Foto: Shutterstock
Citomegalovīruss (CMV) ir biežākais iedzimtas infekcijas iemesls jaudzimušajiem, kas izraisa smagas saslimšanas. Bērnu klīniskās universitātes speciālisti ir izveidojuši infografiku, lai informētu jaunos vecākus par šo vīrusu un veidiem, kā no tā pasargāt savu gaidāmo mazuli.

CMV pieskaitāms pie tās pašas vīrusu grupas, pie kuras pieder herpess. Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem CMV nēsātāji ir gandrīz 90 procenti cilvēku, bet ne visi slimo. 2,5 procenti no saslimušajiem Eiropā ir jaundzimušie.

Augļa inficēšana ar CMV var izraisīt spontāno abortu, kā arī radīt neiroloģiskus traucējumus mazulim, piemēram, redzes un dzirdes defektus vai garīgu atpalicību. Līdz 15 procentiem inficēto bērnu ir dažādas psihomotoro traucējumu formas, tai skaitā arī kroplības.

Augsts risks inficēties ar CMV ir grūtniecēm, kuras bieži ir kontaktā ar bērniem līdz trīs gadu vecumam. Tie bērni, kuri jau ir inficējušies ar šo vīrusu to izdala ar siekalām, deguna sekrētu un urīnu.

Grūtniecēm, kurām ir ciešs kontakts ar maziem bērniem, vajadzētu stingi ievērot higiēna prasības – neskūpstīt mazus bērnus uz lūpām un izvairīties no jebkāda cita veida kontakta ar viņa siekalām, kā arī ievērot roku higiēnu. Rokas vajadzētu mazgāt tekošā ūdenī un ar ziepēm vismaz 15 sekundes. Sevišķi cītīgi rokas jāmazgā pirms un pēc kontakta ar bērna siekalām, deguna sekrētu vai urīnu.

Lai vēl vairāk samazinātu inficēšanas risku, visas iepriekš minētās higiēnas prasības ir jāievēro ne tikai jaunajai māmiņai, bet arī topošajam tētim.

Vairāk informācijas par CMV uzzini zemāk redzamajā infografikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!