Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja plānojat grūtniecību, ieviesiet dažas izmaiņas jūsu ikdienā, kas noteikti noderēs ātrāka rezultāta sasniegšanai, kā arī nenāks par ļaunu vispārējās veselības uzlabošanai.

Pārziniet savu ciklu

Pārziniet savu ciklu un iepazīstiet savu ķermeni! Jums nav jākļūst būt par ārstu, tomēr ķermeņa auglības signālu atpazīšana noderēs, plānojot grūtniecību,

Izvēlēties pareizo laiku

Pāri, kuri auglīgās dienas nosaka ar bazālās temperatūras metodi, domā, ka labākais laiks ir pienācis tad, kad bazālā temperatūra ir pieaugusi. Nepareizi! Tad jau ir krietni par vēlu, jo ovulācija ir notikusi. Olšūnu var apaugļot 12 - 18 stundās pēc ovulācijas. Tā kā spermatozoīdi var izdzīvot līdz pat 5 dienām sievietes ķermenī, arī piecas dienas pirms ovulācijas olšūnas var tikt apaugļotas.

Apmeklējiet ārstu

Bieži vien neauglības iemesls ir ielaistās un neatklātās dzimumorgānu infekcijas. Piemēram, hlamidioze (inficēšanās ar chlamydia trachomatis baktēriju) ir viens no biežākajiem iemesliem olvadu salipumam un necaurlaidībai.

Infekcijas slimība toksoplazmoze var īpaši apdraudēt vēl nedzimušo mazuli pēdējā grūtniecības trimestra laikā. Tām sievietēm, kuru asinīs nav antivielu pret šo slimību, jau vēlākā grūtniecības fāzē vajadzētu izvairīties no šīs slimības iespējamiem nodošanas ceļiem. Tas nozīmē atteikties no jēlas vai pusgatavas gaļas, desas un jēlpiena siera, kārtīgi mazgāt dārzeņus un salātlapas, nestrādāt dārzā ar plikām rokām un pievērst īpašu uzmanību higiēnai, ja ir bijusi saskare ar kaķiem.

Papildiniet vīrieša organisma magnija krājumus

Magnijs (sojas miltu, pilngraudu rīsu, kviešu kliju, saules puķu sēklu, kviešu pilngraudu maizes, lēcu, riekstu un ar magniju bagātinātā minerālūdenī) pozitīvi iedarbojas uz enzīmu sistēmu, kas var novērst citopātisku vielu rašanos organismā. Lietojot uzturā īpaši daudz magniju saturošos pārtikas produktu, paaugstinās spermatozoīdu skaits un kustīgums.

Nē! naktsmaiņām

Sievietēm, kurām ir diennakts darba maiņas, mēdz būt nopietni cikla traucējumi. Auglības cikla noregulēšanai ir vajadzīga gaisma, bet
tumsā ķermenis ražo melatonīnu. Tas ir hormons, kas aizkavē ovulāciju veicinošā hormona LH rašanos. Tas nozīmē, ka ovulācija var aizkavēties vai arī tā var nenotikt vispār. Ja strādājat vēlu vai neregulārus darba laikus, pamēģiniet vismaz dabūt vairāk dienas maiņas darba stundas.

Normalizējiet svaru

Lieks vai nepietiekams svars it kā neietekmē auglību, tomēr viena trešdaļa sieviešu, kuru svars par 20 % pārsniedz normālo svaru, piedzīvo cikla traucējumus. Līdzīga problēma ir arī sievietēm, kuru svars ir par 10 % mazāks, nekā tam vajadzētu būt. Organisms uz šiem nelabvēlīgajiem apstākļiem reaģē dažādi, bet galvenokārt var nenotikt ovulācija vai arī menstruācija.

Dzīvojiet bez stresa

Izveidojiet t.s. „no stresa brīvās zonas”, jo auglīgam ciklam hormonālais līdzsvars ir viens no galvenajiem priekšnosacījumiem. Stresainām sievietēm ir augstāks prolaktīna līmenis asinīs. Šis hormons, kas zīdīšanas laikā ir atbildīgs par piena rašanos, var bremzēt ovulāciju vai arī traucēt apaugļotās olšūnas ieligzdošanos dzemdē.

Sargieties no masaliņām

Savlaicīgi pārbaudiet masaliņu antivielu titrus, ja nepieciešams – vakcinējieties pret tām. Vislabāk būtu to izdarīt pirms grūtniecības iestāšanās. Inficēšanās ar masaliņās grūtniecības laikā var nodarīt smagus kaitējumus vēl nedzimušajam bērnam.

Mainiet ēšanas paradumus

Uzlabojiet ķermeņa dabiskās funkcijas un paaugstiniet auglību ar sabalansētu un vitamīniem bagātu uzturu. Folskābes trūkums ievērojami pazemina auglību, kā arī paaugstina anomāliju rašanās risku. Lai izvairītos šiem riskiem, tad uzreiz pēc atteikšanās no kontraceptīvajiem līdzekļiem katru dienu vajadzētu dzert 0,4 mg folskābju. Vēl nedzimušajam bērnam tikpat svarīgs ir dzelzs un jods, un tie parasti ir kombinēto folskābju medikamentu sastāvā. Ja pietrūkst E vitamīna, tad olšūna nespēs ieligzdoties dzemdē. E vitamīna ir īpaši daudz saulespuķu sēklās, kviešu asnos. Arī partnera ēšanas paradumi ir ļoti svarīgi. Lai veidotos spermatozoīdi, nepieciešami C, E un B12 vitamīni.

Rūpējaties par svaigu gaisu

Viens no apaugļošanās kavēkļiem varētu būt kaitīgo vielu blīvums iekštelpās (piemēram, šķīdinātāju un koksnes aizsarglīdzekļu paliekošā smaka), tas var pārsniegt normu 50 - 100 reizēm.
Tāpēc telpas vajag regulāri vēdināt un taupīgi apkurināt.

Dzeriet mazāk alkohola

Nesamērīgs alkohola patēriņš var ietekmēt vīrieša dzimumšūnas. Alkohols samazina spermas blīvumu, kā arī palielina defektīvo spermatozoīdu skaitu. Tāpat arī samazinās erekcijas spējas un ilgāku laiku tiek apslāpētā tieksme pēc seksa. Viens alus kauss vai vīna glāze šad un tad nenāks par sliktu.

Nesmēķējiet

Pirms bērniņš vispār ir pieteicies, nikotīns jau sāk bojāt sieviešu reproduktīvo sistēmu. Salīdzinot ar nesmēķētājām, smēķētāju izredzes palikt stāvoklī ir krietni mazākas. Ne tikai dēļ augstā kaitīgo vielu koncentrācijas olnīcu folikulu šķidrumā, bet arī dzemdes gļotādā, kā dēļ olšūnu apaugļošanās un ieligzdošanās var tikt apgrūtināta.

Samaziniet kafijas, tējas un citu kofeīnu saturošu dzērienu patēriņu

Nevajag atteikties no ikrīta kafijas vai tējas. Dzeriet dienā vismaz vienu vai divas tases!

Uzmanīgi ar lubrikantiem

Ja izmantojat lubrikantus, izvairieties no produktiem, kuru sastāvā
ir eļļas. Lielākā daļa lubrikantu maina maksts vidi tik ļoti, ka spermatozoīdi vairs nevar sasniegt olvadus, jo ir ierobežots viņu kustīgums.

Sēkliniekus - vēsumā

Partnera auglība ir atkarīga no to, vai viņa sēklinieki nav pārkarsēti. Izteikti karstas vannas, pārāk bieža iešana pirtī, kā arī pārāk šauras bikses var radīt dzimumdziedzeru pārkāršanu un traucēt spermatozoīdu veidošanos.

Ierobežojiet medikamentu lietošanu

Daži ārstnieciskie līdzekļi var nelabvēlīgi ietekmēt auglību. Piemēram, pretklepus un pretsaaukstēšanās līdzekļi sausina ne tikai deguna, bet arī dzimumorgānu gļotādu.

Neplānojiet tālus ceļojumus

Ja tuvākajā nākotnē plānojat grūtniecību, neplānojiet tālus ceļojumus. Klimata atšķirības un pārlidojumu stress var izjaukt menstruālo ciklu. Pie riskiem pieskaita arī vakcīnas pret tropiskajām slimībām, piemēram, malāriju. Malārijas profilakses laikā ķermenis ir īpaši noslogots, tāpēc šīs vakcīnas ir pilnīgs tabu, ja vēlaties palikt stāvoklī. Vakcīnas
pret hepatītu un stingumkrampjiem neietekmē auglību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!