpat pusotra gada vecumā bērnu var piemeklēt bailes un nemiers, ja jāšķiras no mammas un tēta un jādodas gulēt. Tam palīdzēt var ilgs gulētiešanas rituāls. Bērnā raisīsies asociācijas, ka pirms miega viņš pavada laiku ar mammu vai tēti, lasot grāmatiņu vai mierīgi spēlējoties, līdz ar to katru vakaru gaidīs šo brīdi. "Pusotra gada vecumā mazuļi var sākt piedzīvot arī murgus un nemierīgu miegu pirmo reizi, taču par to nevajag satraukties," norāda miega speciāliste Vesta.

Lai miegs būtu stabils un bērns nesvaidītos pusi nakts gultiņā, terapeite arī iesaka pieturēties pie vienkārša dienas režīma, kad katru dienu diendusa un naktsmiers ir vienā un tajā pašā laikā.

  • Kā veiksmīgi nolikt bērnu gulēt bez liela jampadrača, lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!