Foto: PantherMedia/Scanpix
Ģimene – tā ir savstarpēju attiecību saistīta sistēma. Laulātais pāris kļūst par vecākiem, kad ģimenē piedzimst bērns, un pārim pēc bērna piedzimšanas savstarpējās attiecības veidojas jaunā kvalitātē.

Ja laulātais pāris emocionāli nav gatavi mātes un tēva lomai, līdz ar bērna piedzimšanu ģimene var saskarties ar grūtībām un sarežģījumiem savstarpējo attiecību jomā. Laulātam pārim ir jārēķinās ne tikai vienam ar otru, bet vēl jaunu ģimenes locekli, un nereti laulātajiem ir sarežģīti sadalīt uzmanību un rast harmoniju jaunajā ģimenes modelī.

Par psiholoģiskā atbalsta nozīmi ģimenei svarīgajā dzīves notikumā – dzemdībās – stāsta Indra Tretjakova, sertificēta psihoterapeite, psiholoģe, psiho-organiskā analītiķe.

Katram no laulātajiem ir savs viedoklis un izpratne par mātes un tēva lomu, un šī sapratne veidojusies katra personīgās pieredzes rezultātā, vērojot savu vecāku ģimenes modeli. Jāņem vērā arī personības individuāli-psiholoģiskās īpatnības un emocionālais briedums. Ļoti svarīgi sievietei un vīrietim spēt integrēt sevī vecāku jūtas, jo ģimenē visi ir savstarpēji saistīti viens ar otru, un ģimenes labklājība un veiksme ir saistīta ar laulātā pāra prasmi pielāgoties jauniem apstākļiem, spēju mainīties, kļūt nobriedušākiem.

Ģimeni, kura ir nobriedusi gan attiecībās vienam pret otru, gan attieksmē pret bērnu, raksturo savstarpēja cieņa, atklātība, intimitāte, augsts savstarpējo simpātiju līmenis. Laulātie spēj nodrošināt gan personīgo komfortu, gan arī palīdzēt saviem tuvākajiem cilvēkiem. Vecāki ir autoritāte bērnam un atbalsts viens otram, un bērnam ģimenē tas ir jājūt un jāpiedzīvo.

Kulminācija bērna gaidīšanas procesā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Par harmoniskām dzemdībām jārūpējas abiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Domu spēks dzemdību laikā

Vēl viena VIP persona dzemdībās - vecmāte

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kāds sakars dzemdībām un pēcdzemdību periodam

Foto: PantherMedia/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!